AIESEC - odlična prilika za sve studente

Radiosarajevo.ba
AIESEC - odlična prilika za sve studente


Za mladog čovjek, studenta naročito, mogućnost putovanja i kretanja, kao i mogućnost prakse/rada u toku studija od velike je važnosti. Ne samo da će putem razmjena i praksi steći iskustva nužna za buduće uposlenje, nego će i kao osoba biti bogatiji kroz putovanja i upoznavanje drugih kultura.

AIESEC u BiH još od 1953.

Na tragu takve ideje nastala je i velika svjetska mreža studenata – AIESEC (Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales – Međunarodno udruženje studenata ekonomskih i komercijalnih nuka).

AIESEC je nastao 1948. godine u Štokholmu, neposredno poslije Drugog svjetskog rata, kako bi studenti mogli ne samo razmjenjivati svoja znanja i iskustva, nego i putovati, živjeti i raditi u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Belgiji i Holandiji. Prvi veći program razmjene je bio "Štokholmski kongres", u kojem je učestvovalo 89 studenata.

U našoj zemlji AIESEC postoji skoro pa od samog osnivanja. Lokalni komitet u Sarajevu osnovan je već 1953. godine.

AIESEC je danas globalna platforma sa 113 zemalja članica na svim kontinentima i preko 86.000 studenata na 2.400 univerziteta. AIESEC nudi 24.000 liderske pozicije i više od 20.000 internacionalnih praksi godišnje.

Kako postati član AIESEC-a?

U razgovoru za Radio Sarajevo Haris Kušmić, PR AIESEC-a, ističe da se članovi primaju dvaput godišnje, u aprilu/maju te u oktobru.

„U oktobru ove godine smo primili dvadesetak članova, nakon velike regrutacije. Ta regrutacija podrazumijeva prije svega veliki informativni sastanak, gdje se pozivaju svi potencijalni članovi. Nakon toga slijede dva manja informativna sastanka, a potom dolazi proces testiranja osoba, provjeravamo da li su studenti spremni za AIESEC“, ističe Kušmić.

Kroz testiranje se gleda da li je novi potencijalni član otvoren za nove ideje, da li se diskriminatorski odnosi premadrugima... Nakon individualnih intervjua, nadležna tijela odlučuju ko su novi članovi.

U Sarajevu ova organizacija ima pedesetak članova, od kojih je većina veoma aktivna. Unutar AIESEC-a postoji nekoliko sektora: finansije, dolazne prakse, odlazne prakse, odnosi s kompanijama, ljudski resursi...

Haris Kušmić

Razmjene, prakse, zapošljavanje

Najzanimljiviji dio rada AIESEC-a su svakako studentske razmjene i prakse. „To je jedan od glavnih proizvoda AIESEC-a. Postoje dvije vrste praksi: razvojne i stručne. Razvojne traju kraće i studenti se šalju na rad na društveno korisnom projektu, naprimjer: pomoć djeci bez roditeljskog staranja u Indiji“, ističe Kušmić.

Stručne prakse traju duže i podrazumijevaju razvijanje profesionalnih vještina u nekim od najvećih kompanija svijeta. Stručne prakse omogućuju svim studentima u BiH da steknu prijeko potrebno radno iskustvo i tako postanu konkurentni na tržištu rada.

Pored razmjena, bitan AIESEC-ov projekat je sajam zapošljavanja Career Days, na koji se pozivaju najveće kompanije u BiH, gdje studenti dobivaju mogućnosti stažiranja i zapošljavanja u kompanijama.

Prilika za sve studente

U Sarajevu se AIESEC nalazi u zgradi Ekonomskog fakulteta, na IV spratu. Svi studenti koji su zainteresirani za prakse, mogu se obratiti AIESEC-ovcima u njihovim prostorijama.

„AIESEC je jedno globalno iskustvo koje se nudi svakom studentu i studentici bez obzira šta studiraju i predstavlja jedinstvenu priliku da steknu prijateljstva širom svijeta, razmjenjuju svoje ideje, rade na zajedničkim projektima, proputuju državama na različitim kontinentima i tako izvrše pozitivan utjecaj na društvo“, poručuju iz AIESEC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije