Gazi Husrev-begova biblioteka: Skoro pola milenija riznice znanja

Anadolija
Gazi Husrev-begova biblioteka: Skoro pola milenija riznice znanja
Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu skoro pola milenija sakuplja i čuva relevantno dokumentarno naslijeđe za proučavanje duhovne i kulturne baštine BiH.

To je na današnjoj svečanosti povodom obilježavanje 480 godina postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu izjavio njen direktor Osman Lavić.

"Gazi Husrev-begova biblioteka skoro pola milenija igra krucijalnu ulogu u sakupljanju i čuvanju relevatnog dokumentarnog nasljeđa za proučavanje duhovne i kulturne historije Bošnjaka i svih naroda BiH. U svojim fondovima sadrži oko 100.000 bibliotetskih jedinica, od toga najvrijedniji fond rukopisa, njih oko 10.500 hiljada na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, te bosanskom pisanom arapskim pismom. Osim toga, biblioteka u svojim fondovima čuva serijske publikacije, novine i časopise, koji su izlazili na ovim prostorima posljednjih 150 godina i koji predstavljaju nezaobilazni izvor u proučavanju naše kulturne historije. Danas Gazi Husrev-begova biblioteka obilježavajući 480 godina u ovim savremenim prostorima opslužuje godišnje oko 20.000 studenata i istraživača naše kulturne baštine", kazao je direktor Gazi Husrev-begove biblioteke.

Lavić je istakao da današnjom svečanošću samo počinje proslava jubileja koja će trajati tokom cijele 2017. godine.

"Obilježavanje nastavljamo brojnim drugim događajima, kao što su promocije i naša izdanja. Pripremili smo po prvi put monografiju Gazi Husrev-begove biblioteke, pripremamo leksikon bošnjačke uleme, novi broj anala biblioteke i niz drugih sadržaja. Pripremili smo i interesantnu izložbu pod nazivom 'Izvori za historiju pismenosti u BiH'. To je po prvi put da se radi izložba sa takvom građom, a htjeli smo prikazati presjek pismenosti u BiH, koja traje u posljednjih 500 godina", istakao je Lavić.  

Tokom današnje svečanosti premijerno je prikazan film "Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci" u produkciji BHT-a, autorskog dvojca Enesa Karića i Dinne Kasala.

Prisutnima na svečanosti obratio se i Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, koji je istakao da je, između ostalog, zadužbina Husrev-bega svjedočanstvo pismenosti i kulture na ovim prostorima, te da se nada kako će njegova biblioteka uskoro, kao najstarija takva institucija u zemlji, dobiti neophodnu podršku države.

Reis Kavazović je potom otvorio izložbu “Izvor za historiju pismenosti u BiH“.

Osim reisa Kavazovića svečanosti je prisustvovao veliki broj uglednih gostiju iz političkog, kulturnog i javnog života glavnog grada i BiH.

Tokom svečanosti dodijeljene su vakufname Nedimu Šuljku za uvakufljeni rukopis Mushafi-šerifa, te porodici Đumišić.

Gazi Husrev-begova biblioteka osnovana je 8. januara 1537. godine i jedna je od najznačajnijih ustanova tog tipa na Balkanu. Ova izuzetno bogata ustanova trenutno ima oko 100.000 bibliotetskih jedinica u koje spadaju rukopisi, knjige, različiti dokumenti i časopisi. Ove jedinice pisane su na arapskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima.

Biblioteka je tokom svoje bogate istorije nekoliko puta mijenjala lokaciju u Sarajevu, a od 15. januara 2014. godine nalazi se u novoj zgradi na Baščaršiji, čiju je izgradnju pomogao Katar. Izgradnjom nove zgrade, Biblioteka se vratila u svoj dom, tamo gdje je i osnovana, u kompleks Gazi Husrev-begova vakufa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije