Ne propustite: Branka Kopecki i Slobodan Radosavljević u Umjetničkoj galeriji

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite: Branka Kopecki i Slobodan Radosavljević u Umjetničkoj galeriji
Radiosarajevo.ba / Izložba Crta zaborava i Dah u kamenu

Otvaranje izložbe "Crta zaborava - Dah u kamenu" Branke Kopecki i Slobodana Radosavljevića održat će se u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u četvrtak, 23. juna, u 20 sati.

Branka Kopecki: Crta zaborava
 
Projekat "Crta zaborava" Branke Kopecki ujedinjuje fotografiju i generativni crtež. Baziran je na metaforičkom prikazu memorije koja je paradoksalno funkcionalna samo onda kada zaboravlja, jer ako se sjećamo svega kao Funes, jedan od Borgesovih junaka, onda sjećanja za nas više nemaju nikakav značaj niti afektivnu vrijednost.

Najljepše boje Mediterana na izložbi 'La luce si colora' u Umjetničkoj galeriji

Najljepše boje Mediterana na izložbi 'La luce si colora' u Umjetničkoj galeriji

Mjesec dana od ubistva Danke (2): Šta će se dogoditi ako se dokaže da su ubice neuračunljive?

Mjesec dana od ubistva Danke (2): Šta će se dogoditi ako se dokaže da su ubice neuračunljive?

Svojim projektom Kopecki afirmira ideju da selekcija i zaborav daju važnost onome što nije zaboravljeno. Kroz fotografiju čija snaga više počiva na emociji koju ona u nama budi nego na predočavanju vidljive realnosti, Kopecki evocira prizore istrgnute iz života koje oživljava u jednoj novoj stvarnosti, stvarnosti slike.

Zahvaljujući spajanju fragmenata različitih pejzaža i tehnološkoj mogućnosti prevođenja slike u crtež gledalac se suočava sa ukrštanjem realnosti i imaginacije kao procesom na kome počiva memorija. Pejzaž je u ovom projektu simbol trajanja. Spajajući i razdvajajući prostornom crtom isječke ljudskog života on se kao izvan vremenski i nadrealni prizor urezuje u magičnu strukturu sjećanja.

Slobodan Radosavljević: Dah u kamenu

Projekat Slobodana Radosavljevića "Dah u kamenu" predstavlja arhitekturu kao dinamiku konstrukcije i dekonstrukcije. Ostvaren je upotrebom tehnologije LIDAR koji omogućuje nove načine kaptacije realnosti u trodimenzionalnoj formi i nudi gledaocima susret sa prostorom kao formom u neprestanoj transformaciji.

Otvorena izložba "Četiri bosanska grafičara iz Sarajeva"

Otvorena izložba "Četiri bosanska grafičara iz Sarajeva"

Naziv izložbe direktno upućuje na činjenicu da arhitektura inkarniranjem duhovnog u materijalno odražava čovjekovo misaono i duševno stanje kao i nivo njegovog znanja i svijesti. U tom smislu, arhitektura je odraz čovjekovog ličnog i kolektivnog identiteta koji počivaju koliko na njegovoj sposobnosti usvajanja realnosti toliko i na kapacitetu imaginacije.

Brišući granice između transparentnog i neprozirnog, unutrašnjeg i vanjskog, intimnog i javnog prostora, Radosavljević želi destabilizirati doživljaj arhitekture kao tvorevine koja na osnovu ljudskog svakodnevnog iskustva uspostavlja barijeru između vidljivog i nevidljivog i valorizirati percepciju i apstrakciju kao osnovna sredstva stvaranja novih svjetova.

Izložba se može pogledati do 30. juna svakim danom (osim nedjelje) u periodu od 10 do 20 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije