Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

0
Radiosarajevo.ba
Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS
Foto: Delegacija EU u BiH / Generalna proba uoči Gala koncerta

Više od 250 učenika iz Sarajeva prisustvovalo je generalnoj probi za večerašnji Gala koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo, povodom obilježavanja Dan Evrope, zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU i 20. godišnjice najvećeg proširenja EU.

Učenici šest sarajevskih srednjih škola, uključujući Prvu gimnaziju, Drugu gimnaziju, gimnaziju Obala, Gazi Husrev-begovu medresu, Srednju muzičku školu i Srednju školu primijenjenih umjetnosti, imali su priliku gledati kako Sarajevska filharmonija i muzičari iz EU vježbaju Bethovenovu devetu simfoniju.

Četvrti stav Bethovenove devete simfonije, poznat kao Oda radosti, poziva na jedinstvo i da svi ljudi postanu braća, te je iz tog razloga usvojen kao himna EU. U tom duhu, večerašnji koncert ponovo potvrđuje opredijeljenost EU za budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Večerašnji koncert organizuju Ured EU u BiH, ambasade i diplomatska predstavništva država članica EU, Narodno pozorište i Sarajevska filharmonija i predstavlja proslavu ujedinjujuće moći umjetnosti i muzike.

Građani mogu prisustvovati direktnom prenosu koncerta na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u 19:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije