Subašić: Da li je na Zapadu već odlučeno da Dodik bude politički likvidiran!?

10
Radiosarajevo.ba
Subašić: Da li je na Zapadu već odlučeno da Dodik bude politički likvidiran!?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Stvarna i enormna uznemirenost predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, sveopća mobilizacija srpskih kadrova iz državnih institucija i entiteta, koji bi ga trebali braniti, i dizanje novih barikada prema OHR-u i Christianu Schmidtu indiciraju da se zakonski „obruč“ oko Dodika zaista steže. Da je procesuiranje neminovno, a epilog izvjesno nepovoljan po njega..

 Piše: Edin Subašić, za portal Radiosarajevo.ba

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Prešao „crvenu liniju“

Još prilikom posljednjeg konflikta Dodika i Visokog predstavnika (kada su nametnute izmjene KZ-a BiH) u diplomatskim i političkim krugovima kolala je informacija da je na "Zapadu već odlučeno da se Dodik politički eliminira“.

Informacijom su zasigurno raspolagali i u Banjoj Luci. Zatim je uslijedilo podizanje optužnice u Tužilaštvu BiH, njeno potvrđivanje u Sudu BiH te je postao jasan scenarij eliminacije najvećeg destabilizirajućeg faktora u Bosni i Hercegovini. Međutim, već prvi korak tog procesa izazvao je burne reakcije koje imaju osim pravnih i političke, i sigurnosne aspekte.

Tužilaštvo BiH traži smjene Dodika i Lukića

Sud Bosne i Hercegovine je, dakle, potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS „...zbog krivičnog djela neprovođenje odluke visokog predstavnika iz člana 203. a stav 1 Krivičnog zakona BiH.“

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora! Hoće li je Dodik dobiti?

Po slovu zakona Dodik i Lukić bi uskoro trebali najprije da se izjasne o krivici pa, ako je negiraju (što su već javno učinili), predmet se dodjeljuje postupajućem sudiji i ide se na glavni pretres.

Već u startu je bilo jasno da će optužena strana negirati legitimitet organa (OHR-a) čije su odluke prekršili pa samim tim i postojanje krivičnog djela.

Edin Subašić: Dodiku prijeti 5 godina zatvora... sad je najopasniji!

Edin Subašić: Dodiku prijeti 5 godina zatvora... sad je najopasniji!

Visokog predstavnika u BiH nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN pa on nije legitiman“, tvrde iz Banje Luke pravni i politički autoriteti.

Ali, kako je Schmidt dobio otvorenu podršku svih relevantnih zapadnih faktora uključujući SAD, u OHR-u se nisu obazirali na ove formalne primjedbe, a u Federaciji BiH, gdje se priziva Schmidtova intervencija, pogotovo.

Na temelju toga Tužilaštvo i Sud BiH krenuli su u akciju za koju zasigurno imaju punu podršku SAD, Velike Britanije, Njemačke i još nekoliko uticajnih vlada europske unije (EU).

Otuda i uznemirenost, a sad već i panika u Dodikovim dvorima.

Jer, Tužilaštvo BiH u optužnici protiv Dodika i Lukića, osim predviđene zatvorske kazne traži i izricanje mjera zabrane i to:

„...osumnjičenima da se izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcija i to osumnjičenom Miloradu Dodiku prestanak obavljanja funkcije predsjednika Republike Srpske, a osumnjičenom Milošu Lukiću prestanak obavljanja funkcije direktora Javne ustanove “Službeni glasnik Republike Srpske” u trajanju od deset godina“.

Suđenja će biti, ali...

Pravni stručnjaci vrlo su oprezni kod prognoziranja toka i ishoda procesa, a tome je razlog visok nivo političke kontaminacije. Advokat Vlado Adamović upozorava na potrebu isključivanja politike i ne prejudicira ishod.

„Nije nužno da će presuda biti osuđujuća jer zakon predviđa i oslobađajuću. Apelovao bih da ovo bude jedan redovan sudski postupak, da mu se ne daje veća pažnja. U ovom slučaju, mislim da će se raspravljati o onom što se tvrdi – o nelegitimnosti visokog predstavnika sa jedne strane i neprovođenju njegovih odluka, na drugoj strani. Vrlo često se nešto u javnom narativu podrazumjeva, u sudnici to nije tako. U sudnici se stvari dokazuju“, tvrdi Adamović.

Dodik – opasnost za državu

Određenu skepsu ispoljava i advokat Ramo Atajić, profesor međunarodnog prava.

„Naravno da optužnica ima pravni osnov u odredbama Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno kršenje odluka OHR-a. Postupak će se provesti, to je gotova stvar. Ali, ne može se predviđati kako će se okončati. Pretpostavljam da će odbrana nastojati razvlačiti postupak kako bi se sve vremenom razvodnilo“, kaže advokat Atajić.

On negoduje jer je i ranije pravosuđe imalo priliku i obavezu procesuirati Milorada Dodika.

„Tužilaštvo BiH je i ranije imalo mnogo bolje argumente da ga procesuira po osnovu krivičnog djela negiranja genocida, što je on više puta javno činio. Zatim za kršenje Ustava BiH i kriminal, ali pravosuđe tada nije reagiralo zbog očiglednog uticaja politike na institucije tužilaštva i suda. Ovaj proces bi trebao pravno dokazati da je Dodik opasnost po državu, jer je osnova njegove politike – podjela Bosne“, dodaje Atajić.

Međutim, u RS čini se da sada već ne žele uopće prihvatiti pravnu bitku. Iako je nakon podizanja optužnice Dodik najavljivao da će „na sudu dokazati da je postupao po zakonu i odlukama NS RS“, nakon dan-dva odustao je od toga i nakon sastanka sa predstavnicima RS u državnim i entitetskim institucijama najavio da „neće prihvatiti ni priznati odluke Suda BiH!“

„Ovo je politički proces!“

Prvi pravni korak Dodikovog advokata Gorana Bubića bio je da pokuša osigurati izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić – Dedović sumnjajući u njenu objektivnost, jer je prije nekoliko godina upravo Dodik zakočio njeno imenovanje u Tribunal u Hagu, ali je to sud odbio. Svi naredni koraci Dodikovog tima bili su prebacivanje problema sa pravnog na politički teren s tezom kako „Dodik ne može imati fer suđenje“ i kako je procesuiranje njega zapravo „napad na RS i cijeli srpski narod“, što je već viđeni šablon kada se Dodik nađe u škripcu.

“Sudski proces protiv predsjednika Milorada Dodika svi su okvalifikovali kao politički”, istakao je ministar Staša Košarac nakon susreta političara iz RS u ponedjeljak u Lukavici.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u istom tonu izjavila je da „potvrđivanje optužnice predstavlja nastavak političke hajke na RS i njene zvaničnike."

Tako da sada već nije izvjesno da će se Milorad Dodik i Miloš Lukić uopće pojaviti pred Sudom BiH čak ni na izjašnjavanju o krivici. Nakon sastanka u Banjoj Luci u srijedu već je vidljivo da establišment iz RS prelazi na taktiku blokada.

"Zakon o Ustavnom sudu BiH je za nas najvažniji. Neće biti odlučivanja u Vijeću ministara o bilo kom zakonu ukoliko Zakon o Ustavnom sudu koji tretira i pitanje stranaca ne bude definisan", naveo je Staša Košarac i time najavio pravac djelovanja, to jeste da nas očekuje nova kriza vlasti na državnom nivou.

Edin Subašić: Dodik je očajan, opasan i spreman na radikalne poteze!

Edin Subašić: Dodik je očajan, opasan i spreman na radikalne poteze!

Sigurnosne tenzije rastu

Paralelno sa političkim tenzijama, evidentno je da rastu i sigurnosne. Iako je Dodik u nizu izjava ovih dana tvrdio da je „sigurnosna situacija u BiH stabilna“, mnoštvo je indikatora da je generator nestabilnosti upravo najužikrug oko njega i on sam.

Jedna od opasnih i destabilizirajućih izjava bila je da je on „razgovarao sa mnogima iz Oružanih snaga BiH i da je većina spremna da se na poziv povuče u RS.“ Povlačenjem Srba iz vojske Dodik je već nekoliko puta prijetio, svojevremen najavljivao i „novu VRS“, iako za ovakav manevar ima najmanje pravne i materijalne utemeljenosti. Naime, prema izvorima u Ministarstvu odbrane BiH istraživanje i provjera raspoloženja Srba, pripadnika vojske, ukazuje na njihovu egzistencijalnu zabrinutost i nepovjerenje u mogućnost da bi RS mogla finansijski prihvatiti Srbe iz OS BiH, a pogotovo ne vjeruju u obnovu VRS. Stoga je ova Dodikova priča bez osnova, ali je, ipak, ometač funkcioniranja sistema odbrane, što i jeste njegov cilj.

Opasnija od ovakvih spinova jeste spremnost SNSD-a i njegovih kadrova u organima države Bosne da organiziraju i učestvuju u „spontanim protestima građana protiv OHR-a, a za odbranu RS i naroda“.

Protesti istina nevelikog broja pristalica SNSD-a na međuentitetskoj administrativnoj liniji pod motom „Granica postoji!“ pokazuju da je suština politike i dalje podjela Bosne i Hercegovine, a okupljanje mase sadrži potencijal incidenta i razvoja konflikta. Poruka Željke Cvijanović da je „ovo samo generalna proba“, to samo potvrđuje.

Dragan Stevandić, predsjednik NSRS je čak i otvorenije zaprijetio:

“Ako su pomislili da nemamo odgovor, grdno se varaju. Mi se optužnice ne bojimo, a oni treba da se boje naših odgovora…”, rekao je Stevandić

Zlatko Miletić, delegat u državnom Domu naroda iznio je pretpostavku da će „Milorad Dodik ići do kraja u otcjepljenju od države Bosne i Hercegovine“.

„Ne vjerujem da može doći do promjene granice, ali je sasvim realna opasnost da može doći do ozbiljnih incidenata“, kazat će.

Dakle, drskost i otvorenost u objavi namjera, moraju se ozbiljno shvatiti i na nivou probosanskog dijela državne vlasti, i sigurnosnih agencija, i OHR-a i EUFOR-a. Posebno nakon što je Christian Schmidt objavio da je razlog njegovog odustajanja od puta u Banju Luku bio sigurnosne, a ne samo političke prirode!

Edin Subašić: Vučić i Dodik pred zidom i lošim epilogom

Edin Subašić: Vučić i Dodik pred zidom i lošim epilogom

Dodik vs. Schmidt i Zapad

Saga oko Schmidtovog (ne)dolaska u Banju Luku imala je nekoliko uobičajenih Dodikovih prevrtačkih faza. Najprije je „naređeno MUP-u RS da ga uhapsi i deportuje“, zatim „...neće ga MUP hapsiti, nego štititi od naroda, jaja i paradajza čak i kao turistu“, a na koncu je „zabranjeno da uđe u zgradu Predsjednika RS.“ Sam Visoki predstavnik je objasnio situaciju, pomalo stvarajući sebi izgovor za prividni (?) poraz pred Dodikom, ali i otkrivajući neke sigurnosne detalje.

“Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, da li bilo ko osim u Banjoj Luci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome? Možda bi se u Moskvi radovali? Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Ja sam mudro djelovao”, rekao je Schmidt za medije.

Dok se u potpunosti situacija ne razjasni, na snazi će biti preovlađujuću dojam da je Dodik ovim dobio jednu bitku protiv OHR-a. Prividno ga je i fizički protjerao iz RS. Međutim, ovo nije rukavica u lice samo Schmidtu, nego i SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i većini bitnih članica EU koje su podržale mandat Visokog predstavnika. Dakle, vrlo uskoro treba očekivati njihov potez.

Dodik se toga izuzetno boji i njegova najbolja odbrana bila bi nova sigurnosna kriza, prema Miletiću - na nivou „ozbiljnih incidenata“.

Dodik realno nema niti resurse, niti bitnu konkretnu podršku izvana za neke radikalne odluke i poteze (proglašenje nezavisnosti RS i blokada „granica“ entiteta). Ali, u bezizlaznoj situaciji Dodik je sasvim nepredvidiv, pa u tome leže glavni rizici.

Ulje na vatru dodao je i sam Schmidt najavljujući nove akcije:

„Odgovaraćeš za svoje ponašanje, dolazi vrlo nezgodna situacija za tebe!“, poručio je Schmidt Dodiku.

Zato ostaje da uskoro vidimo radi li se o još jednoj farsi, prijetnji bez akcije ili prekretnici za Bosnu.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije