Otvorena izložba posvećena Danu nezavisnosti BiH – 'Historija i identitet'

2
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba posvećena Danu nezavisnosti BiH – 'Historija i identitet'
Foto: NUBBiH / Izložba 'Historija i identitet'

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) Bosne i Hercegovine otvorena je izložba "Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike" gdje je predstavljen mali djelić Zbirke Stare periodike.

Zbirka je dio Odjeljena periodike u kojoj se prikuplja, čuva i obrađuje fond stare periodike Bosne i Hercegovine.

Podijeljena je na izdanja koja su izdavana i štampana u Bosni i Hercegovini, te na izdanja štampana izvan Bosne i Hercegovine koja su tematikom vezana za našu državu. U zbirci se nalaze i serijske publikacije koje su objavljivane u različitim državama svijeta.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Zbirka je veoma značajna jer sadrži publikacije o historiji i baštini naroda BiH. U njoj se brižljivo čuva građa iz 19. i 20. stoljeća, Zbirka obuhvata novine, časopise, kalendare, almanahe, godišnjake i ostalu periodiku od sredine 1800-ih do 1945. godine. U ovoj kolekciji se čuvaju svjedoci razvoja bosanskohercegovačkog društva, nauke i umjetnosti od početaka štampe u BiH, Osmanske vladavine, austrougarskog perioda, Prvog i Drugog svjetskog rata, sve do nastanka FNRJ.

Zbog toga je sasvim logično da glavni cilj NUBBiH ostaje očuvanje dokumentarne građe o historiji naše države.

Izložba 'Historija i identitet'

Uspostavom Zbirke stare periodike kao odvojene zbirke, u kojoj se čuvaju prve novine štampane u BiH, Bosanski vjestnik iz 1866, te publikacije sve do 1945. godine, počinje posebna briga o našoj kulturnoj baštini. Naslovi u zbirci pokazuju bazu znanja i utjecaj na kulturu čitanja i edukaciju stanovništa koje je živjelo na prostoru BiH, usprkos tome što su pojedine serijske publikacije bile objavljivane na različitim jezicima i različitim pismima.

U fondu se čuvaju serijske publikacije na bosanskom, hrvatskom, srpskom, slovenačkom, njemačkom, arapskom, otomanskom turskom, kao i na ladino jeziku, te na različitim pismima – latinici, ćirilici, arebici.

Prve novine štampane u BiH, Bosanski vjestnik imaju svoje posebno mjesto. List je izdavala i uređivala Sopronova Pečatnja, tj. Ignjat Sopron.

Izložba 'Historija i identitet'

Zbirka posjeduje i mnoge druge zanimljive bosanskohercegovačke serijske publikacije kao što je i časopis Tarik, objavljivan na bosanskom jeziku, arapskim pismom (arebicom), prvi bosanskohercegovački časopis Bosanski prijatelj, koji je uređivao fra Ivan Frano Jukić, kao i časopis Nada, u kojem su tekstove objavljivali bosanskohercegovački književnici i književnici iz inostranstva (S. S. Kranjčević, J. Leskovar, A. G. Matoš, A. Tresić Pavičić, V. Deželić, J. Truhelka, S. Bašagić, N. Andrić, M. Begović, J. Ibler, B. Livadić, I. Velikanović i mnogi drugi), te časopise naroda Bosne i Hercegovine (La Alborada, Naša misel, Bošnjak, Prosvjeta, Hrvatski dnevnik), uključujući časopise i listove koji su umnožavani rukom preko indigo papira ili pisaćom mašinom.

Zbirka stare periodike Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dokaz je multietničnosti države BiH u kojoj je uvijek bilo moguće pročitati i naučiti nešto novo o kulturama naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije