Charlama: Još jedna žrtva kulturocida u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Charlama: Još jedna žrtva kulturocida u Sarajevu

Tajna večera, dio stalne postavke

Uz projekat prezentacije savremene bh. i svjetske umjetnosti 'Subdokumenta', 'Emporio Dangularium' (u čijoj postavci se nalaze radovi nekih od najznačajnijih savremenih umjetnika, regionalne, evropske i svjetske scene) i Charlama Depot Galeriju, CeKa Charlama na čelu sa Jusufom Hadžifejzovićem danas je jedna od najaktivnijih nezavisnih umjetničkih organizacija u BiH.

O uspjesima i specifičnom kreativnom djelovanju umjetnika u neformalnom galerijskom prostoru pisali su i svjetski mediji poput New York Timesa, La Republice, Wiena Internationala i mnogi drugi, a Charlama je ugostila i brojne studente evropskih umjetničkih akademija od Beča, preko Stockholma do Berlina i Bauhaus akademije.

Svoj rad umjetnici koji dijeluju u prostoru Charlame predstavili su svjetskim muzeolozima i galeristima prilikom CIMAM-ove posjete Sarajevu, a sa djelovanjem ovog nezavisnog umjetničkog projekta upoznali su se, između ostalih, najveći živući galerista René Block i jedan od najznačajnijih reditelja današnjice Wim Wenders koji su posjetili Charlamu.

Rambo Amadeus i Jusuf Hadžifejzović

Marko Brecelj, Kemal Hadžić, Šahin Šišić, Ante Kainović... samo su neki od umjetnika koji su imali izložbe u Charlami , a u stalnoj postavci 'Emporio Dangularium' nalaze se djela umjetnika poput Dimitri Prigova, Donate Venders, Vlade Marteka, Neše Paripovića, Raše Todosijevića, Milije Pavićevića, Saše Bukvića, Danice Dakić, Maje Bajević, Alme Suljević, Damira Nikšića i drugih autora svih generacija i sa različitih strana svijeta.

Uz simboličnu i skromnu trpezu poput kuhanog krompira, za trpezarijskim stolom među vrhunskim djelima savremene vizuelne umjetnosti, okupljali su se mnogobrojni autori, razmjenjujući mišljenje, kreirajući ili dovršavajući vlastite umjetničke projekte.

Tokom nesreće koja je zadesila Japan, Charlama se protvorila u atelje u kom su svoje radove za humanitarne potrebe radili neki od najpriznatijih bh. umjetnika, a stalna gošća i saradnica projekta bila je i  dr. Simonetta Lux, profesorica istorije savremene umjetnosti na Sapienza univerzitetu u Rimu.

Charlama za sve generacije

Prva izložba u okviru projekta 'Subdokumenta' bila je 'Sobe Lucie Pianto', a riječ je o dijelu kolekcije jedne od najvećih evropskih kolekcionarki koja je bila česta gošća Charlame. 

Prinudna deložacija CeKa Charlame

Oaza savremene umjetnosti zahvaljujući kojoj smo bili bliže svijetu u bosanskohercegovačkim okvirima postaje mjesto nad kojim se vrši prinudna deložacija na osnovu jednosmjerne odluke o raskidu Protokola o saradnji između Centra Skenderija i CeKa Charlame, koji nikada od strane Skenderije nije bio ni poštovan.

''Pismo o deložaciji smo primili prije sedam dana – u njemu je stajalo da u sljedećih sedam dana, dakle – do sutra, moramo ukloniti sva umjetnička djela iz galerije Charlama. Razlog za deložaciju nije bio naveden. Deložacija umjetničkih djela iz Charlame je povezana sa dovođenjem cajki i splavova u Dom mladih – radi se o istom projektu kojeg vodi današnji direktor Skenderije (Hajriz Bećirević, op.a.) koji ne voli suvremenu umjetnosti. Ipak, protestvovat ćemo jer mladi moraju imati mjesto na kojem će se edukovati; ne možemo šutjeti – sramota je i naših potomaka da nas izbace iz vlastite kuće još nam uz to i uzmu novčanik... Poziv je javan i poslao sam ga na adrese 200 umjetnika iz BiH – i onima koji su svojevremeno izlagali u Charlami ili su na neki način povezani sa njom'', kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Jusuf Hadžifejzović.

Prije sedam dana je galerija Charlama dobila 'pismo upozorenja', a sljedeća je procedura, kazao je direktor Skenderije Hajriz Bećirević u razgovoru za Federalnu TV - iseljavanje.

''Sljedeći planovi uključuju četiri nove investicije: hotel, biznis centar, olimpijski bazen sa garažama i naravno, parking i garaže.''


Art Fight u Skenderiji i protestna akcija

Protestna akcija u CeKa Charlama povodom najavljene deložacije umjetnika i njihovih djela iz prostora galerije Charlama održat će se u ponedjeljak, 3. decembra 2012. godine, kada će okupljanje početi već u 8 sati ujutro. Nakon konferencije za medije u 11 sati, umjetnici iz galerije Charlama pripremit će i jedan performans, a cjelodnevni umjetnički program trajat će do 20 sati.

''Ovo je glas protiv zaključanih vrata kulturnih ustanova koji postaju dominantna slika naše realnosti. Nadamo se da zajednički možemo poslati glasniju poruku protiv nehumanih uslova u kojima umjetnici rade i institucije kulture djeluju. Svi koji žele da zaustave teror i anticivilizacijsko ponašanje uprave Skenderije neka nam se pridruže!'', navodi se u pozivu na javnu akciju. 


Napomenimo i to da su na Facebooku napravljene dvije grupe podrške nedavnim događajima: tu su grupe 'Uklonimo direktora Skenderije Hajriza Bećirevića' i 'Marš cajkama i folku iz Doma mladih'.

''Umjesto da neformalno i nenametljivo zahvaljujući Charlami budemo mjesto u koje će svjetski galeristi, kustosi i umjetnici dolaziti i otkrivati talente bh. umjetnosti, pretvorićemo kultni sarajevski prostor (Skenderiju) u mjesto susreta i razmjena ideja iz oblasti turbo folka i njemu sličnih pravaca'', riječi su Jusufa Hadžifejzovića.

Montaža: CeKa Charlama

Pripremila: Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije