Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Radiosarajevo.ba
Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je najznačajniji islamski praznik te praznik prinošenja žrtve. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazana.

Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat obrok za goste.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu kurbana po pravilima šerijata.

Klanje kurbana, (žrtvovanje) prisutno je kroz sve svjetske kulture i civilizacije. Sama simbolika Kurban-bajrama temelji se žrtvi i bogobojaznosti. Žrtvu koju je Ibrahim a.s trebao prinijeti teško bi mogao učini bilo ko bez čvrste vjere. Za tu bogobojaznost koju je pokazao, Bog je Ibrahima a.s izdigao kao pravog Njegovog prijatelja, i obećao mu bogatu zemlju i veliko potomstvo.

Sama svrha kurbana je ponovo proživjeti oslobođenje zarobljavanjem sebe Božjom riječju, Njegovom voljom i Zakonom. To se najbolje vidi za vrijeme Hadždža, kada se Kurban-bajram slavi, u vrijeme najčvršće ujedinjenosti ljudskih duša oko zajedničkog cilja, događaja koji predstavlja jedinstvenu sliku jednakosti i bratstva na Zemlji.

Prema vjerovanju, oko 2000. godine prije nove ere, Bog je na zemlju poslao jednog svog roba na području Sumera, u gradu Uru. Taj čovjek bio jeIbrahim (Abraham).

Sve do svoje najdublje starosti, kada je već gubio nadu, nije mogao dobiti sina sa svojom ženom Sarom. Tada su se odlučili da, kako mu Sara nije davala djete, nađu ženu koja će mu ga podariti. Bila je to Hadžera i od nje se rodio Išmael a.s. (Ismail).

Ibrahima a.s je čekalo veliko iznenađenje. Dočekala su ga "trojica" i obavijestila da će Sara roditi dijete - na što se ona nasmijala. Kako to da ona tako stara rodi. Oni su rekli da će ona ipak roditi i da će to biti muško dijete i da će se zvati Ishak.

Ibrahim a.s je tako sretno živio sve do trenutka kad mu je On zapovjedio da žrtvuje svog sina Ismaila a.s. Ibrahim ga je krenuo poslušati, ali kada je Bog vidio da je Ibrahim a.s spreman svog prvorođenog sina ubiti radi samo zapovijedi koju je On naredio, kao veliko iskušenje, zaustavio je egzekuciju i umjesto Ismaila a.s postavio je ovna kao žrtvu.

Od tog dana, pa sve do danas, muslimani izvršavaju zapovijed žrtvovanja kurbana. To je najčešće ovca, po mogućnosti, ali to može biti i protuvrijednost u novcu kojim će se kupiti meso. Taj čin se obavlja za vrijeme Hadždža, u posljednjem mjesecu po hidžretskom kalendaru Zul-hidždže. Meso koje se zakolje razdijeli se po trećinama, tako da jedna trećina ide rodbini, jedna siromašnima i jedna trećina onima kojima je najviše potrebno.

Portal Radiosarajevo.ba želi sretne bajramske praznike svim vjernicima širom Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije