Stari most nije srušio ruralni mentalitet, već fašizam i UZP

Radiosarajevo.ba
Stari most nije srušio ruralni mentalitet, već fašizam i UZP
FOTO: Arhiv / Stari most nije srušio ruralni mentalitet, već fašizam i UZP

Obilježena je još jedna tužna godišnjica zločinačkog rušenja mostarskog Starog mosta. Prije 26 godina, 9. novembra u 10.16 sati, poslije cjelodnevnog razaranja dan ranije, 8. novembra, u hladnu Neretvu je srušen Hajrudinov polumjesec. Remek-djelo arhitekture, spomenik koji je stoljećima spajao dvije obale zelene rijeke.

Piše: Faruk Vele

Branioci Mostara, građani i građanke, mostarski osnovci i srednjoškolci u Neretvu su bacili cvijeće, a Jasmin Kreso izveo čuveni 'skok bez aplauza'.

Tako se Mostar svake godine sjeća urbicida, zločina bez presedana, čije slike su obišle cijeli svijet.

Mostarska Kristalna noć

Nedovoljno je naglašeno da se spomenuti zločin dogodilo tačno na 55 godišnjicu Kristalne noći u Njemačkoj, koja se zbila 9. novembra 1938. godine. Podjsetimo, tokom te noći nacisti su demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavaonica,te spalili stotine sinagoga. Ubijeno je više od 90 Jevreja. 

Bio je to, međutim, nagovještaj Holokausta, jednog od najstrašnijih događaja u historiji čovječanstva.

Kristalna noć - undefined

Foto: Arhiv: Kristalna noć

Zbog toga, zbog te činjenice da zlo uvijek vreba, da se historija ponavlja, ne možemo, a da ne primijetimo kako se u javnom prostoru u Bosni i Hercegovini ono što jeste nedvosmisleni zločin, pokušava relativizirati, pojednostaviti, reducirati…

Ove godine mogli smo tako čuti kako je Stari most, eto, "srušio ruralni mentalitet", te "da on i danas caruje Mostarom".

Bez želje da ulazimo u motive plasiranja ovakve tvrdnje u javnost, važno je ukazati na njezin redukcionizam i opasnost od zamagljivanja nedvosmislenih činjenica, i to u vremenu naglašenog revizionizma i nepriznavanja čak i međunarodnih presuda poput one u slučaju "Prlić i ostali".

Kristalna noć - undefined

Foto: Arhiv: Kristalna noć

Zato je važno ponoviti. Stari most je ubio fašizam! Onima koji su sprovodili "udruženi zločinački poduhvat" kako ga je definirao Haški tribunal, s ciljem trajnog etničkog čišćenja prostora zamišljene Herceg-Bosne, ljude nisu dijelili na urbane i ruralne. Nije im bilo bitno ko je "u raji", a ko ne. Bilo je bitno ko podržava ideologiju koja je sijala smrt, ko joj se usprotivio. Oni časni, među svim narodima i građanima, nisu imali dilema.

Ljudi su, barem u Mostaru i Hercegovini, po naredbi vrha tzv. Herceg-Bosne i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) hapšeni zbog svog imena ili porijekla, te odvođeni u logore, gdje su mnogi i ubijani! Čak i za komad hljeba. Isti su sijali smrt u istočnom dijelu Mostara, snajperima, minobacačkim granatama, tenkovima...

Prlić i Praljak

U danima  kada je najljepšim gradom na svijetu "smrt hodala četveronoške", zločine su, također, sprovodili i urbani i ruralni. Bilo je i onih koji su slavljeni u Mostaru kao sportske legende.

Uostalom, teško da biste i po jednom kriteriju predsjednika Vlade tzv. Herceg-Bosne Jadranka Prilića i prvooptuženog u Haškom tribunalu mogli nazvati predstavnikom ruralnog mentaliteta! Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, a magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Bio je redovni profesor na Pravnom i Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Omilje i u Mostaru i u glavnom gradu.

Političku karijeru počeo je u Savezu komunista Jugoslavije kao najmlađi doktor nauka u bivšoj Jugoslaviji. Bio je perspektivan kadar režima i države. U jednom intervjuu ispričao je kako je imao ponudu da ostane u SAD-u...

General Slobodana Praljak, čovjek koji je srušio Stari most, završio je tri fakulteta! Godine 1970. diplomirao je kao inženjer elektrotehnike na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Godinu kasnije diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju, a potom diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju (danas Akademija dramske umjetnosti) u Zagrebu. Predavao je filozofiju i sociologiju, snimao filmove…

A, ipak, taj čovjek je život skončao kao ratni zločinac, ostat će upamćen po rušenju svjetske baštine.

Šta je ljude koji su imali punu afirmaciju u društvu moglo natjerati u zlo osim fašizma?!

Gdje smo danas? 

Ni, Joseph Goebbels nije bio ruralni tip. Dolazi je iz gradske porodice, otac mu je bio knjigovođa. Godine 1921. dobio je doktorat na Sveučilištu Heidelberg a tema doktorske teze bila mu je drama XVIII. stoljeća, a opet će ga svjetska historija upamtiti kao najgorljivijeg obožavatelja i najbližeg saradnika Adolfa Hitlera. Štaviše, historičari ga zbog gorljivog antisemitizma smatraju, pazite sad, najodgovorjinim za Kristalnu noć koja se dogodila 9. novembra, baš kao i rušenje Starog mosta.

Da, tačno je, neki će reći da ruralni mentalitet nije vezan za nečije porijeklo, već stanje duha, ali to stanje duha u ovom slučaju ima svoje ime i ono se može zvati samo jednim imenom – fašizam! Onaj isti koji je odgovoran za zlo koje je razorilo Mostar i koje i dana živi u Mostaru.

U gradu u kojem, na koncu, i danas postoje ulice Jure Francetića, Mile Budaka, Rafaela Bobana, Vokića-Lorkovića, Ante Suževića, tabornika Zelenike, i gdje vlast to ne smatra to problemom.

To je zlo koje je, osim za Stari most, odgovorno za Heliodrom, Dretelj, Vojno, Gabelu, Ljubuški, za Ahmiće, Stupni Dol, Doljane, Mokronoge, za razaranje Gornjeg Vakufa...Pouka je da to 'stanje uma' ni danas ne vidi problem u tim istinama i da najavljuje uvezivanje svega što nosi ime Herceg-Bosne, pa bilo ono urbano i ruralno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije