Uručene Šestoaprilske nagrade

Radiosarajevo.ba
Uručene Šestoaprilske nagrade
Detalj sa dodjele nagrada (Foto: Sarajevo.ba)

Gradonačelnik Alija Behmen uručio je večeras u Narodnom pozorištu, na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća organiziranoj u povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva, Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2010., Ključ Grada Sarajeva i priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva u 2009. i 2010.

Dobitnik pojedinačne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2010. je Ibrahim Spahić, grupne - džudiskinje Larisa Cerić i Arijana Jaha i njihov trener i selektor Branislav Crnogorac, a kolektivne - JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva za 2010. pripalo je Petru Lukoviću, istaknutom novinaru iz Srbije te Francisu Buebu, osnivaču i direktoru Francuskog kulturnog centra "Andre Malraux" u Sarajevu.

Priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva za 2009. pripalo je Massimu Cacciariju, gradonačelniku Venecije, borcu za ljudska prava i podržavaocu Projekta Ars Aevi te Ercanu Usluu, rukovodiocu Odjela za kulturu Grada Konye i počasnom konzulu BiH u Konyi.

Priznanje Ključ Grada Sarajeva dobio je američki novinar i publicista Roy Gutman.

U svom prigodnom obraćanju gradonačelnik Behmen je, između ostalog, kazao: “Od 6. aprila 1945. godine, kada je na cijevima partizanskih pušaka sloboda ušla u Sarajevo, proces uspostave državnosti BiH postao je nepovratan. Naša državnost nastala je kao rezultat borbe antifašističkog i svenarodnog fronta, u kojoj su svi narodi i građani imali isti ulog. Državnost BiH je tokom 90-tih godina XX stoljeća bila na najtežem iskušenju, ali je odbranjena na istoj političkoj platformi na kojoj je stečena. Jer, ne postoji ništa u dugoj istoriji ove zemlje što je u toj mjeri zajednička tekovina svih naroda, Bošnjaka, Hrvata, Srba, ostalih i svih građana ove zemlje kao što je - antifašizam“.

„Nacionalizam je“, nastavio je Behmen, „i danas poguban po ovu zemlju, kao što je bio prije šezdeset i pet godina, jer prijeti da definitivno podrije napredak koji su i ovaj grad i ova zemlja ostvarili u drugoj polovini dvadesetog vijeka. Građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, to treba reći otvoreno i pošteno. Prijeti da nas vrati u vrijeme neznanja i zatucanosti, vjerske i nacionalne netrpeljivosti zbog koje smo dva puta u istom vijeku platili ogromnu ljudsku cijenu. Prijeti, najkraće rečeno, da potkopa ono što su najbolji sinovi ove zemlje izvojevali u Drugom svjetskom ratu: državu".

Završavajući svoje izlaganje gradonačelnik Behmen je naglasio da ne postoje veće i manje Sarajlije i da niko zbog rodnog lista nema veće ili manje pravo na ovaj grad.

"Ovaj grad je uspijevao samo onda kada je svoja vrata držao širom otvorena. Sve drugo je kratkovido odbacivanje ljudskih resursa i socijalnog kapitala koji je ovom gradu, naročito sada, potreban. Usuđujem se reći, potrebniji nego ikad. U prošlom vijeku Sarajevo je u tri navrata otvorilo svoja vrata svima koji ili nisu mogli otići nigdje drugo ili su u Sarajevo došli spletom istorijskih i društvenih okolnosti i koji su ovdje našli dom. I uvijek bilo na dobitku“, završio je svoje
obraćanje gradonačelnik Behmen.

Dobitnik pojedinačne Šestoaprilske nagrade za 2010. Ibrahim Spahić najavljen je kao veliki vizionar i više od toga. Obraćajući se prisutnima u Narodnom pozorištu, Spahić je zahvalio na nagradi i podsjetio na sve velike ljude i umjetnike koji su ostavili neizbrisiv trag u historiji Sarajeva.

Direktor Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Bakir Nakaš nagradu je primio uime kolektiva ove zdravstvene ustanove i istakao da je ponosan na svoje osoblje i sve ono što su postigli u prijeratnim, ali i onim teškim, ratnim godinama pa sve do danas.

Istaknuti sportski radnik Branimir Crnogorac kazao je da je počašćen ovom nagradom te da je ona svojevrsna kruna njegove strasti za sportom.

Po okončanju zvaničnog dijela programa, upriličena je i posebna svečanost na kojoj je Behmen, uime Grada Sarajeva, uručio zahvalnice članovima ratnog Predsjedništva Grada Sarajeva za očuvanje institucija Grada Sarajeva u periodu 1992.-1995.

Posthumno, zahvalnica je dodjeljena i bivšem gradonačelniku Sarajeva Muhamedu Kreševljakoviću koji je obnašao ovu funkciju od 1991.-1994. godine.

U umjetničkom dijelu programa Svečane sjednice učestvovali su glumac Mirsad Tuka te Amira Medunjanin uz pratnju gitariste Dine Šukala.
 
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije