SFF: Predstavljen program Panorame

Radiosarajevo.ba
SFF: Predstavljen program Panorame
Plakat 16. SFF-a
Ove godine, po prvi puta, programi na Sarajevo Film Festivalu poznati pod nazivima Panorama (narativni filmovi), koji je pokrenut 1999. godine, i Panorama dokumentarni, koji je pokrenut 2001. godine, stopljeni su u jedan zajednički program Panorama. (Moram se zahvaliti Miri Purivatri za taj prijedlog, a ista stvar radi se u programu Panorama Berlinskog festivala već neko vrijeme.)

Spajanje programa itekako ima smisla: razlika između igranih i dokumentarnih filmova sve je manje jasna. No, i kada se jedan film svrsta u igrane ili dokumentarne, na kraju svaki od njih pripovijeda neku priču. Metode se mogu razlikovati, ali priča je ono što pokreće film.

Režiseri čiji će filmovi biti prikazani u okviru programa Panorama uglavnom imaju kontrolu nad svojim filmovima. Oni imaju šta za reći i većinu odluka donose na pravi način kako bi svoje priče prenijeli publici. Da li se u slučaju narativnog filma potrebno držati određenog žanra, ili ga je možda potrebno mijenjati? U slučaju dokumentarnog filma, treba li koristiti televizijska lica kako bi se neki stav učinio važećim. U slučaju fuzije, kada koristiti konvencionalne narativne elemente, a kada posegnuti za potvrđenim nenarativnim elementima?

U samom središtu ovogodišnjih filmova je neka vrsta sukoba, bilo da je on osobne prirode, politički, ili predstavlja njihovu kombinaciju. Bez obzira na teme o kojima govore, otprilike polovina filmova u programu Panorama potiče iz zemalja u stanju previranja: Izrael, Kina, Meksiko, Iran, Kolumbija, Rusija, Argentina, Filipini te Tajland.

Čak i autori iz stabilnijih drţava zastupljenih u ovom programu, tankoćutni umjetnici reagiraju izlaganjem temeljnih sukoba: Norveška, Irska, Velika Britanija, SAD, Japan te Estonija. Svi ti filmovi ni izdaleka nisu nove verzije Fantazije pune akcionih scena: oni su više egzistencijalni i bave se sagledavanjem čovjekovog položaja.

Naravno, puno je i preklapanja; nijedan film se ne može sasvim svrstati u kalupe. Jedni su utemeljeni u potrazi za materijalnim dobitkom, dok se drugi više bave duhovnim putovanjima. Ono što drži našu pažnju nije konačni cilj već put koji je pređen da bi se došlo do tog cilja. Drama je ponekad prikazana kroz mala povećanja, a nekad kroz najviše i najniže tačke, kao lagodno putovanje ili kao put Ulicom bola. Bez obzira na pristup koji su režiseri birali, nastali filmovi su ono najbolje što je donijela prošla godina. Riječ je o novim pričama ispričanim filmskim jezikom koji je manje ili više sasvim primjeren odabranim temama. Režiseri nisu nalik na one što se zaglave u živom pijesku Hollywooda. Više su nalik pripovjedačima iz drevnih vremena koji donose nove priče publici punoj iščekivanja. A ta publika, dragi prijatelji, ste vi.
Howard Feinstein

Program Panorame:

City of life and death

Lu Chuan / Kina

Colony
Carter Gunn, Ross McDonnel / Irska / (dokumentarni)

Crab Trap
Oscar Ruiz Navia / Kolumbija, Francuska

Flooding with love for the kid
Zachary Oberzan / SAD

Guy and Madeline on park bench

Damiene Chazelle / SAD

How I ended this summer

Alexei Popogrebsky / Rusija

It’s your fault

Anahi Berneri / Argentina

I wish I knew

Jia Zhang-Ke / Kina / (dokumentarni)

Jaffa: The oranges's clockwork

Eyal Sivan / Belgija / (dokumentarni)

Last train home

Lixin Fan / Kanada, Kina / (dokumentarni)

Lebanon

Samuel Maoz / Izrael

Lola

Brillante Mendoza / Filipini

Myth of the american sleepover

David Robert Mitchell / SAD

A man who ate his cherries

Payman Haghani / Iran

Northless

Rigoberto Perezcano / Meksiko, Španija

The Oath

Laura Poitras / SAD / (dokumentarni)

Once upon a time proletarian

Guo Xiaolu / Kina / (dokumentarni)

Perpetuum Mobile
Nicolas Pereda / Meksiko

Presumed guilty

Roberto Hernandez, Geoffrey Smith / Meksiko / (dokumentarni)

Protector
Marek Najbrt / Češka

Red, White & Blue

Simon Rumley / Velika Britanija, SAD

Self

Oleg Dubson / SAD (kratki film)

A somewhat gentle man

Hans Petter Moland / Norveška

Symbol
Hitoshi Matsumoto / Japan

The Temptation of St. Tony

Veiko Ounpuu / Estonija

Uncle Boonmee who can recall his past lives

Apichatpong Weerasethakul / Tajland, Velika Britanija

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije