Imre Kanász: Našoj braći, hrabrim Bošnjacima, daleko od svoje domovine...

2
Radiosarajevo.ba
Imre Kanász: Našoj braći, hrabrim Bošnjacima, daleko od svoje domovine...
FOTO: Privatni album / : Bosanski vojnici zajedno pod zemljom mađarskom

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Nadavno su povodom Dan heroja, mađarska općina Nagyharsány, lokalne društvene organizacije i stanovnici održali spomen manifestaciju bosanskim, bošnjačkim vojnicima koji su dali živote daleko od svoje domovine, Bosne i Hercegovine.

Ovim povodom prenosimo tekst profesora Imrea Kanásza, mađarskog lokalnog historičara i odličnog poznavatelja ovog dijela naše zajedničke prošlosti: 

Proizraelski studenti napali propalestinske demonstrante, spora reakcija policije

Proizraelski studenti napali propalestinske demonstrante, spora reakcija policije

Tokom Prvog svjetskog rata u mađarskom gradu Nagyharsányju i njegovoj okolini bilo je stacionirano između 10-14.000 poljskih lovaca iz Bosne i Hercegovine, kao vojnika Austro-Ugarske monarhije. Njihova komanda bila je u gradu Siklósu. Vojnici su bili smješteni u barakama i kod lokalnog stanovništva.

Piše: Imre Kanász za Radiosarajevo.ba

Pomagali su u poljoprivrednim radovima na velikim, vlastelinskim, gazdinstivima, ali i na manjim, domaćinskim, imanjima. Prema sjećanjima mađarskih seljaka, bošnjački vojnici bili su veoma vrijedni. O njima, za sada, postoji malo informacija u Mađarskoj.

Zarobljenici Srbije

Ratni dokumenti, po završetku rata, odneseni su u Vojnohistorijski arhiv Austro-Ugarske monarhije u Beču. U njemu su pronađene neke stranice registra vojnog klera iz Villányja, prema kojima su vojnici sahranjeni u Nagyharsányju pripadali zamjenskoj eskadrili bataljona za opskrbu iz Bosne i Hercegovine.

U sastavu tog bataljona obično su bili stariji vojnici, starosti 50-55 godina, koji su, uprkos svom ratnom rasporedu i godinama, upućeni na ratište. U registru su naznačeni uzroci smrti, a od zaraznih bolesti navedeni su crijevna tuberkuloza, emfizem, senilnost, gastroenteritis, dizenterija i tifus. Skromna medicinska briga u bolnicama vjerovatno je dovela do slabljenja njihovih tijela i smrti. Zbog velikog broja oboljelih, rizik od infekcije za zdrave vojnike bio je visok.

Kada je 1918. srpska vojska zauzela Baranju, zarobili su i Bošnjake iz Nagyharsánya. Tako su oni postali ratni zarobljenici. Nastala je čudna situacija da su Bošnjaci – koji su postali podanici Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca – zarobljeni od strane svoje nove države jer su bili u službi nekadašnjih neprijatelja Srbije. O njihovoj sudbini, nakon zarobljavanja, u Mađarskoj se ništa ne zna.

Na groblju Siklós sahranjeno je trideset i sedam vojnika, na groblju Harkány isto toliko, na groblju Máriagyód deset, a na groblju Nagyharsány, čak, 491 bosanski vojnik.

Svi oni su poginuli u borbama ili su umrli od posljedica ranjavanja i zaraznih bolesti koje su harale u to vrijeme. Sredinom dvadesetih godina 20. stoljeća drveni križevi i bašluci zamijenjeni su kamenim nadgrobnim spomenicima.

Na groblju Hősök u Nagyharsányju postoje i tri izolirana groba, bez natpisa na spomenicima. Vjerovatno se radi o oficirskim grobovima. Groblje je ograđeno, a na kapiji je postavljena tabla s natpisom “Za zemlju". Groblja bošnjačkih vojnika su redovno njegovana do pedesetih godina 20. stoljeća, a potom su, zbog historijskih okolnosti, zapuštena.

Kamenje, koje se kotrljalo s planine smrskalo je neke nadgrobne spomenike u Nagyharsány. Groblje je bilo zaraslo u raslinje. Ured za društvene odnose i zbrinjavanje ratnih grobalja Ministarstva narodne odbrane Mađarske je 2011. godine – uz učešće općine Nagyharsány, lokalnog stanovništva i civilnih organizacija – obnovio groblje.

Svečano “otvaranje” obnovljenog groblja održano je 22. juna 2012. godine. Ministarstvo narodne odbrane Mađarske zamijenilo je sve uništene i oštećene nadgrobne spomenike. Zamijenjeni spomenici vjerodostojni su svojim izgledom originalnim spomenicima.

Svake godine na Dan heroja, općina Nagyharsány, lokalne društvene organizacije i stanovnici održavaju spomen manifestaciju bošnjačkim vojnicima koji su dali živote za Monarhiju.

* Autor je profesor, lokalni historičar u mađarskom gradu Nagyharsányju

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije