Dani Zaima Muzaferije - već 15. put slave uspomenu na velikog glumca

Radiosarajevo.ba
Dani Zaima Muzaferije - već 15. put slave uspomenu na velikog glumca

Čuvajući uspomenu na poznatog dramskog umjetnika Zaima Muzaferiju, u njegovom rodnom gradu Visokom bit će održana tradicionalni festival.  Dani Zaima Muzaferije, ove godine održavaju se petnaesti put, a i ovaj put Visočanima će ponuditi niz zanimljivih programa. 

Otvorenje manifestacije, u srijedu 28. novembra u 19,00 u Zavičajnom muzeju u Visokom, proteći će uz otvaranje izložbe Mehmeda Klepe i promociju kataloga "Tragovi 2004 - 2017"

Izložba visočkog umejtnika Mehmeda Klepe je specifična, jer će se održati u tri različita ambijenta. Osim u Zavičajnom muzeju, dio izložbe bit će otvoren u Domu kulture u Kaknju, u četvrtak 29. novembra. 

Isti dan u Gradskom kinu u Visokom održat će se premijera predstave  "Zrno soli ili Sretan ti rođendan, Marina". Tim povodom gostuje Narodno pozorište iz Tuzle koje je ovu predstavu napravilo u koprodukciji s Prešernovim gledališčem iz Kranja. 

Treći dio izložbe Mehmeda Klepe otvorit će se u petak 30. novembra u galeriji Likum u Visokom. 

 U subotu 1. decembra, za djecu svih šest visočkih osnovnih škola u Gradskom kinu će se održati predstava "Lakonoga". U istom prostoru u 19,00 , Gradsko pozorište Total održat će premijeru predstave "Profesionalac" čiji je reditelj Jesenko Muzaferija, sin Zaima Muzaferije. 

Rasim Kadić, osnivač festivala Dani Zaima Muzaferije, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio je petnaesto izdanje, te pozvao sve zainteresirane da posjete neke od najavljenih događaja.   

Muzaferija se glumom počeo baviti još u gimnazijskim danima, u tzv. Društvu vanjskih đaka “Eksternist” u Visokom. Bilo je to, “još pred onaj rat”, govorio je nekad ovaj bh. glumac, ističući kako često miješa '42. i '92. godinu: “...Uvijek letim da kažem '42, jer za mene ima velike sličnosti između ta dva perioda...”. Inače je nekoliko puta hapšen tokom Drugog svjetskog rata jer je bio član antifašističkog pokreta.

Ljubav prema ovom zanimanju naslijedio je, pričao je, od daidže koji je bio glumac u Varešu “još u ono vrijeme kada su se samo muškarci bavili glumom”. Iako, sve do '60-ih, više se bavio režijom u pozorištima diljem Bosne, a na film je stigao sasvim slučajno, glumeći u filmu Veljka Bulajića Uzavreli grad iz 1961 za što je dobio i nagradu Pulskoga festivala.

“Ja nisam mogao, nemam ja te petlje da napustim nešto gdje sam rođen; ja sam ovako golem po izgledu, a vrlo mehak po nekoj duši, srcu, kako se to zove uopšte što je unutar u insanu. Ne bih mogao preboliti ove moje Ševulje, Ševulje su imanje, voćnjak mojih pradjedova i mog babe rahmetli, to ne bih mogao nikada napustiti. Dakle, ne bih se mogao odlučiti da napustim Visoko bez obzira na ono, što kaže naš narod: ko je na vršaju, njemu će biti i žita”,  izjavio je poznati glumac u jednom od intervjua. 

I taman kad je mislio da ga je “krenulo”, pozivi za glumu tamo '70-ih godina prošlog vijeka počinju da staju, pa je Muzaferija odlučio završiti fakultet, njemački i francuski jezik. Ovaj će bh. glumac tako dugo godina biti i redovni profesor njemačkog u visočkoj srednjoj školi... Diplomom se borio protiv gladnih godina, opisivao je Muzaferija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije