Biznis s igračkama u BiH vrijedi stotine miliona, a neke od njih su i kancerogene

N. K.
Biznis s igračkama u BiH vrijedi stotine miliona, a neke od njih su i kancerogene
Bosna i Hercegovina preplavljena je dječijim igračkama koje se uvoze iz 70 zemalja svijeta, a samo u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je 3,85 miliona kilograma igračaka čija je vrijednost 43,342 miliona maraka.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) zemlja iz koje najviše uvozimo dječije igračke je Kina, odakle je u BiH uvezeno nevjerovatnih 2,873 miliona kilograma igračaka čija je vrijednost 23,803 miliona maraka.

Uvoz_Igracaka_BiH.png - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Ako posmatramo izvoz, BiH je u prvom polugodištu 2018. godine izvezla igračke vrijedne 37,868 miliona maraka u 40 zemalja, od čega se bh. proizvoda najviše nalazi u Njemačkoj gdje su naši proizvođači plasirali robe u vrijednosti od 17 miliona KM, a zatim u Austriju (sedam miliona KM), Sloveniju (2,6 miliona KM) i Holandiju (milion KM).

Statistički gledano, u prvih šest mjeseci ove godine nastavljen je pozitivan trend iz 2017. godine, kada je, prema podacima UIO BiH zabilježen izvoz od gotovo 60 miliona KM igračaka na svjetsko tržište, a i tada su bh. kompanije najviše ovaj asortiman roba izvozile u Njemačku.

Što se tiče izvoza, najmanje bh. igračaka se nalazi u Turskoj, tako da smo u ovu zemlju u periodu januar – juni tekuće godine izvezli igračaka u vrijednosti od 2,93 KM.

Ipak, veliki broj jeftinih igračaka, koje su većinom proizvedene u Kini odakle bilježimo više od polovine uvoza, znaju svoje mjesto naći na policama u BiH, iako su zabranjene u zemljama EU zbog otrovnog hemijskog sastava.

Izvoz_Igracaka_BiH.png - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Tako je Agencija za nadzor nad tržištem BiH u 2017. godini u okviru aktivnosti nadzora na tržištem dječijih igračaka na sadržaj ftalata utvrdila da 11 od 19 ispitanih uzoraka igračaka, ili 58 posto sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1 posto mase plastificiranog materijala, što nije u skladu s odredbama Odluke o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Prema podacima ove Agencije, s bh. tržišta u protekloj godini povučeno je i uništeno 1273 komada dječjih igračaka.

Upravo proizvodi iz Kine su najčešće oni koji bivaju povučeni s tržišta, jer se prave od najjeftinijih, ponekad i kancerogenih materijala, odavno zabranjenih i povučenih iz upotrebe u zemljama EU ali i Americi i Kanadi.

Problem domaćeg tržišta je i činjenica da nema drastičnih kazni za proizvođače, odnosno uvoznike predmeta čija kvaliteta nije ispitana.

Zasigurno, odgovornost je na proizvođačima i distributerima da stavljaju sigurne proizvode na tržište. Svakako, i kupci bi trebali da povedu računa o onome šta kupuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije