Dan otvorenih vrata: Buduće studente čekaju interesantni sadržaji

L. K.
Dan otvorenih vrata: Buduće studente čekaju interesantni sadržaji
Privatni album / Nela Hasanbegović
Akademija likovnih umjetnosti (ALU) organizira Dan otvorenih vrata u petak, 13. aprila, u terminu od 9 do 11 sati.

Događaj organiziraju radi prezentiranja studiranja i rada u ovoj ustanovi, utemeljenih na kreativnosti.

Prava sagovornica u vezi s ovom temom je Nela Hasanbegović, viša asistentica na ALU u Sarajevu  i trenutna koordinatorica projekta promocije upisa na ovu akademsku ustanovu. Razgovor za Radiosarajevo.ba počinjemo pitanjem – kakav je inače odziv studenata na ALU?

Nela Hasanbegović: “Gledajući sve članice UNSA, zapazili smo da je odziv studenata mali. Ima puno razloga koji mogu dovesti do toga – možda je u pitanju odlazak na neke privatne univerzitete, ili je generalno manjak srednjoškolaca koji imaju želju da studiraju, ili pak nešto drugo vezano za našu zemlju koja i nije više naseljena kao što je nekada bila.

Trebamo istaknuti da je Akademija likovnih umjetnosti najstarija bh. institucija koja odgaja likovne pedagoge, umjetnike, dizajnere itd. U postratnom periodu otvorile su se i druge akademije likovnih umjetnosti – u Banja Luci, Mostaru, Bihaću i Trebinju, te je time i ovako mala populacija podijeljena samom tom prilikom gdje ima više izbora.”

Radiosarajevo.ba: Razgovarali smo na Danu otvorenih vrata UNSA-e s rektorom Rifatom Škrijeljom  koji je naveo da je manji odziv upisa na fakultete zbog promijenjene demografske slike, slažete li se s tom konstatacijom?

Nela Hasanbegović: Da, ali se nadam da će se to promijeniti. Ipak, moram navesti pohvalan podatak za Akademiju likovnih umjetnosti – bilježimo podatke upisa studenata iz regije. Ipak je Akademija pravo mjesto gdje naš odlični kadar može ponuditi savremene planove i programe, mjesto gdje se prate svjetski trendovi iz svijeta umjetnosti.

Radiosarajevo.ba: Čime inače privlačite studente da upišu baš ALU i odakle su najčešće studenti?

Nela Hasanbegović: Moguće su različite vrste zaposlenja nakon završene Akademije likovnih umjetnosti, jer ova institucija nudi širok dijapazon znanja i vještina.  Uvijek su potrebne osobe koje imaju znanja i vještine stečene kod nas, npr. razvijanje neke mobilne aplikacije, stvaranje scenografije, grafičkog dizajna, kiparskih i slikarskih uradaka i slično, sve to može da se nauči na Akademiji. A studenti nam dolaze iz različitih sredina, većinski jesu iz Kantona Sarajevo, ali ima studenata iz cijele BiH, kao i iz regije.

Radiosarajevo.ba: Koji odsjek je inače najtraženiji, najatraktivniji za studente?

Nela Hasanbegović: Najveća je zainteresiranost za odsjeke primijenjene umjetnosti, kao što su Odsjek za produkt dizajn i grafički dizajn.  Mada imamo odlične primjere gdje su studenti završili likovnu umjetnost pa su se osposobili u određenim softverima, tako da imamo vrhunske animatore. Neki čak rade i u Hollywoodu, tako da odabir odsjeka na Akademiji ne uvjetuje danas-sutra neko vaše zanimanje.

Upisni rok će biti koncem juna, novina je da  će trajati tri mjeseca, a budući/ e studenti/ce mogu predati papire na više fakulteta, samim tim i pritisak na mlade ljude je manji, da ne moraju donositi odluku – ako predam na Akademiju, izgubit ću šansu na drugom fakultetu, tako da se mogu okušati na više polja. Akademija ima specifičan upisni rok koji traje pet dana, no to zaista nije bauk. Nastavno osoblje je vrlo susretljivo.”

Viša asistentica Hasanbegović za kraj poziva maturante, mlade ljude koji namjeravaju upisati fakultet, da dođu na Akademiju likovnih umjetnosti na njihov Dan otvorenih vrata.

Hasanbegović poručuje da mogu doći s kim žele, s roditeljima, braćom i sestrama, prijateljima, svi su dobro došli na interesantno osmišljen program gdje se mogu družiti sa studentima i nastavnim osobljem. Također će moći učestvovati aktivno u raznim performansima koje su im spremili na ALU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije