Aleš Kurt najavio novu predstavu: Djelidba se može dešavati bilo gdje i bilo kad

1
V.A.Z.
Aleš Kurt najavio novu predstavu: Djelidba se može dešavati bilo gdje i bilo kad
Foto: Dženat Dreković / Scena iz predstave Djelidba

Kada je Skender Kulenović napisao komediju 'Djelidba', neposredno nakon Drugog svjetskog rata i u samim začecima ‘bratstva i jedinstva’ kao modela suživota, ova predstava je na premijeri izviždana i nakon toga zabranjena.

Možda se u tom trenutku smatralo da su korupcija, gramzivost i etnička netrpeljivost stvar prošlosti sa kojom je socijalizam raskrstio za sva vremena.

Međutim, razumijevanje ovog dramskog teksta iz današnje vizure govori o tome da je Skender Kulenović bio vizionar i dijagnostičar univerzalnih ljudskih slabosti. Njegova Djelidba dešava se i danas, a nesumnjivo će se dešavati i u budućnosti u koju je Ales Kurt smjestio radnju svoje nove predstave.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Djelidba Aleša Kurta dešava se u BiH nakon petog svjetskog rata, ali njeni protagonisti i dalje čekaju donatorsku pomoć, dok unaprijed kuju tajne planove kako da iz toga izvuku najveću ličnu korist.  

“U vezi s ovim tekstom koji je nastao 1946. meni je zanimljivo kako je iz ove današnje vizure tekst dobio na univerzalnosti. Može se dešavati na bilo kojem kontinentu, u bilo kojoj zabiti, gdje god može da dođe do djelidbe.

Sa iskustvima koje imamo, nakon rata devedesetih, shvatamo da je ovo o čemu se govori u predstavi je model koji se ponavlja hiljadama godina i koji je usađen u čovjeku. Bez obzora na napredak neke stvari se ne mijenjaju vijekovima. Kao takva, ova priča nadrasta socrealistički kontekst u kojem je bila kritikovana, a i lokalni kontekst", rekao je Aleš Kurt na konferenciji za medije povodom premijere nove predstave. 

Djelidba se do sada nekoliko puta postavljala na sarajevske scene, a zabilježena je i TV drama koju je neposredno pred rat producirala tadašnja TV Sarajevo. Ovo najnovije uprizorenje premijerno će se izvesti na sceni Kamernog teatra 55 večeras, dok su prva i druga repriza najavljene za 21. i 25. januar. 

Na pretpremijeri koja je odigrana sinoć, ansambl kamernog teatra i gostujući glumci prikazali su dinamičnu uigranost, a Aleš Kurt još jednom dokazao zašto se za njega kaže da je "sarajevski Tim Burton". 

Scena iz predstave Djelidba
Foto: Dženat Dreković: Scena iz predstave Djelidba

Poseban ukras ove predstave je autentični jezik kojim je Skender Kulenović pisao. Tekst se u nekim segmentima izgovara na ikavici, prisutno je i dosta arhaičnih izraza, no to ni najmanje ne umanjuje razumljivost predstave čak i za mlađu publiku, onima koji cijeli svoj život žive u postratnom tranzicijskom vremenu "djelidbe".

Gromoglasni aplauz i pozitivni komentari koji su se mogli čuti nakon pretpremijere su signal da je na pomolu još jedan teatarski hit.

Bosna i Hercegovina u bliskoj budućnosti...

Nakon petog svjetskog rata u jednom zabačenom dijelu Bosne i Hercegovine ljudi čekaju pomoć. Sprema se djelidba.

Samo ako omogućimo da se u mišljenju o Bosancima i Hercegovcima pokaže sam predmet mišljenja imat ćemo jasniju percepciju ko su Bosanci. Kakav je to narod?. U skladu sa tim shvatanjem stoji i naš poziv publici da se usmjeri „ka samim stvarima!“. Materijale za fundamentalni opis „samih stvari“ nalazimo u komadu Djelidba. Esenciju o tom narodu ne možemo dobiti kao rezultat empirijskog israživanja. To mora biti poetski čin koji predmetu mišljenja ne dodaje ništa novo, već mu omogućuje da se on pokaže u našoj svesti u svom suštinskom obliku." Aleš Kurt, redatelj predstave Djelidba. 

Po motivima Skendera Kulenovića. Igraju: Gordana Boban, Vanesa Glođo, Sabit Sejdinović, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Elma Juković, Amar Čustović i Enes Kozličić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije