Anja Margetić uputila poruku gradonačelniku Istočnog Sarajeva

5
Radiosarajevo.ba
Anja Margetić uputila poruku gradonačelniku Istočnog Sarajeva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Komentirala Ćosićev zahtjev za izmjenu naziva brojnih sarajevskih ulica

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić svojim javnim nastupima ponovo izaziva žestoke reakcije u javnosti.

Najprije prijedlozima za uklanjanje ploča sa Vijećnice i iz ulice Fehradija, posvećene sjećanju na žrtve Sarajeva, odnosno urbicid koji je zgrozio svijet, te zahtjevima za promjene naziva ulica u glavnom gradu BiH.

Ćosić, koji istovremeno podržava postavljanje plakata posvećenih ratnom zločincu Ratku Mladiću, spomen-ploče njemu u čast, kao i ulice četničkog vođe Draže Mihailovića, nastavlja sa svojim provokacijama, pa tvrdi da je Vijećnica 1992. godine možda zapaljena iznutra.

U intervjuu koji je dala za Radiosarajevo.ba Ćosićeve poruke i komentare izrečene prethodnih dana komentirala je i zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić.

"Gradonačelnik Istočnog Sarajeva nema nikakav legitimitet da postavlja takve zahtjeve. Zaista ne bi bilo dobro poslušati nekoga ko se petlja u memorijalnu kulturu vašeg grada, a gradonačelnik je grada u kojem ulice nose nazive po fašistima, kakvi su Momčilo Đujić i Draža Mihailović. Naravno, i da je u pitanju druga osoba nisam za skidanje ploče", kazala je Margetić za naš portal.

Podsjeća, međutim, da je i u samom Gradskom vijeću bilo je zahtjeva za "izmjenom pojedinih riječi i sintagmi te za nekim pravopisnim i gramatičkim intervencijama".

"Lično mislim da je bolja formulaciji da je Vijećnicu spalila Vojska Republike Srpske ili kako već sudske i istorijske činjenice kažu a ne srpski zločinci. Pravilnije je i istinitije, na kraju krajeva", dodala je.

Komentirala je i Ćosićev zahtjev za izmjenu naziva brojnih sarajevskih ulica.

"Što se tiče promjene naziva ulica, u potpunosti podržavam da se to uradi sa svakim imenom koje se dovodi u vezu, tačnije kojem je dokazana vezana s fašizmom iz Drugog svjetskog rata. I to ne samo u Sarajevu nego u cijeloj BiH. Memorijalna kultura ne smije biti mjesto prijepora, oko nje mora postojati najveći mogući konsenzus svih građana. To mora biti ono sa čime se svi mi moramo biti u stanju identificirati ,a ne demonstracija političke ili ideološke nadmoći jednih nad drugima. Ona je tu zbog toga i da posjetiteljima našeg grada pošaljemo poruku o tome ko smo to mi u cjelini i kakve vrijednosti baštinimo. Nijedan naziv ne smije isključivati ni jedan posto građana, a kamo li 30 ili 50 što danas, na žalost, imamo slučaj kad su neki nazivi ulica u pitanju", zaključila je Margetić u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije