'BiH kaska kad je u pitanju poštovanje ljudskih prava'

Radiosarajevo.ba
'BiH kaska kad je u pitanju poštovanje ljudskih prava'

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

U Sarajevu je danas obilježen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, a ovim su povodom aktivisti i aktivistice za ljudska prava izašli na ulice, te kroz protestni marš nastojali skrenuti pažnju na činjenicu da je većina populacije u BiH ugrožena kad su u pitanju ljudska prava.

Marš ljudskih prava: Svi smo u BiH obespravljeni

''Marš aktivista i aktivistica, ovaj put s fokusom na Sarajevu, imao je za cilj da se na jednom mjestu skupe marginalizovane grupe i da ukažu na diskriminaciju i nasilje'', kazala je Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra prilikom današnjeg gostovanja u programu Radio Sarajeva, dodavši kako pri tome fokus nije bio stavljen ni na jednu određenu marginaliziranu skupinu, već na sve one čija su temeljna prava ugrožena.

''Sve obespravljene grupe trebaju da rade zajedno, kako bi se postiglo poštovanje ljudskih prava. Mnoge grupe su ugrožene, nije bitna jedna grupa - izbjeglice, mladi, LGBT, raseljena lica, osobe sa invaliditetom... ljudska prava nisu samo LGBT prava iili prava Sejdić-Finci, nego prava svih građana'', kazala je Lejla Huremović, dodavši kako je današnji marš za cvilj imao skrenuti pozornost na pravo na obrazovanje, rad i sigurno okruženje.

Na upit o tome zašto se, kada se govori o ljudskim pravima u cjelini, potencira priča o ugroženosti konkretno LGBT populacije, direktor Sarajevskog otvorenog centra, Saša Gavrić pojašnjava:

''Došlo je do iskrivljene slike o LGBT pravima, kojoj su doprinijeli političari, svojom manipulacijom, te loši mediji – problemi se predstavljaju selektivno. EU nikad nije zagovarala samo prava LGBT osoba, nego prava svih građana i građanki, kako bi svi bili tretirani adekvatno u jednom političkom sistemu'', pojašnjava Saša Gavrić, te dodaje kako u Bosni i Hercegovini postoji jedan osnovni nivo spremnosti za poštivanje i razumijevanje određenih skupina ljudi, kad su u pitanju, primjerice, žene i problem nasilja nad ženama, obrazovanje Roma, zapošljavanje osoba sa invaliditetom i sl.

''Ipak, EU je glasnija kad su LGBT osobe u pitanju, budući da država nije poduzela nijednu mjeru kad je u pitanju rješavanje ovog problema. To je jedini razlog zbog kojeg se ova priča stavlja u fokus, iako ovoj skupini ne treba pridavati nikakvu značajniju pažnju nego ostalim ugroženim kategorijama društva'', smatra Saša Gavrić.

On napominje kako političari previše negativno predstavljaju LGBT populaciju, te kako je ova skupina ista kao i sve ostale, u smislu da je njihova seksualna orijentacija samo jedan dio njihovog života, te da se u svojoj svakodnevnici suočavaju sa istim problemima kao i svi ostali. Dodaje kako je Bosna i Hrecegovina još uvijek u zakašnjenju, kada se radi o poštovanju ljudskih prava.

''Velikom dijelu građana BiH su njihova osnovna prava zagarantovana, ali ono što nije omogućeno jeste besplatna pravna pomoć, kao ni način na koji se ljudi mogu informirati o svojim pravima. I ako postoji zakon o diskriminaciji, on uopšte nije dostupan građanima, niti znaju gdje se obratiti u slučaju njihovih kršenja. Država mora činiti pozitivne mjere i pozitivne korake'', zaključuje Gavrić.

On smatra da u nekim stvarima, kad je u pitanju poštovanje ljudskih prava, BiH dosta kaska. Kao primjer navodi činjenicu da je trećina romske djece ispisana iz škola u koje je bila upisana prošle godine, te da se neka prava i dalje ugrožavaju, te u tom smislu idemo nazad.

''U to je potrebno uložiti mnogo truda, a da to ne bude isključivo zbog motiva EU integracija, nego kako bi političati konačno to shvatili kao svoju obavezu i lični radi građana i građanki'', zaključuje Gavrić.

Sarajevski otvoreni centar ove godine svoju sedmicu posvećenu ljudskimn pravima obilježava različitim aktivnostima, kao što su predavanja, promocije knjiga, konferencije, te dodjela nagrada za medije koji su u protekloj godini profesionalno i kontinuirano izvještavali o LGBT temama.

Razgovarao: Dino Ćatović, Radio Sarajevo
Pripremila: Lejla Čolak, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije