U susret prvomajskim praznicima: Otkrijte kako pripremiti savršeno meso za roštilj

Radiosarajevo.ba
U susret prvomajskim praznicima: Otkrijte kako pripremiti savršeno meso za roštilj
Pixabay / Ilustracija

Prvomajske praznike u Bosni i Hercegovini uvijek obilježi dobro druženje uz roštilj, najčešće u prirodi, te se brojni građani ovih dana pripremaju za dvodnevnim odmor koji im predstoji.

Ipak, za pravi ugođaj, svi traže recepte kako da, na najbolji način, pripreme meso za roštilj, a veliki kulinarski majstori ističu kako je najveća tajna roštiljskog mesa - marinada.

Marinade su, inače, mješavina neke vrste masnoće i kiseline, uz dodatak začina, kako bi meso djelimično omekšale i začinile. Najbolje je meso staviti što duže da stoji u marinadi, ali krajnji rok kada ga je potrebno marinirati jeste tri sata prije roštiljanja, piše portal Volim meso.

Kod marinada, ističu, morate paziti na količinu soli, te crvenog i bijelog luka koji koristite, te se preporučuje da je najbolje stavljati prah navedenih lukovica ili eventualno sok od ovog povrća, ali nikako čitave komade. Preporučuje se i izbjegavanje marinada koje sadrže bilo kakav šećer, ali i dodavanje kečapa koji također sadrži šećer, jer će se on topiti, karamelizirati i zagorjeti, a vi ćete umjesto hrskave dobiti poluoguljenu koricu.

Osnovna marinada

Sastojci:
100 ml suncokretova ulja
100 ml jabučnog octa
½ čajna kašičicee soli
svježe krupno mljeveni biber
3-4 češnja protisnutog bijelog luka

Protisnuti češnjak stavite u mužar, dodajte sol i biber, pa uz kašiku ulja i octa dobro izmiješajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i octa, pa time dobro natrljajte meso sa svih strana. Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

Mediteranske marinade sa začinskim biljem

Sastojci (za 6 verzija marinade):
suncokretovo ulje, začinsko bilje, limun i ljuta papričica
suncokretovo ulje i peršun
suncokretovo ulje i začinsko bilje
suncokret. ulje, začinsko bilje i limun
maslinovo ulje i začinsko bilje
maslinovo ulje, začinsko bilje i limun

Ako osnovnoj marinadi dodate začinsko bilje po ukusu (peršun, bosiljak, timijan, origano), po želji ljute papričice, suncokretovo ulje zamijenite maslinovim, umjesto jabučnog dodate vinski ocat, aceto balsamico ili sok i koru limuna, bijelo ili crno vino, dobili ste 5-6 novih mediteranskih kombinacija i okusa, koje možete iskušati s većinom vrsti mesa.

Kontinentalne marinade

Sastojci:
korijander, senf, crveni biber
vino i luk

Osnovna marinada kojoj ste pridružili dobro usitnjen luk, tucanu ljutu papriku, chilli papriku ili kajenski biber, ocat zamijenili bijelim vinom, dodali usitnjenog peršuna, lovora ili ružmarina, odgovarat će svinjetini, junetini, piletini.

Marinada s jogurtom

Sastojci:
200 ml jogurta
2 kašike suncokretova ulja
korica i sok jedne narandže
manji luk i 2 češnja bijelog luka
korijander i ½ kašičice cimeta
kašičca svježe naribanog đumbira
½ kašičice soli, mljeveni papar

Volite li istočnjačke okuse ovo je marinada po vašem ukusu. U mužaru usitnite suhe sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomiješajte s jogurtom i sokom i koricom narandže. Vole je sve vrste mesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije