Profesor Pobrić odgovorio Dodiku: Entiteti ne odlučuju o sudbini države

6
Radiosarajevo.ba
Profesor Pobrić odgovorio Dodiku: Entiteti ne odlučuju o sudbini države
FOTO: Screenshot / Nurko Pobrić, ekspert za ustavno pravo

Ugledni profesor ustavnog prava, prof. dr. Nurko Pobrić izjavio je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kako se ne bi olako smjelo prelaziti preko izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je ove sedmice ponovo dolio ulje na vatru raspravama o opstanku naše zemlje, odnosno najavivši kako će Srbi i Hrvati predložiti model funkcioniranja naše zemlje uz alternativu "razdruživanja".

Piše: Faruk Vele

"Bez obzira što je to sad zasad, nadamo se, samo jedna izjava i ništa više, ne treba preko toga olako prelaziti, mislim da to treba ozbiljno shvatiti", rekao je Pobrić.

Prijetnje "razdruživanjem"

Podsjetimo, Dodik je za srbijansku Pink televiziju najavio kako će "Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu o tome kako BiH može funkcionirati".

Ne bude li takva izjava prihvaćena, kako je kazao, jedina preostala opcija je "razdruživanje".

Ambasada SAD-a je upozorila Dodika kako je postojanje entiteta ovisi o postojanju države Bosne i Hercegovine, a ovaj dogovorio da ostaje pri stavu da postojanje BiH zavisi od postojanja entiteta, jer su oba entiteta, navodno, nastala prije konferencije u Daytonu, nasuprot stavu Ambasade SAD-a, koja tvrdi "da je postojanje bilo kojeg od dva entiteta u potpunosti ovisno o postojanju BiH".

"Nije tačno da entiteti odlučuju o sudbini države! Nije Republika Bosna i Hercegovina nastala spajanjem entiteta. Republika Bosna i Hercegovina je Daytonskim sporazumom, odnosno Aneksom 4, transformirana na dva entiteta, to je suština. Nisu entiteti bili neke države koje su se sporazumno udružile u jednu državu. Obrnuto, nastala je ustavna transformacija iz jednog oblika država koja bila više centralizirana u jednu decentraliziranu državu koja se sastoji od dva entiteta", rekao je Pobrić.

Kako dalje?

Na pitanje da li bi Tužilaštvo BiH na osnovu ovakvih izjava moglo procesuirati Dodika zbog zagovaranja, pa možda i planiranja pokušaja rušenja ustavnog poretka, Pobrić objašnjava:

"Ne vjerujem da bi se to moglo tretirati kao krivično djelo. Nisu preduzete nikakve realne radnje da bi se rušio ustavno-pravni poredak. Takvih njegovih izjava bilo je sličnih i ranije, i to je ostalo samo na izjavama", kaže Pobrić.

Govoreći o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma i neizostavnom pitanju kako dalje u Bosni i Hercegovini, kako izaći iz ovog ćorsokaka, Pobrić istakao da je to "teško kazati".

"Teško je i predvidjeti. Ovo što priča Dodik, nažalost, mnogi u Bosni i Hercegovini misle isto. To je problem, realno. Suština je, kada bi većina građana Bosne i Hercegovine, ne govorimo sada o njihovoj etničkoj i nacionalnoj pripadnosti, prihvatila Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu i uredila je na način koji odgovara svima, ili barem većini, to bi vodilo rješenju ove situacije. U društvu je problem, nije Ustav sam po sebi problem. On je odraz stanja društva", rekao je Pobrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije