Anja Margetić: Gradimo svijetlu budućnost Sarajeva

1
Radiosarajevo.ba
Anja Margetić: Gradimo svijetlu budućnost Sarajeva
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Anja Margetić

Iako su na dužnost stupili u otežavajućim okolnostima nakon tužne priče sa političkim brodolomom u slučaju Bogića Bogićevića, nova gradska administracija na čelu sa Benjaminom Karić uspjela je za kratko vrijeme pobrati simpatije javnosti. Mladost, obrazovanje, elokvencija, otvorenost, iskrenost, daju nadu da se možemo nadati početku promjene političke paradigme u našoj zemlji, koja, svakako, ne bi smjela završiti na glavom gradu BiH. 

Razgovarao: Faruk Vele

Ono što je, također, ohrabrujuće jeste da ćemo po prvi put u historiji Sarajeva na čelu grada imati dvije dame. Uz gradonačelnicu Karić tu je i njezina zamjenica Anja Margetić, bivša sportašica, Bosanka koja je prvi nastupila na jednom olimpijskom natjecanju pod zastavom Republike BiH na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, jedna od heroina našeg sporta. 

Tačno 29 godina kasnije Margetić je sportsko borilište zamijenila borbom za bolje Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, koji zaslužuju biti bolje mjesto za život.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba Margetić nadahnuto govori o budućnosti Sarajeva, bivšoj administraciji, planovima, idejama, o olimpijskom duhu, ali i izazovima, koji su se javili već u prvim danima na čelu Grada.

Radiosarajevo.ba: Prošla, evo, sedmica kako ste imenovani na dužnost zamjenice gradonačelnice Sarajeva, jesu li se slegle emocije, kakvi su utisci? 

Margetić: Emocije su bile na vrhuncu kada smo svjedočili sramnoj eliminaciji Bogića Bogićevića. Ali utisak je da smo tek sada jaki i izuzetno odlučni da promijenimo politički diskurs u Gradu Sarajevu. 

To se već vidi – za manje od sedam dana prodaju se službeni auti, skidaju rotacije, uvodi saradnja s Uredom za borbu protiv korupcije, pokrenula sam projekat za podršku karijeri Lane Pudar
A tek smo počeli ovaj maraton.  

Da je moglo bolje – moglo je

Radiosarajevo.ba: Jeste li u međuvremenu uspjeli uvidjeti stanje u Gradu i podvući crtu iza prošle administracije, u kakvom stanju ste zaista, zatekli Sarajevo? Mnogo se govorilo o tome kako je Grad radio u proteklom periodu... 

Margetić: Za sedam dana se ne može podvući crta. Mi intenzivno radimo na tome da ocijenimo rad prethodne administracije, da ocijenimo rad gradskih preduzeća da pažljivo procijenimo započete projekte i njihove dobrobiti za grad te koji će biti nastavljeni, a koji će biti prekinuti. 
Ne bih davala nikakve sudove prije toga, mislim da to nije moja uloga i ne želim da krenem u ovu priču sa negativnom pretpostavkom. Reći ću kratko: Da je moglo bolje i transparentnije, moglo je, ali ću prepustiti ciframa i analizama da odgovore na ta pitanja i generišu druge postupke nove gradske administracije.

Anja Margetić - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Anja Margetić

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na dramu koja je prethodila izboru gradonačelnice Karić, te Vas i gospodina Harisa Bašića kao zamjenika gradonačelnika? Kako ste doživjeli odustajanje gospodina Bogićevića, kojeg ste, evo, spomenuli, a kao reakciju na sva ta dešavanja? 

Margetić: Veoma sam emotivno i stresno doživjela cijelu situaciju. Informacija da će gospodin Bogićević biti kandidat za gradonačelnika je bio jedan od motiva da prihvatim kandidaturu Naše stranke. Kad je odustao, to me rastužilo, ali nakon što je prošlo malo vremena shvatila sam da je odustajanje gospodina Bogićevića još jedan dokaz njegovog čvrstog i principijelnog karaktera. 

Ohrabrila me činjenica da je novi prijedlog bila jedna mlada, obrazovana, kompetentna i sposobna žena poput Benjamine Karić. To mi je ponudilo novu energiju i dalo uvjerenje da doista gradimo svijetlu budućnost Sarajeva.

Radiosarajevo.ba: Prvi put su na čelu grada zajedno dvije dame, koliko Vam to imponira?

Margetić: Sretna sam što je to tako. Također, prvi put je jednak omjer žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama – gradonačelnica i zamjenici, te rukovodstvo Skupštine Grada – tri žene i trojica muškaraca. 
Na nama je sada odgovornost da s profesionalne i političke strane pokažemo da zaslužujemo biti na ovim pozicijama. Mislim da ćemo zajedno napraviti sjajne stvari za naš grad i sve naše građanke i građane. Žene liderice u zapadnom svijetu su jako uspješne i ostvaruju vrhunske rezultate. Vrijeme je da žene počnu ravnopravno učestvovati u svim sferama javnog života u BiH, pa i u politici.  

Od Barcelone do čelništva Sarajeva

Radiosarajevo.ba: Vi ste kao sportiskinja prvi nastupali za reprezentaciju BiH na Olimpijskim igrama u Barceloni, historijskim za našu zemlju, danas nastupate za BiH u drugoj ulozi, koliko su te dvije uloge za Vas, u simboličnom smislu rada za opće dobro ove zemlje, usporedive i kakvo Vi na to gledate? 

Margetić: Odlazak na Olimpijske igre te 1992. godine bio je i sportski čin i čin patriotske dužnosti i neke ljudske obaveze te, naravno, ponosa jer sam bila u mogućnosti da potvrdim postojanje Bosne i Hercegovine čitavom svijetu kad je ona bila brutalno negirana. Danas osjećam nešto slično. 

Naravno, druge su okolnosti, mir je i ja sam na političkoj poziciji s koje mogu u naredne četiri godine doprinositi unapređenju grada kojeg volim, u kojem sam odrasla, gdje su moje najljepše uspomene, ali i najtužnije, sve ono što, ukratko, čini život. Ova pozicija danas mi nudi mogućnost da iniciram i konkretno doprinesem napretku grada i da budem dio pozitivnih promjena koje će učiniti Sarajevo boljim i ugodnijim za život svih nas. 
Odgovornost će biti osnovna karakteristika mog mandata, što podrazumijeva prije svega transparentan rad. Želja mi je vratiti povjerenje građana u tu instituciju i, generalno, institucionalni, sistemski način djelovanja. Tu se nalazi ta usporedivost, ja sam uvijek bila spremna da radim za ideju zdrave i progresivne BiH, kako tada, tako i sada. 

Radiosarajevo.ba: Gradonačelnica Karić je, uprkos dešavanjima sa gospodinom Bogićevićem, kao mlada i osoba impresivne biografije, pobrala nadasve pozitivne reakcije naše javnosti, jednim normalnim, otvorenim, poštenim pristupom, je li to znači da je vrijeme da se mijenja politička paradigma u našoj zemlji? 

Margetić: Nova administracija je jedan od početaka tih pozitivnih promjena za koje su se već stvorili uslovi. Ja Benjaminu vidim kao poziv i ohrabrenje mladim ljudima da se uključuju u pozitivne promjene i da budu kreatori svoje budućnosti. 

Pozitivna i progresivna retorika nove gradonačelnice je upravo odraz procesa promjene političke paradigme, odnosno suštinske promjene svjetonazora ka boljem i pravednijem društvu.

Radiosarajevo.ba: Šta su Vaše vizije Grada Sarajeva u budućnosti, na što bi, po Vama, u budućnosti valjao obratiti pažnju kako bi Sarajevo bilo dobro mjesto za život, dobar, funkcionalan i napredan grad, kako bi ponovo dobilo svoje mjesto u svijetu koje mu pripada? 

Margetić: Moj doprinos će ići u pravcu da se Sarajevo pridruži najrazvijenijim evropskim gradovima po pitanju standarda u zaštiti okoliša, održivog razvoja i generalno zdrave i prosperitetne gradske sredine. Sarajevo je olimpijski grad i moramo osnažiti njegov olimpijski duh.

Sarajevo je grad prijateljstva i solidarnosti. Grad otpora i dostojanstva. Na ovim vrijednostima ću beskompromisno raditi i kroz njih privlačiti sve prijatelje iz inostranstva koji žele i mogu da investiraju kako bi kroz novu strategiju razvoja grada Sarajevo učinili poželjnim za život u jednakoj mjeri koliko su poželjni i najrazvijeniji evropski gradovi. 

Anja Margetić - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Anja Margetić

Olimpijsko Sarajevo

Radiosarajevo.ba: Šta kao bivša sportašica planira raditi na osnaživanju sporta i sportskih kapaciteta u Gradu, koji bi sigurno mogao biti dobar vid promocije? Koliko u tom smislu možete iskoristiti svoje veze iz svijeta? 

Margetić: Sport je, pored kulture, najznačajniji promotor grada. Mislim da imamo sjajnu infrastrukturu koju možemo višestruko iskoristiti. Mislim tu, naravno, i na Olimpijski bazen Otoka, ali i na bob stazu na Trebeviću za koju će biti neophodne investicije u cilju njene rekonstrukcije.  
Realizacija tog projekta bi mogla privući evropske i svjetske bob timove da dolaze na pripreme u Sarajevo, jer je naša bob staza po svojim karakteristikama jedinstvena u Evropi i pruža prednosti za treniranje koje druge staze nemaju. Da ne spominjem šta bi ta bob staza značila za bh. bobiste. Postoji, također, i projekat za ski stazu na Trebeviću. Ja mislim da nema skijaša u Sarajevu, a ima nas mnogo, koji ne bi volio da se to napravi. I zašto na Trebeviću naša djeca ne bi učila skijanje u sklopu školskog programa?   

Planiram iskoristiti sve svoje kontakte da privučem posvećene investitore, a probat ću napraviti i savez olimpijskih gradova koji bi sarađivali u svakom pogledu, pa, između ostalog, prilikom implementacije i realizacije ovakvih projekata. 

Nama, također, treba još bazena i sportsko-rekreacijskih centara kao što je Safet Zajko. Bit ću posvećena pronalasku rješenja da što većem broju djece i građana Sarajeva budu dostupni takvi sadržaji. 

Radiosarajevo.ba: Hoće li se u Vašim planovima naći ideja za kandidaturu Sarajeva za Olimpijske igre, nakon zaista dobre promocije na EYOF-u, koliko je realno razmišljati o tome danas? 

Margetić: Mislim da nam za početak cilj treba biti pokretanje ranije spomenute mreže, osposobljavanje infrastrukture, privlačenje sportista i sporta u Sarajevo, generiranje novog novca kroz te aktivnosti, pa tek onda uz posvećene i stručne ljude možemo govoriti o takvim velikim stvarima poput novih zimskih olimpijskih igara.Sve je realno kad postoji volja i kada postoje posvećeni i stručni ljudi.  

Poruka gradonačelniku Istočnog Sarajeva

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate zahtjev gradonačelnika Istočnog Sarajeva za uklanjanje ploča sa Vijećnice i Ferhadije, te promjenu/vraćanje naziva ulica u glavnom gradu, o čemu se mnogo govorilo ovih dana?

Margetić: Gradonačelnik Istočnog Sarajeva nema nikakav legitimitet da postavlja takve zahtjeve. Zaista ne bi bilo dobro poslušati nekoga ko se petlja u memorijalnu kulturu vašeg grada, a gradonačelnik je grada u kojem ulice nose nazive po fašistima, kakvi su Momčilo Đujić i Draža Mihailović. Naravno, i da je u pitanju druga osoba nisam za skidanje ploče. 

Međutim, i u samom Gradskom vijeću bilo je zahtjeva za izmjenom pojedinih riječi i sintagmi te za nekim pravopisnim i gramatičkim intervencijama. Lično mislim da je bolja formulaciji da je Vijećnicu spalila Vojska Republike Srpske ili kako već sudske i istorijske činjenice kažu a ne srpski zločinci. Pravilnije je i istinitije, na kraju krajeva.
Što se tiče promjene naziva ulica, u potpunosti podržavam da se to uradi sa svakim imenom koje se dovodi u vezu, tačnije kojem je dokazana vezana s fašizmom iz Drugog svjetskog rata. I to ne samo u Sarajevu nego u cijeloj BiH.

Memorijalna kultura ne smije biti mjesto prijepora, oko nje mora postojati najveći mogući konsenzus svih građana. 

To mora biti ono sa čime se svi mi moramo biti u stanju identificirati ,a ne demonstracija političke ili ideološke nadmoći jednih nad drugima. Ona je tu zbog toga i da posjetiteljima našeg grada pošaljemo poruku o tome ko smo to mi u cjelini i kakve vrijednosti baštinimo. Nijedan naziv ne smije isključivati ni jedan posto građana, a kamo li 30 ili 50 što danas, na žalost, imamo slučaj kad su neki nazivi ulica u pitanju.

Moja poruka građanima Sarajeva

Radiosarajevo.ba: Sarajevo, kao što svjedočimo, proživljava zaista teške dane, koja je Vaša poruka kao zamjenice gradonačelnice u ovom teškom trenutku? 

Margetić: Sarajevo je grad čije rane nakon proteklog rata još uvijek nisu u potpunosti zarasle i grad kojeg svaka nova kriza naročito potrese. Zbog toga je važno da kroz ove teške trenutke, kao i do sada, Sarajlije prolaze sa solidarnošću i prijateljstvom.  

Moja poruka je da se borimo da ta dva principa u životu ovog grada ponovo dominiraju. Budimo prijatelji jedni drugima, čuvajmo jedni druge, budimo pri ruci onima kojima je potrebna pomoć i borimo se za pravedno i humano društvo.

Ali isto tako ne zaboravimo da prozovemo i uperimo prstom u sve one koji su odgovorni što krize ne rješavaju i što se ne bore sa njima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije