Zašto ne bi trebalo jesti zeleni i isklijali krompir

Radiosarajevo.ba
Zašto ne bi trebalo jesti zeleni i isklijali krompir
Svima se dešava da zaborave na zalihe krompira ili neke druge namirnice u ostavi.

Nakon nekog vremena krompir počne klijati i dobije "izvanzemaljski" oblik života.

Pitanje je - šta raditi?! Da li odrezati klice i konzumirati uobičajeno ili baciti u smeće?

Vjerovatno ste čuli i strašne priče o ljudima koji su se otrovali jer su jeli isklijali krompir, no ima li istine u tim pričama...

Ako se zagledate u krompir, vidjet ćete male "oči" - mrljice na koži krompira. To su zapravo čvorovi stabljike iz koje bi trebala izrasti lišće i grane. Upravo na tim mjestima puca krompir ako predugo stoji u ostavi.

Čvorovi pucaju zbog topline i klice se ponavljaju, posebno ako su izloženi svjetlu. To je razlog zašto bi trebalo krompir čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Druga pojava kod krompira jeste zelena boja. Većina ljudi smatra da takav krompir ne bi trebalo konzumirati.

Zašto ne bi trebalo jesti zeleni i isklijali krompir?

Izloženost svjetlu izaziva određene fiziološke reakcije unutar gomolja. Proizvodnja klorofila aktivira zelenu boju - ona sama po sebi uopće nije štetna i sadrži visoke količine korisnih minerala.

No, svjetlost i toplina također pokreću proizvodnju solanina - hemikalije koja može izazvati simptome trovanja kod ljudi ako se unese u velikim količinama. Simptomi uključuju mučninu, proljev, grčeve u trbuhu, peckanje u grlu, glavobolje i vrtoglavice. Ovaj hemijski spoj se koncentrira pod kožu krompira zajedno s hlorofilom u klicama, piše Theconversation.com.

Dakle, to je razlog zbog kojeg ne bi trebalo jesti zelene ili krumpire na kojima su počele rasti mladice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije