Veliki poduhvat / 100. godišnjica od najvećeg otkrića medicine ikada

23. 10. 2021. u 17:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tada još misteriozna supstanca, pojavljuje se pod nazivom "insulin1909. godine. Njegovu tajnu prvi su odgonetnuli kanadski hirurg Frederick Banting i student medicine Charles Best.

Uspješno su izolovali insulin i primjenili ga na svom psu koji je imao dijabetes 1921. godine, a već početkom naredne godine prvi put su ga primjenili na čovjeku, četrnaestogodišnjem dječaku, piše portal Diabeteswhatsnext.

Insulin je donio revoluciju – za do tada smrtonosnu bolest, pronađen je lijek. O otkriću i budućnosti "pametnih“ insulina govori Dragana Stojković, direktor za klinička ispitivanja kompanije Novo Nordisk, najveće svjetske kompanije za proizvodnju insulina.

"Insulin je u pravom smislu bilo otkriće koje život znači za milione ljudi i smatra se jednim od najznačajnijih trenutaka u historiji medicine. Ali, to je bio samo početak u razumjevanju i liječenju šećerne bolesti, od koje boluje svaka 10. osoba u svijetu. Tada se, na primjer, nije znalo da postoje različiti tipovi dijabetesa, to smo spoznali tek šezdesetih godina 20. vijeka", objašnjava Dragana Stojković.

Postoji razlika u terapijskom pristupu u ova dva tipa dijabetesa, ali za oba je insulin od izuzetnog značaja.

Osim za metabolizam šećera, insulin je izuzetno značajan hormon za brojne metaboličke procese i sveopšte funkcionisanje našeg organizma.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)