Sarajevo: Izložba preživjelih žrtava ratnog seksualnog nasilja 'Progovara(j)mo'

0
Fena
Sarajevo: Izložba preživjelih žrtava ratnog seksualnog nasilja 'Progovara(j)mo'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izlozba prezivjelih zrtava ratnog seksualnog nasilja 'Progovara(j)mo'

Izložba radova preživjelih žrtava ratnog seksualnog nasilja i djece rođene zbog rata "Progovara(j)mo-Speaking out" otvorena je danas u Galeriji Novi Hram povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu.

Izložba je u cijelosti posvećena iskustvima osoba koje su preživjele ratno seksualno nasilje kao mlade osobe i iskustvima djece rođene zbog rata te za cilj ima podizanje svijesti o višestrukim problemima s kojima se ove žene i muškarci suočavaju u svakodnevnom životu.

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Sarajevo Amina Krvavac kazala je da je Muzej u dosadašnjem radu dokumentovao na hiljade ličnih iskustava djece i mladih iz različitih zemalja, koja svjedoče o djetinjstvu i odrastanju u ratu.

izlozba_ratno_nasilje_djeca_seksualno_uznemirvanje_sarajevo_juni_2021_DK_RSA_009.jpg - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Izlozba "Progovara(j)mo"

"Ono sto nas je potaklo da pozovemo preživjele i djecu rođenu zbog rata da podijele svoja iskustva jeste činjenica da smo u jednom trenutku osvijestili to da niti jedna lična priča, predmet ili video materijal u našoj kolekciji ne govori o bilo kakvoj vrsti ratnog seksualnog nasilja", naglasila je.

Dodala je da je općepoznato da su različiti oblici ratnog seksualnog nasilja bili veoma rasprostranjeni i korišteni kao jedno od sredstava ratovanja u ratu u BiH te da su shvatili da je tema ratnog seksualnog nasilja i dalje tabu tema u bh. društvu.

"Važno je da pokusamo doprinijeti razbijanju tog tabua i borbi protiv stigmatizacije koja je, ukoliko razgovarate sa preživjelim, jedan od glavnih uzroka toga da se preživjeli ni gotovo 30 godina kasnije ne usuđuju govoriti o svojim iskustvima", naglasila je.

Izložba, dodala je, predstavlja i radove preživjelih koji su nastali na radionici mapiranja tijela koja koristi jezik umjetnosti kao medij za prenošenje različitih životnih iskustava i u tom procesu doprinosi jačanju individualnih snaga i vrijednosti svake osobe.

Predstavnica preživjelih i učesnica na radionici mapiranja tijela Midheta Kaloper Oruli kazala je da je ljuta što ne može da započne govor riječima zahvalnosti prema institucijama Bosne i Hercegovine kojima je obaveza da rješavaju njihova pitanja i potrebe.

Izlozba prezivjelih zrtava ratnog seksualnog nasilja  - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Izlozba prezivjelih zrtava ratnog seksualnog nasilja

"Kako su naša djeca patila u ratu, tako su sa druge strane patile i njihove majke, nane, sestre, tetke i to je neraskidiva veza i povezana bol. Jer i mi smo građanke ovog društva i ne tražimo puno. Želja nam je da poslije ovoga budete naši partneri u rješavanju naših potreba", poručila je.

Otpravnica poslova Britanske ambasade u BiH Ruth Wiseman izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku surađivati sa partnerima projekta.

"Rješavanje pitanje seksualnog nasilja je veoma bitno za Veliku Britaniju i mnogo radimo na tome sa vlastima u BiH kako bi se žrtvama osigurale naknadu za pretrpljenu bol", kazala je te poručila da lokalne zajednice također trebaju dati podrška preživjelim žrtvama seksualnog nasilja.

Izlozba prezivjelih zrtava ratnog seksualnog nasilja  - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Izlozba prezivjelih zrtava ratnog seksualnog nasilja

Šefica Misije Međunarodne organizacija za migracije u BiH Laura Lungarotti kazala je da čine velike napore da djeca koja su proistekla iz rata budu i adekvatno zbrinuta te da im se osigura pravo na kompenzaciju.

"Ključna poruka je da se mora iskorijeniti takvo kršenje ljudskih prava",  zaključila je.

Prisutnima su se obratile i predstavnice Udruženja "Zaboravljena djeca rata" Ajna Jusić i Lejla Demon koje hrabro i neumorno podižu glas za prava djece rođene zbog rata.

"Cijeli proces je bio težak za nas i kroz izložbu ćete vidjeti da su naše rane stvarne. Izložba je teška, ali je potrebna za bolju budućnost, jer niko od nas nije birao ovakvu sudbinu", poručila je Jusić.

Na izložbi su predstavljeni isječci iz videosvjedočenja preživjelih i djece rođene zbog rata, dokumentovana u saradnji sa udruženjem Zaboravljena djeca rata i fondacijom Krila nade, kao i radovi nastali tokom radionice mapiranja tijela realizovane u saradnji sa Udruženjem Psiholab, a na kojoj su preživjele na drugačiji način progovorile o svojim iskustvima, ali i nadanjima za budućnost.

Izložbu je postavio je Muzej ratnog djetinjstva i realizovao u partnerstvu s Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade i Udruženjem PsihoLab.

Izložba je jedan od rezultata projekta "Traganje za brigom, pravdom i podrškom za preživjele seksualnog nasilja u ratu u Bosni i Hercegovini" koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, i koji ima za cilj da poboljša kvalitet života preživjelih, osigura da preživjele nisu izložene diskriminaciji, te da imaju lakši pristup pravima i uslugama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije