Zdrave namirnice koje u većim količinama postaju štetne

Radiosarajevo.ba
Zdrave namirnice koje u većim količinama postaju štetne
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pretjerivati nije dobro ni u čemu, pa tako ni kada je zdrava ili superhrana u pitanju.

Iako se u zadnje vrijeme vidi porast zanimanja kada je u pitanju superhrana ili superfood, čak ni ona, odnosno konzumacija usredotočena na jedan jedini proizvod, nije zdrava i može naštetiti uravnoteženosti vaše prehrane, prenosi portal Miss Zdrava.

Stoga, kako bi vam pomogli u odluci u nastavku pročitajte o osam namirnica koje su veoma zdrave, ali u "normalnim" količinama.

Mrkva

Mrkva je prepuna beta karotena, koji se u vašem tijelu pretvara u vitamin A, a iako višak vitamina A ne postoji, pošto on nastaje prema potrebi, višak samog beta karotena može uzrokovati određene probleme kao što je karotenemija. "Karotenemija je obično bez simptoma, ali može izazvati karotenodermiju, kod koje koža postaje žuta", piše MSD priručnik dijagnostike i terapije.

Kombucha

Ovo kinesko piće odlično je za probavu jer, kako prenosi portal Bright Side, dobro je za crijevnu floru. Međutim, kombucha također sadrži i spoj nazvan FODMAP, nusprodukt fermentacije kvasca koji, ako se konzumira u velikim količinama, može uzrokovati nadimanje i probavne smetnje.

Voda

Previše vode može stvoriti neravnotežu elektrolita koji će onda sniziti razinu natrija do razine da ga bubrezi više ne budu mogli preraditi. Druga posljedica, u ekstremnim slučajevima je nakupljanje vode u mozgu, zbog čega on bubri i povećava se pritisak na lubanju koja se, naravno, ne može rastezati. Iako su vrlo rijetki, oba slučaja zabilježena su kod sportaša koji osjećaju potrebu da piju velike količine vode nakon dugog treninga ili kod ljudi s bubrežnim problemima.

Avokado

Avokado sadrži vlakna i puno vitamina. Može vam pomoći da snizite loš holesterol (LDL), a iako sadrži zdrave masti, ni njihova prevelika konzumacija nije dobra. Jedan avokado sadrži 240 kalorija, što je otprilike 10 do 20 posto čovjekovog idealnog unosa kalorija, a unos previše kalorija može dovesti do problema sa začepljenjem arterija. Stoga, dnevnu količinu sirovog avokada trebate ograničiti na polovicu ili jedan cijeli plod.

Cvekla

Cvekla je sjajan izvor vitamina i minerala. Ona sadrži i nitrate koji vam mogu pomoći sniziti krvni pritisak. No, oni se pretvaraju i u nitrozamine koji se inače nalaze i u crvenom mesu, a nitrozamini mogu povećati šanse za razvoj bolesti. Zbog toga bi najbolje bilo izbjegavati kombiniranje velikog unosa cvekle i crvenog mesa u jednom obroku.

Jestive morske alge

Morske alge rijedak su primjer proizvoda bogatog vitaminom B12, što ih čini izvrsnom zamijenom za meso u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani. One se također predstavljaju kao hrana koja bi vam mogla pomoći izgubiti kilograme zbog  količine joda i vlakana koje sadrži u sebi. No, visok unos joda mogao bi dovesti do problema sa štitnjačom i čak do debljanja. Morske alge mogu sadržavati i velike količine teških metala, ovisno o tome gdje su rasle.

Soja i njeni derivati

Soja je bogata hranjivim tvarima, vitaminom B, vlaknima, kalijem i magnezijem. Smatra se kompletnim proteinom, jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo stvoriti, ali ona može i ometati hormonske lijekove koji se koriste za liječenje hipotireoze kod ženskih pacijenata. Iako studije nisu zaključne, vrijedi ih pažljivo pratiti.

Chia

Iako su chia sjemenke poznate kao superhrana zbog visokog sadržaja omega-3, do sada nisu pronađeni dokazi o zdravstvenim koristima koje donosi njihov unos, posebice u vezi s kardiovaskularnim bolestima. Omega-3 iz chia sjemenka teže je apsorbirati od vrste omega-3 koju nudi losos, pa bi, unatoč tome što ih chia sadrži više, trebali pojesti puno više chia sjemenki kako bi unijeli određenu vrstu omega-3 koju možete dobiti iz manje količine lososa. Nadalje, problem također postoji i u činjenici da 100 grama chia sjemenki sadrži 500 kalorija, približno kao i hamburger iz nekih restorana brze prehrane, prenosi portal Miss Zdrava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije