Direktorica Udruženja "Dajte nam šansu" Kavalec: Uči se od malih nogu

0
I. S.
Direktorica Udruženja "Dajte nam šansu" Kavalec: Uči se od malih nogu
Foto: A. K. / Ines Kavalec

Sarajevske porodice koje imaju člana s poteškoćama u razvoju – bez obzira na medicinsku dijagnozu, dob i stepen invaliditeta, imaju priliku još od 2011. godine koristiti usluge udruženja "Dajte nam šansu" i to besplatno.

Udruženje su osnovali roditelji djece s poteškoćama u razvoju, a trenutno su u funkciji dva servis centra - u Novom i Starom Gradu.

Ines Kavalec, direktoricom ovom udruženja, razgovarali smo o svim izazovima s kojima se susreće u radu, ali i ciljevima, postignutim i planiranim.

"Udruženje je prepoznato jer je fokus na porodici koja ima članove s poteškoćama u razvoju, ne samo i isključivo na djeci, a postojimo od 2011. godine. Danas u KS brojimo 761 porodicu koja koristi neku od naših usluga koja im je potrebna. Udruženje su prepoznali svi nivoi vlasti – od lokalnog, kantonalnog do međunarodnih organizacija i imamo ozbiljne planove, u skladu s tim kako nas drugi doživljavaju.

Cilj je da servisni centri ne propadnu, ne nestaju, na način 'otišao je USAID i mi se gasimo'. To bi bilo puno gore za porodice, kao stara poslovica 'dabogda imao pa nemao', da se to dogodi i ovoj populaciji", rekla je Kavalec za portal Radiosarajevo.ba.

Ona navodi da je Udruženje proglašeno kao „udruženje od značaja za KS“, te da su dobili budžetsku liniju koja je "skromna" u odnosu na same potrebe.

"Cilj je ozvaničiti servisne centre u sistemu, odnosno, da se donese zakon o socijalnim uslugama koje servisni centri pružaju. Ovakav zakon u RS-u postoji već godinama.

Drugi, možda i ozbiljniji cilj, jeste da 2022. godine KS dobije prvi objekat koji će biti podrška porodicama koje imaju djecu s poteškoćama u razvoju, koje sistem obrazovanja ne tretira – djeca ili osobe s kombiniranim smetnjama, također djeca i osobe koje zahtijevaju više pažnje i njege u odnosu na ovu cjelokupnu populaciju i porodice koje su diskriminirane, unutar već diskriminirane populacije. Ozbiljno na tome radimo sa Vladom KS, ali i Ambasadom SAD u BiH, Općinom Novo Sarajevo“, navela je Kavalec.

Poručila je i kako je pravo vrijeme da glavni bh. grad dobije takav objekat.

Uspjeli utjecati na roditelje

"Ovo udruženje ima 14 usluga koje pružaju servisni centri i koje su socijalnog karaktera – od cjelodnevnog ili poludnevnog boravka osobe ili djeteta, jer nismo ograničeni uzrastom, stepenom invaliditeta ili dijagnozom, do psihološke podrške te individualnih psihoterapija koje su izuzetno tražene“, rekla je Kavalec.

Direktorica udruženja navodi da je ta činjenica i sreća, ali i tuga.

"Sreća jer smo uspjeli utjecati na roditelje da nije sramota doći kod psihologa i raditi na sebi i zbog sebe. S druge strane, to je život koji nekada dovodi do stanja psihičke izmorenosti. Tu je i mobilni tim, prijevoza djece i osoba koje ne mogu doći do psihologa koji pruža uslugu porodicama u kući, posebno za djecu koja su u takvom stanju da ne mogu napustiti svoj dom, a koja su mrtvo slovo na papiru za naš sistem", poručila je Kavalec.

,A tu su i pravno-informativne usluge za sve korisnike.

"Jedini u KS imamo pravnika koji se oprijedijelio da se bavi ovom populacijom i zakonima te zakonskim podaktima. Roditelji mogu dobiti usluge koja je tražena te su shvatili da postoji pravo i da se bore za njega. Jedna od usluga je i da oba centra imaju medicinsko osoblje. Bez zdravstvenih radnika, centri ne bi mogli raditi te su djeca zdravstveno zaštićena i pružaju se usluge roditeljima i porodicama", rekla je Kavalec.

Učimo od malih nogu

Dva puta mjesečno je radna subota.

"Tada dajemo roditeljima šansu da predahnu. Mogu to slobodno reći jer sam roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju – umorimo se i imamo pravo na to, da želimo imati dan za sebe i to ne znači da smo loši roditelji, kako negdje okolina možda i komentariše. Dajemo šansu roditeljima. Dok nismo progovorili o ovome, i oni su bili na margini“, navela je Kavalec.

Navodi i kako "tipična djeca unutar ovih porodica često znaju ići pogrešnim putem jer se osjećaju zapostavljenim".

Balans je, kako Kavalec poručuje, u ovoj situaciji jako bitan, ali se i teško postiže.

"Moramo shvatili da nas tipično dijete treba, jednako kao i dijete s poteškoćama u razvoju“, poručila je Kavalec.

Navodi kako je jedna od, njoj dražih aktivnosti, su Mali volonteri koja je bila obustavljena zbog epidemioloških mjera.

"Uspostavili smo saradnju sa svim odgojno-obrazovnim institucijama u KS tako da su škole slale jedan razred ili grupu volontera u centar i gdje su zaista bili volonteri – od toga da su nekome pomogli da ga nahrane, ili su ga odveli do toaleta, prošetali... Od malih nogu učimo, to znamo svi i cilj nam je da bića koja još nemaju oformljenu svijest, da ih naučimo da različitosti postoje, da ih trebamo prihvatiti i tretirati kao životno bogatstvo. To nam je cilj – naučiti od malih nogu da dijete nije loše ako atipično hoda, jer pokazuje na drugačiji način emocije... i ako to uspijemo kod malih ljudi, imat ćemo za nekoliko godina osviješteno i humano društvo jer, pobogu, na mladima ostaje svijet“, poručila je Kavalec.

Napominje kako ovo udruženje ne ukazuje samo na problematiku, već i nude konkretna rješenja, poput inicijativa i prijedloga zakona.

"Za nekoga je obrazovanje naučiti slovo, a za neko dijete je obrazovanje kako popiti vodu, učiti da samo pije vodu. Servisni centri rade obrazovanje – učimo djecu da piju vodu, da jedu sami – i to je obrazovanje“, rekla je Kavalec.

Poručila je da su ovi centri produžena ruka sistemu obrazovanju, jer se ne mogu obrazovanje i odgoj svrstati u isto.

"Prepoznati smo kao značaj, pokrećemo i sistem zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, negdje smo multidisciplinarni i tako nas sistem doživljala“, zaključila je Kavalec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije