Kvadrat stana u BiH za godinu skuplji za 450 maraka: Evo koliko sada košta

1
Radiosarajevo.ba
Kvadrat stana u BiH za godinu skuplji za 450 maraka: Evo koliko sada košta
Foto: Općina Novi Grad / Ilustracija

Cijene stanova i dalje vrtloglavo rastu. Nakon dugogodišnje stagnacije, cijene u jeku pandemije bilježe prva povećanja. A zaustavljanja nema. Naprotiv. Samo za godinu, kvadrat stana je poskupio za skoro 450 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna cijena novih stanova početkom ove godine iznosi 2.248 KM po kvadratnom metru. To je za 23 posto više u odnosu na prosječnu cijenu stanova u 2021. godini. Ukoliko uporedimo samo prvi kvartal 2021. i 2022. godine, onda je razlika skoro 25 posto, gdje dolazimo do tih 450 KM.

Poređenja radi, cijena novih stanova u 2018. godini iznosila je 1.613 KM. Što bi značilo da je danas kvadratni metar novogradnje, u odnosu na prijepandemijsko vrijeme, skuplji za 635 KM. Praktično, taj iznos je viši od najniže neto plate u Federaciji BiH koja trenutno iznosi 543 KM. A kvadrat u ovoj godini iznosi više od dvije prosječne plate u BiH.

Prognoza do 21. decembra: Stabilno vrijeme, a onda slijedi promjena - najavljen i snijeg

Prognoza do 21. decembra: Stabilno vrijeme, a onda slijedi promjena - najavljen i snijeg

Bh. građani plaćali su skuplje, ali i kupovali više - pa je broj prodatih novih stanova, početkom ove godine, u odnosu na prvi kvartal 2021., veći za 1,5%. Prodato je 627 stanova.

Ukoliko za isti period analiziramo samo područje Federacije BiH, vidimo da su građani u ovoj godini za 3,9 % posto povećali kupovinu. Prodato je 265 stanova, a najviše u glavnom gradu BiH, 117.

Tu je prosječna cijena kvadrata iznosila skoro 2 hiljade i 400 KM. U ostalim prodručjima, prosječna cijena gotovo hiljadu i 900 KM. To su prosječne cijene - one konkretnije, kreću se od 2 i po do 6 hiljada, piše FTV.

Iako entitet RS ima povoljnije cijene stanova, on u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na prošlu, bilježi najviši rast cijene, za 37 %. To je rezultiralo nešto manjom prodajom, za 0,3 posto.

Razloge poskupljenja stučnjaci ponajviše vide u poskupljenju elemenata gradnje. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, za godinu dana cijena građevinskog zemljišta je sa 185 maraka povećana na 226, u prosjeku. Cijena gradnje i dobit izvođača povećani su na hiljadu i 426, dok su ostali troškovi porasli na 596 KM.

Cijene stanova porasle su i zbog ulaganja u nekretnine. Time je povećana potražnja, koju trenutno ne prati ponuda. No, sa ovakvim tržištem nekretnina ne bori se samo naša zemlja. Povećanje cijena stanova zabilježeno je i u zemljama regiona - oko 30 posto u odnosu na raniji period. No, treba uzeti u obzir i kupovnu moć građa BiH. Zbog toga se većina, ipak, odlučuje na iznajmljivanje stanova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije