Umjetnička instalacija: 1000 sadnica nevena u napuštenim rovovima na Zlatištu

0
AA
Umjetnička instalacija: 1000 sadnica nevena u napuštenim rovovima na Zlatištu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Vijećnica

U Vijećnici u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, najavljena je monumentalna umjetnička instalacija i prvi bh. organski spomenik “Prva Ženska Linija / Naša Porodična Bašta 2“, umjetnice Smirne Kulenović, čiji je cilj kroz umjetnost i ekologiju doprinijeti očuvanju kulture sjećanja.

Monumentalna umjetnička instalacija Smirne Kulenović u napuštenim ratnim rovovima na Zlatištu, u bh. entitetu Federacija BiH, bit će održana u nedjelju 15. augusta.

Na lokaciji iznad Vranjača, na Zlatištu (područje Općine Centar, u blizini Sunnylanda), na nekadašnjoj prvoj liniji odbrane grada, u rovovima Armije Republike BiH, 100 učesnica participativnog performansa ”Prva Ženska Linija“ posadit će 1.000 sadnica nevena kao dio monumentalne umjetničke instalacije ”Naša Porodična Bašta 2“ i kao doprinos kulturi sjećanja, umjetnice i MA istraživačice u oblasti Art-Science Smirne Kulenović.

Ovaj prostor će biti dostupan i otvoren za javnost kao prvi “organski, živi spomenik“ palim braniteljima i svim preživjelim građanima Sarajeva.

Medijima su se tom prilikom u petak obratile Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, Claudia Zini, italijanska historičarka umjetnosti, kustosica, direktorica KUMA International, Center for Visual Arts from Post-Conflict Societies te Smirna Kulenović, umjetnica, MA istraživačica pri Kunstuniversitet Linz i saradnica Angewante Innovation Lab u Beču.

Karić je tom prilikom rekla kako je Smirna Kulenović idejom oplemenila ne samo augostovske dane u Sarajevu, već "radom pokazuje da mi svoj fokus i pažnju stavljamo na rađanje života".

Naša historija je slavna i naša historija je pokazatelj kako smo uspjeli izdržati najteže dane opsade, kako su naše žene, kako su naši hrabri branioci uspjeli izdržati ono najteže i kako upravo zahvaljujući tim ljudima, zahvaljujući našim majkama i očevima koji su izgubili svoje živote i koji su se borili tokom rata, mi danas stojimo ovdje“, rekla je gradonačelnica.

Međutim, pojasnila je Karić, pored toga što se prisjećamo svih onih koji su izgubili svoje živote, za djecu i budućnost, pored istine i učenja o historiji važno je pokazati kako se iz svega rađaju nove prilike i dolaze nove generacije, ljudi, umjetnici poput Kulenović koji su brižni čuvari historije i istine o agresiji na BiH.

Sve dok imamo ovakve mlade ljude i mlade žene koji se posvećuju ovako vrijednim projektima, ja se ne brinem za našu budućnost i naš napredak. Jedino ako vodimo računa o našoj historiji i ako se borimo za pravdu i istinu na ovaj način, mi možemo reći da gradimo bolju i kvalitetniju budućnost“, rekla je Karić.

Zini je kazala kako je impresionirana radom Kulenović, izrazivši radost što će podržati umjetnički performans u nedjelju.

”Performans se bavi ostacima rata oko grada koji uključuje u početku tri generacije žena i koji će postati performans od 100 i više žena iz različitih dijelova Bosne i drugih zemalja u inostranstvu što je veoma važno dostignuće zato što znači da projekt ima odziv ne samo lokalno nego i internacionalno”, rekla je Zini.

Smatra kako je značajno da će žene saditi 1.000 medicinskih biljaka nevena u napuštenim ratnim rovovima.

Podsjetila je na ljekovita svojstva ovog cvijeta, među kojima je i činjenica da pomaže u liječenju rana.

Ukazala je na značaj i ulogu umjetnosti.

“Mi vjerujemo da umjetnost pruža odličnu priliku da se pomiri sa prošlošću i da se dostigne zatvaranje jednog poglavlja, počne sa liječenjem kolektivnih i ličnih trauma i stvori jedna pozitivna promjena u svijesti ljudi”, rekla je Zini.

Dodala je kako performans ima veoma jak karakter liječenja, kako za ljude tako i za traumatizirani predio jer ova forma organskog spomenika je čin spajanja i kolektivne akcije i "savršen način da se nosi s traumom dok se u isto vrijeme vraća prirodi koja nas okružuje".

Vijećnica - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Vijećnica

Umjetnica Smirna Kulenović je u obraćanju medijima kazala kako će u projektu učestvovati žene iz BiH i regiona.

Pojasnila je kako se projekt “Naša Porodična Bašta” sastoji od dva dijela. Prvi je već realiziran. U saradnji s porodicom realizirala je početnu transformaciju jednog dijela rovova. Kako je podsjetila, kao porodica su očistili rovove od korova i trnja te pripremili bočnu stranu rovova za sadnju nevena.

Drugi dio projekta, ”Naša Porodična Bašta 2” – ”Prva ženska linija“ uključuje angažman oko 100 žena koje će u pripremljeni teren rovova zajedno saditi 1.000 sadnica nevena.

U obraćanju je kazala kako je šutnja o traumi uzrok nezdravog odnosa prema historiji, ali i sadašnjosti što je vidljivo iz načina na koji se podižu spomenici.

Prva ženska linija je zapravo prvi bosanskohercegovački organski, tj. živi spomenik koji će činiti stotinu žena volonterki, učesnica koje skupa sade hiljadu sadnica nevena u prostor napuštenih rovova na Zlatištu, u Federaciji BiH. Sama ideja za projekat je došla iz moje lične historije i historije moje porodice u kojoj se moj djed borio na prvoj liniji i branio grad Sarajevo, tako da prvi dio samog projekta izvela sam u suradnji sa svojom porodicom gdje smo sami teren rovova pripremili za sadnju dok drugi dio će se desiti u nedjelju 15. augusta od 10 do 12 sati na samoj teritoriji rovova na Zlatištu gdje će žene saditi tih hiljadu sadnica nevena i na taj način kreirati veliku umjetničku monumentalnu formu na ovom prostoru“, rekla je Kulenović.

Vijećnica - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Vijećnica

Podsjetila je kako se njeno obrazovanje tiče interaktivne umjetnosti, odnosno kombinacije umjetnosti, nauke i ekologije.

”Jedan veliki svjetski trend trenutno u savremenoj umjetnosti jeste da ona brine o svojoj okolini i da zapravo ne govori samo o kontekstu društva već i cjelokupnog ekološkog sistema kojeg mi namjeravamo restaurirati ovim projektom“, rekla je Kulenović.

Dodala je kako na taj način želi stečeno znanje aplicirati nazad u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije