Čemu nas uči revolucija narandžastih patuljaka?

Radiosarajevo.ba
Čemu nas uči revolucija narandžastih patuljaka?


Piše: Kenan Efendić

Okupirani vlastitim, istina, traumatičnim političkim i povijesnim iskustvima, opterećeni sažaljenjem i samosažaljenjem, rijetko se u Bosni i Hercegovini, a naročito u Sarajevu, otvaramo prema povijesnim i političkim iskustvima drugih naroda i zemalja. Svjedoči o tome i nezainteresiranost sarajevske aktivističke i umjetničke scene za sinoć otvorenu izložbu Narandžasta alternativa u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

Od Crvene do Revolucije patuljaka

Narandžasta alternativa je umjetničko-peformerski, politički – u konačnici građanski pokret otpora totalitarizmu i cenzuri u poljskom komunističkom režimu, u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća. Utemeljena na čvrstoj tradiciji radničkih protesta pokreta Solidarnost,Narandžasta alternativa je građansku pobunu iz krvavog, skoro pa samoubilačkog radničkog štrajka transformirala u duhoviti, parodijski ulični performans.

Sve je počelo u Wroclawu, pobunom patuljaka iscrtanih na zidovima zgrada, da bi se proširili na sve veće poljske gradove. Patuljci su tražili slobodu i bolji život: upravo kao i mali, najobičniji ljudi Poljske, Čehoslovačke, Mađarske i drugih zemalja istočnog bloka u kojima se zaista živjelo ono što nazivamo komunističkim totalitarizmom. Patuljak je bio svako onaj ko nije visoko kotirao u partijskom sistemu raspodjele dobara; svako onaj ko je danima čekao nabavku mesa pa onda satima bezuspješno čekao u redu pred sablasno praznom mesnicom.


Kasnije su patuljci izašli na ulice, karnevalski kostimirani i neozbiljni, duhoviti i nasmijani naspram policijske ozbiljnosti, koja je ipak mogla, još uvijek, značiti zatvor i pendrek. Revolucija patuljaka, kao revolucija pada komunizma, bila je tako satirični pandan Crvene revolucije, koja je značila rađanje istočnoevropskog komunizma. Posljednje udarce poljskom komunizmu, nakon krvavih radničkih štrajkova i protesta iz 70-ih i 80-tih, mogao je zadati samo humor, politički svjesna i angažirana umjetnost na ulici.

'Nema pacifizma dok vas ubijaju snajperisti'

Na sinoć prikazanom dokumentarnom filmu Mirosława DembińskogNarandžasta alternativa istaknuta je scena hapšenja i ispitivanja patuljaka. Trenutak u kojem nasmijani studenti režije dosadno ozbiljnim policajcima daju bizarna lažna prezimena svjedoči o pobjedi ljudskog duha, kojeg nije mogla ubiti polustoljetna cenzura, propaganda i brutalnost.

Major u Parizu 2011.

Narandžasta alternativa zametak je savremene prakse performersko-umjetničkog uličnog protesta i akcije, koja je moguća jedino u takvim političkim sistemima gdje čuvari reda više ne mogu ili ne smiju koristiti silu.

O tome je sinoć u SARTR-u govorio idejni tvorac, spiritus movens cijelog pokreta i vođa Revolucije Waldemar Fydrych zvani Major, inspirativno uspoređujući totalitarizam poljskog komunizma i užas sarajevskog rata.

„Pacifizam nije uvijek rješenje. Ne možete pozivati na pacifizam dok vas ubijaju snajperisti. To sam pokušavao dokazati ljudima u Parizu dok je trajao rat u Bosni i Hercegovini. Na jednim sam protestima u Parizu nosio transparent Jučer Auschwitz, danas Sarajevo, sutra Champs-Élysées. Sudbinu Sarajeva nije se smjelo posmatrati kao dio nekog svjetskog rata, nego kao obični kriminalni, zločinački poduhvat“, kazao je Fydrych.


Lekcija aktivistima i umjetnicima

Na otvaranju izložbe govorio je i ambasador Republike Poljske u BiH Jerzy Chmielewski, uputivši prisutne u politički i društveni kontekst vremena u kojem nastaje Narandžasta alternativa, ali i naglasivši da Fydrych, još uvijek djeluje u poljskom društvu i na poljskim ulicama, katkad se sukobvljavajući s policijom. Međutim, ambasador Poljske ističe da je za „društvenu higijenu u demokratskoj državi“ neophodna građanska i umjetnička pobuna kakvu predstavlja Major.

Izložba u SARTR-u biće postavljena do 25. oktobra. Idealna je to prilika za sarajevske deklarativno angažirane umjetnike da nauče lekciju koju su već morali znati. Također, idealna je to prilika za sarajevske bataljone deklarativnih aktivista da vide kako se boriti za vrijednosti na ulici, duhovito ali dugoročno ozbiljno. Bez dosadnih saopštenja, konferencija i vrtoglavo okruglih stolova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije