Ehlimana Memišević: Zašto strahujem za situaciju u Bosni i Hercegovini?

1
Radiosarajevo.ba
Ehlimana Memišević: Zašto strahujem za situaciju u Bosni i Hercegovini?
Foto: EPA-EFE / Banja Luka, proslava 9. januara 2019.

"Slavljenje ratnih zločina od strane bosanskih Srba, zajedno s ravnodušnošću međunarodne zajednice prema njihovim postupcima, tjera me da strahujem za budućnost."

Navodi ovo u kolumni za Al Jazeeru Ehlimana Memišević, docentica na Katedri za pravnu povijest i komparativno pravo Pravnog fakulteta Unvierziteta u Sarajevu.

"U mom rodnom Višegradu, u istočnoj Bosni i Hercegovini (BiH), 18. novembra 2022. godine pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, ubijene tokom masakra nad muslimanima 1992. godine. Vijest me ispunila strepnjom, ali i iščekivanjem punim nade. Može li jedna od tih žrtava biti moj otac, koji se vodi kao nestao od 1992. godine?

Sudar tri vozila u Sarajevu. Jedan automobil se udaljio sa mjesta nesreće

Sudar tri vozila u Sarajevu. Jedan automobil se udaljio sa mjesta nesreće

Nisam oduvijek željela da se posmrtni ostaci mog oca pronađu. U strahu da moja obitelj neće moći živjeti s istinom, provela sam cijelo djetinjstvo i veći dio svog odraslog života nadajući se da nikada nećemo saznati što mu se tačno dogodilo. Šta ako otkrijemo da su njegovi posljednji dani bili ispunjeni nezamislivom patnjom? Šta ako saznamo da je mučen, ponižavan i spaljivan kao i bezbroj drugih Bošnjaka muslimana u Višegradu i drugim dijelovima istočne Bosne? Kako ćemo dalje živjeti s tom spoznajom?

Međutim, posljednjih sam se godina predomislila i sada očajnički želim da se očevi ostaci pronađu. Nije to zato što je vrijeme otupilo bol – skoro sam se približila njegovim godinama kada je nestao (imao je samo 40), nego duboko u sebi još uvijek sam šestogodišnjakinja koja čezne za ocem. Predomislila sam se jer se genocidno nasilje koje nam ga je otelo sada redovno slavi u našem rodnom gradu i ostatku RS-a. Bojim se da će, ako posmrtni ostaci moga oca uskoro ne budu pronađeni, oni koji sada pokušavaju zataškati genocid nastaviti poricati da je on ikada ubijen ili da je uopće postojao", piše Memišević, te ističe:

"Prekrajanje nasilne povijesti našeg grada i negiranje zločina počinjenih nad nama Bošnjacima je počelo davno. Iako je lokalno srpsko stanovništvo svjedočilo masovnim ubistvima bošnjačkih civila, te unatoč brojnim sudskim presudama, nebrojenim svjedočenjima svjedoka i preživjelih, priznanjima mnogih pripadnika paravojnih jedinica, te masovnim grobnicama koje se do danas otkopavaju na tom području, većina srpskih stanovnika Višegrada i vladinih dužnosnika poriču da su se ubistva, mučenja ili silovanja ikada dogodila. U proteklih nekoliko godina, srpsko stanovništvo u mom rodnom gradu je prešlo s negiranja besmislenog krvoprolića na otvoreno i besramno slavljenje."

Negiranje genocida na TikToku: Pozivaju na nove zločine, veličaju Mladića i Karadžića

Negiranje genocida na TikToku: Pozivaju na nove zločine, veličaju Mladića i Karadžića

Slavljenje nasilja u Višegradu i ostatku moje zemlje nije ograničeno samo na genocid i ratne zločine počinjene u ovoj zemlji. Također se proširuje na nasilje koje je počinila dugogodišnja saveznica Srbije, Rusija, dalje nastavlja ona. 

"Dana 12. aprila 2022, samo nekoliko dana nakon što su otkrivene masovne grobnice u ukrajinskom gradu Buča, uz jake dokaze o ratnim zločinima koji su jezivo slični onima počinjenim prije nekih 30 godina u Bosni, pojavilo se nekoliko murala koji podržavaju Rusiju i njenu invaziju na Ukrajinu u Višegradu. Uz ruske zastave, anti-NATO i simbole Europske unije i slovo Z koje simbolizira rusku invaziju, zatim slogan 'Srbi i Rusi su braća' naslikan na zidinama grada.

Štoviše, istog su se dana dužnosnici RS-a okupili kako bi odali počast trojici ruskih dobrovoljaca koji su poginuli kod Višegrada dok su pomagali Srbima u etničkom čišćenju grada 1993. godine", naglašava Memišević, te podsjeća kako je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik 8. januara ove godine odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina najvišim ordenom časti za njegovo "domoljubno djelovanje". 

Milorad Dodik i Vladimir Putin
Foto: EPA-EFE: Milorad Dodik i Vladimir Putin

"U RS-u oni koji slave nasilje u Bosni i šire svakim su danom sve drskiji", zaključuje Memišević, upozoravajući kako "međunarodna zajednica, međutim, i dalje zatvara oči pred upornim veličanjem nasilja, agresije i ratnih zločina u RS-u, kao i pokušajima prekrajanja bolne historije naše zemlje".

Analizira i kako su "kontraproduktivni i antidemokratski potezi visokog predstavnika, zajedno s njegovom nevoljkošću da zauzme stav protiv veličanja ratnih zločina i poricanja genocida od strane bosanskih Srba, pomogli da moj rodni grad Višegrad ponovno postane vrlo opasno mjesto za muslimanske Bošnjake poput mene i moje obitelji", podsjećajući i na napad na Fadila i Ajšu Memišević, koji se dogodio 23. marta u Višegradu.

"Trenutna situacija u Bosni, gdje međunarodna zajednica nudi samo misli i molitve pred veličanjem etničkog nasilja i napada na nedužne Bošnjake, podsjeća me na godine djetinjstva u Goraždu, gdje sam izbjegala s dijelom svoje obitelji. da pobjegnem od genocidnog nasilja u svom rodnom gradu", ističe Memišević, otkrivajući i kako posmrtni ostaci koji su u novembru prošle godine pronađeni u Višegradu nisu bili od njenog oca.

Bilal Memišević o napadu na Ajšu i Fadila: 'Ovo je opomena za sve povratnike...'

Bilal Memišević o napadu na Ajšu i Fadila: 'Ovo je opomena za sve povratnike...'

"Ja ga, međutim, i dalje želim pronaći i saznati što mu se dogodilo. Želim to jer ne želim da itko može poreći kako i zašto je umro.

Između Srba koji veličaju i pokušavaju prekrojiti prošlost i međunarodne zajednice, koja zatvara oči pred njihovim djelima, budućnost za nas u Bosni ponovno izgleda mračna. Mir i jedinstvo u ovoj zemlji ovise o tome da svi segmenti našeg društva prihvate prošlost, uče iz nje i uz pomoć naših međunarodnih partnera poduzmu potrebne korake da se spriječi njeno ponavljanje. Nažalost, čini se da se krećemo u suprotnom smjeru" piše Ehlimana Memišević.

Kompletan tekst možete čitati na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije