Stećci uskoro pod zaštitom UNESCO

Radiosarajevo.ba
Stećci uskoro pod zaštitom UNESCO

 
Bosna i Hercegovina će na zajedničkom sastanku predstavnika četiriju država 16. i 17. decembra u Beogradu prezentirati prijedlog o kandidiranju 22 bosanskohercegovačke nekropole stećaka na Tentativnu listu svjetske baštine UNESCO-a.

Nakon ovog sastanka trebalo bi biti poznato da li će sve predložene nekropole biti uvrštene na ovu listu UNESCO-a, potvrđeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu, nakon prezentacije projekta kandidiranja bh. nekropola sa stećcima koju je organiziralo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

- Završna odluka o broju nekropola svake zemlje pojedinačno bit će donesena u Beogradu na zajedničkom sastanku. Vjerujem da ćemo ispuniti plan koji je predstavljen u dokumentu i koji sadrži opis i kriterije svih nekropola, rekao je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prof. dr. Dubravko Lovrenović.

On očekuje da će slijedeće godine početi treća završna faza cijelog procesa upisa stećaka na Listu koji treba rezultirati izradom vrlo obimnog nominacijskog dosjea i menadžment planova za svaku od nominiranih nekropola.

Resorni ministar Sredoje Nović ističe da je naša zemlja inicijator zajedničkog projekta nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine u kojem učestvuju i Hrvatska, Srbija i Crna Gora, te ukazuje na njegovu izuzetnu važnost za afirmaciju BiH i cijelog regiona.

-Ovo je jedini projekt koji ove zemlje vode bez posredovanja neke strane institucije, konstatirao je Nović, ocjenjući projekt nominacije važnim s kulturološkog, turističkog, ali i s aspekta potrebe očuvanja kulturnog blaga.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum naglašava da je za upis na Tentativnu listu UNESCO-a predložen dio najreprezentativnijih nekropola u BiH.

-Ne treba se opterećivati brojem predloženih nekropola, jer moramo vidjeti ovaj proces kao proces zaštite stećka i nekropole stećka kao fenomena ovih prostora, naglasio je Šešum.

Smatra da upis na listu UNESCO-a donosi prestiž, određene ekonomske dobiti i pruža šansu za razvoj lokalnih zajednica i države, ali donosi i obaveze u oblasti upravljanja i zaštite ovog kulturnog naslijeđa.

Kako je rečeno danas, cijeli proces kandidiranja i upisa stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a traje dvije do tri godine.

(Fena, radiosarajevo.ba)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije