Paddy Ashdown tražio da umjesto titula na njegovom spomeniku piše ime BiH

Radiosarajevo.ba
Paddy Ashdown tražio da umjesto titula na njegovom spomeniku piše ime BiH
Foto: Huffington Post / Ashdown: Upravljao OHR-om od 2002 do 2006 godine

U organizaciji je LDS - Liberalno demokratske stranke BiH I Liberalnog foruma danas će biti održan skup posvećen sjećanju na Paddy Ashdowna.

Na skupu će se obratiti Roman Jakič, predsjednik LIBSEEN-a, asocijacije liberalnih stranaka jugoistočne Europe, Hasib Salkić, v.d. predsjednik Liberalno demokratske stranke BiH, potpredsjednik Zlatko Hurtić, a video porukom Ilhan Kyuchyuk, predsjednik Pokreta za Prava i slobode (Bugarska). 

Paddy Ashdown smatra se jednim od najaktivnijih međunarodnih zvaničnika koji je radio u našoj zemlji, a posao visokog predstavnika obavljao je od 2002. do 2006. godine.

Koliko je Paddy bio privržen Bosni svjedoči i podatak da je insistirao da na njegovom spomeniku ne pišu ni titule lorda, ni barona, koje su mu pripadale, već, uz njegovo ime, isključivo funkcija bivšeg visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

To je potvrdila i Ashdownova supruga, a što će biti pročitano na današnjem skupu u glavnom gradu BiH.

Ashdown je slovio za veoma principijelnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, pokrenuo je mnoge reforme u BiH, a ostao je poznat po tome je što je smijenio najveći broj zvaničnika, mahom iz RS-a, koji su kršili Dejtonski sporazum.

On je zajedno s bivšim visokim predstavnicima Christianom Schwarz-Schillingom i Carlom Bildtom uputio otvoreno pismo šefici diplomatije EU Federici Mogherini u kojem upozoravaju na miješanje Hrvatske u unutrašnje stvari BiH. 

Jeremy John Durham Ashdown, rođen 27. februara 1941. godine, poznatiji kao Paddy Ashdown, bio je britanski političar, lider liberalnih demokrata od 1988. do 1999. 

Ashdown je pripadao britanskom plemstvu kao baron Ashdown od Norton-sub-Hamdona ('Baron Ashdown of Norton-sub-Hamdon). Ova titula nije nasljedna. Član je Najčasnijeg tajnog savjeta njenog veličanstva i vitez Britanskog carstva. 

Ashdown je najstariji od sedmoro djece, rođen u New Delhiju u Indiji gdje je njegov otac bio kapetan u indijskoj vojsci, podsjeća NAP. 

Odrastao je uglavnom u Sjevernoj Irskoj i učio je u Bedford školi u Engleskoj. Od 1959. do 1972. godine bio je mornar u Kraljevskoj mornarici i oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi. Nakon što je napustio mornaricu, radio je u industriji i bio je mladi radnik dok nije izabran za član parlamenta iz Jeola ispred liberalne stranke.  

U Domu naroda Ujedinjenog Kraljevstva bio je predstavnik SDP-liberalnog saveza za trgovinu i industriju, a kasnije i za obrazovanje. Nakon udruživanja koje je stvorilo liberalne demokrate, on je postao vođa stranke. Vodio je liberalne demokrate na izborima 1992. i 1997. godine. 

Kao vođa bio je značajan predlagač za saradnju liberalnih demokrata i "Nove" Laburističke stranke i imao je redovne tajne sastanke sa Tonyem Blairom u kojima su planirali koalicijsku vladu. Nakon pobjede laburist 1997. godine, uspostavljena je "Jenkins komisija", sa liberalnim demokratskim predsjednikom Royom Jenkinsom, da bi se razmotrilo izborno preustrojstvo, što je bio Ashdownov glavni zahtjev. Plan da liberalni demokrati čine što značajniji dio vlade bio je nastavljen, ali je bio neuspješan zbog opozicije starijih laburističkih ministara. 

Ashdown je napustio vodstvo 1999. godine i nasljedio ga je Charles Kennedy. Postao je vitez 2000. godine i doživotni član Doma lordova Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je napustio Dom naroda 2001. godine. 

Nakon što je napustio britansku politiku, Ashdown, koji je uvijek podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, postao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije