Azinović: Teroristički napadi pokazuju da nije uništen ideološki narativ ISIL-a

2
Piše: Faruk Vele
Azinović: Teroristički napadi pokazuju da nije uništen ideološki narativ ISIL-a
Foto: Twitter / Vlado Azinović

Prof. dr. Vlado Azinović, profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka i nesumnjivo vodeći ekspert za terorizam u Bosni i Hercegovini i regionu u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je seriju terorističkih napada koji su posljednjih sedmica pogodili Evropu, uključujući i sinoćnji teroristički napad u Beču. Napad je šokirao Evropu i svijet.

Šta je bio okidač?

Podsjetimo, u Beču je u ponedjeljak navečer došlo do strašnog krvoprolića koje je započelo u blizini sinagoge u središtu grada, nedaleko Schwedenplatza. Ubijena su tri prolaznika i jedan napadač, dok je u bolnice s ozljedama prebačeno najmanje 15 ljudi, od kojih je sedmero u teškom stanju. Među ranjenima je i Bosanka Belma Musić.

"Jako je nezahvalno, pa i neozbiljno, u trenutku kada austrijska i francuska policija još istražuju posljednje terorističke napade u objema zemljama, davati neke utemeljne i konačne sudove o ovim događajima. No, austrijske kolege su već objavile da je napadač u Beču bio motiviran ideologijom dawle (tzv. Islamska država - al-Dawla al-Islamiya fil Iraq wa al-Sham). Ako je tako, to potvrđuje da su bili naivni svi koji su vjerovali da će fizičkim uništenjem njenog posljednjeg uporišta u martu 2019. nestati i ideološki narativ dawle", komentira za Radiosarajevo.ba profesor Azinović, te podvlači:

"Njeni posljednji preživjeli pripadnici kleknuli su tada u ruševinama Baguza i predali se pobjedničkim kurdskim borcima, ali produkcija ideološkog narativa koji je poticao na dolaske u Siriju i pozivao na izvršenje terorističkih napada na Zapadu i slavio ih, nije posustala i osnažena je novim žrtvovništvom onih koji su položili živote za "opstanak i proširenje" (moto dawle) propalog projekta uspostve hilafeta (kalifata) ili su, poraženi i poniženi, završili u kurdskim zatvorima i logorima.

Prema njegovim riječima, bilo je za očekivati da će se nakon toga krugovi koji se inače vezuju za produkciju takvih ideja i poticaja za njihovo ostvarenje neko vrijeme primiriti, "nestati sa radara" i svoje aktivnosti prenijeti iz stvarnog u virtualni prostor".

"Međutim, bilo je jasno da je vjerovatno pitanje trenutka kada će se opet aktivirati, ali i "okidača" koji će ih na to navesti. Ono što je relativno novo ovaj put je spoznaja da je "reaktivacija" ovih krugova sada potaknuta istupima i retorikom političkih čelnika koja proteklih dana dominira javnim prostorom na globalnom planu i koja je, bi izgleda, mogla poslužiti kao okidač", ističe poznati ekspert.

Lak plijen

Smatra da će "dosta će toga biti jasnije kada se analiziraju psihosocijalni profili napadača".

"Sasvim je moguće da će odgovarati skoro već uspostavljenom stereotipu, koji sugerira kako ovakvi počinitelji, bez obzira kakvom ideološkom krugu pripadaju i za koju se ekstremističku ideologiju vezuju, dolaze iz nefunkcionalnih porodica, obično su žrtve porodičnog nasilja, često ograničenih kognitivnih sposobnosti, narušenog mentalnog zdravlja, nestabilni, od ranije u sukobu sa zakonom, često ovisni o narkoticima ili alkoholu, neostvareni, povodljivi i lakovjerni. Ukratko, lak plijen onima koji ih nastoje vrbovati redukcionističkim, jednostavnim, crno-bijelim tumačenjem svijeta i instrumentalizirati upravo za ovakve prigode", zaključuje profesor Azinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije