Koliko košta kultura u Bosni i Hercegovini: Zašto neki festivali zaslužuju 60.000, a neki 3.000 KM?

4
D. Softić
Koliko košta kultura u Bosni i Hercegovini: Zašto neki festivali zaslužuju 60.000, a neki 3.000 KM?
FOTO: Fena / Historičar Husnija Kamberović

Kulturne institucije u Bosni i Hercegovini posljednje tri decenije pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem.

U prilog tome, najbolje govori činjenica da su čelnici Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Historijskog muzeja BiH danas, 26. jula javnosti obznanili da su raspodjelom novca Federalnog ministarstva kulture i sporta putem "Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu", prekršeni Zakon o Budžetu i Zakon o izvršenju Budžeta FBiH.

Tri spomenute institucije, najvjerovatnije, će reagirati tužbom prema nadležnom ministarstvu sa zahtjevom da im se nadoknadi sav novac (razlika) od 2014. godine do danas koji nisu dobili, a koji je grantom bio predviđen.

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

Naime, odlukom Vlade iz 2014. godine, između ostalog, putem spomenutog transfera Umjetničkoj galeriji BiH dodijeljeno 210.000 KM, Historijskom muzeju BiH 240.000 KM, a Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 150.000 KM. Kulturni djelatnici ovih institucija kažu kako im je dodijeljeno po 40.000 KM.

U Tuzlanskom kantonu nema nauke i kulture 

U međuvremenu, oglasio se i zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić na Twitteru i poručio kako u Tuzlanskom kantonu nema nauke i kulture od značaja za FBiH.

Ministarstvo Sanje Vlaisavljević ponizilo institucije kulture BiH: Zbog skandala najavljene tužbe

Ministarstvo Sanje Vlaisavljević ponizilo institucije kulture BiH: Zbog skandala najavljene tužbe

"Ključni problem naših institucija je što političke partije upravljaju ko će se baviti kulturom i naukom. Tako je Federalno ministatstvo kulture i sporta oborilo sredstva u okviru 'Tranfer za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovini'.

Ove godine je za ovaj transfer izdvojeno 900.000 KM, a sredstva su se kulturnim institucijama dodjeljivala u rasponu od 10.000 KM do 150.000 KM.

Čitav Tuzlanski kanton je dobio 10.000 KM (JU Arhiv Tuzlanskog kantona, Tuzla). Dakle, jedan posto sredstava za Tuzlanski kanton kao jedan od najvećih u FBiH po broju stanovnika", poručio je Čavalić.

Kompletnu listu možete pogledati OVDJE.

Nekome 60.000, a nekome 3.000 KM

Udruženje za modernu historiju koje vodi prof. dr. Husnija Kamberović registrovano je u Sarajevu.

Odlukom Vlade ovom Udruženju pripalo je 3.000 KM za organizaciju History festa 2023., a Kamberović je uputio dopis Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

U dopisu je naveo kako ovakvu odluku smatra skandaloznom i ponižavajućom, s obzirom na značaj festivala, i kako sredstva mogu dodijeliti nekome drugom.

Tim povodom, portal Radiosarajevo.ba kontraktirao je Husniju Kamberovića. 

Kamberović navodi kako se institucije u Sarajevu s pravom bune na način na koji se vrši raspodjela novca, ali i da je u Tuzlanskom kantonu razloga za nezadovoljstvo mnogo više.

"Godinama rezultati javnog poziva kod Federalnog ministarstva kulture i sporta izazivaju kontroverze. Ja kod njih cijenim to što uvijek jasno navedu i iznose sredstava koja odobravaju, za razliku od drugih ministarstava. Ali, ja ne bih rekao da tu imamo najpravedniju raspodjelu i mislim da se ove institucije (Umjetnička galerija, Historijski muzej, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti) s pravom bune. Ipak, kada pogledate koliko je sredstava dodijeljeno institucijama iz Sarajeva – onda su u pravu i oni iz Tuzlanskog kantona (a i nekih drugih) koji se bune i ja podržavam posebno taj protest iz Tuzle. Rekao bih da neke institucije iz Sarajeva koje su dobile značajna sredstva – dobile su ih zahvaljujući lobiranjima u Ministarstvu, a da nisu svjesni da time unose dodatni razdor među naše institucije kulture. Pojedine institucije dobivaju – ali kao državu u cjelini gubimo", kazao je Kamberović.

Kamberović dodaje i da trebamo biti svjesni da pojedine institucije žive samo od ovakvih transfera.

"S druge strane, treba skupa promatrati i transfer za institucije od značaja za BiH i za institucije od značaja za kulturu Federacije BiH, jer su neke institucije i udruženja dobili značajna sredstva iz ovog drugog transfera. Pri tome mislim da treba imati u vidu da neke institucije doslovno žive od ovih transfera i zato im teško pada ova nepravednost u raspodjeli sredstava, jer se time doslovno guše te instutucije", rekao je Kamberović.

Kamberović smatra da je važno ukazati i na slučaj brojnih udruženja koja organiziraju razne festivale ili na neki drugi način promoviraju našu kulturu.

"Kada su u pitanju budžetska sredstva, uvijek sam smatrao da su prioritet institucije, a na drugom mjestu su udruženja. Ali i tu mora postojati neki fer odnos: po čemu neki festivali zaslužuju 40.000 ili 60.000 KM, a neki samo 2.000 -3.000 KM? Udruženje za modernu historiju, čiji sam ja predsjednik, organizira History fest, ali niti ja niti bilo ko s kime organiziram taj festival od toga ne živimo, nego samo pokušavamo pokrivati osnovne troškove.

Ali nas godinama ponižavaju sa mali iznosima (3.000,00 KM, što je za festival koji okuplja stotinjak ljudi iz čitavog svijeta i koji traje 5-6 dana gotovo ništa) dok drugima, koji organiziraju manje vrijedne festivale, dodjeljuju basnoslovne sume. Ne znam kako ih uopće mogu potrošiti i poslije pravdati! Zato smo mi ove godine odlučili odbiti te 3.000,00 KM i obavijestili smo Ministarstvo da taj iznos mogu dodijeliti kome god hoće. Volio bih da to bude neka od ovih institucija od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu", podvukao je Kamberović.

Kamberović zaključuje kako je transparentnost u raspodjeli sredstava dobra strana.

"Dobro bi bilo da recimo i Kantonalno ministarstvo kulture transparentno objavi s koliko sredstava podržava pojedine projekte. Tada bi se vidjele bolje sprege između politike i lidera pojedinih institucija ili udruženja. Ali, u ovom slučaju se pokazuje i neosjetljivost Ministarstva na bilo kakve kritike. Mislim da su oni transparentni zato što se osjećaju moćnim i slobodnim da čine što god žele, zbog političke moći koju posjeduju", zaključio je Kamberović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije