Stručnjaci tvrde: Ovo je povrće bogato vitaminima, snižava krvni pritisak i ubrzava probavu

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci tvrde: Ovo je povrće bogato vitaminima, snižava krvni pritisak i ubrzava probavu
Foto: Shutterstock / Šparoge

Sezona je šparoga. Ljubitelji su došli na svoje, ponuda na tržnici je velika ali su i cijene pretjerane. 

Brojne su dobrobiti šparoge za zdravlje.

Šparoge su jedno od prvih svježih proljetnih povrća. Divlje šparoge, kao i kultivirane, mogu se pohvaliti obiljem vitamina i minerala, a od svojih plemenitijih srodnika izdvajaju se veličinom i intenzivnijim okusom. Šparoge, uzgojene ili divlje, ne osvajaju samo okusom, već i zdravstvenim učincima.

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Izvrstan izvor antioksidansa

Antioksidansi su tvari koje štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala odgovornih za oksidativni stres u tijelu. Oksidativni stres jedan je od glavnih uzroka preranog starenja i hroničnih upalnih bolesti, uključujući rak.

Šparoge, kao i ostalo povrće, sadrže brojne antioksidanse, osim vitamina E i C, antioksidans glutation, brojne flavonoide (kvercetin, kemferol i izorhamnetin) i polifenole, piše Slobodna Dalmacija.

Sve te tvari dokazano snižavaju krvni pritisak, djeluju protuupalno, antivirusno i smanjuju rizik od raka. Osim toga, ljubičaste šparoge sadrže i prirodna antocijanska bojila koja se također mogu pohvaliti snažnim protuupalnim djelovanjem.

Obratite pažnju: Osam neobičnih simptoma koji mogu ukazivati na rak

Obratite pažnju: Osam neobičnih simptoma koji mogu ukazivati na rak

Pozitivno djeluju na probavu

Adekvatan unos dijetalnih vlakana ključan je za dobru probavu. U samo 90 grama šparoga nalazi se 1,8 grama vlakana, što je oko sedam posto dnevne preporučene količine. Vlakna ne samo da pozitivno utječu na probavu, već i na srce i krvne žile jer dokazano smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola i dijabetesa.

Šparoge su posebno bogate netopivim vlaknima koja su najbolji saveznici dobre probave, a još manju količinu sadrže topiva vlakna koja su odlična hrana zdravim bakterijama u crijevima, posebice bifidobakterijama i laktobacilima. Odgovarajuća količina istih ne samo da pozitivno utječe na probavu, već i na otpornost i opće zdravlje.

Korisni su tokom trudnoće

Šparoge su izvrstan izvor folne kiseline, poznate kao vitamin B9. 90 grama ovih biljaka sadrži 34 posto dnevne preporučene količine folne kiseline za opću populaciju i 22 posto preporučene dnevne količine za trudnice. Folna kiselina nezamjenjiva je u stvaranju crvenih krvnih stanica, u stvaranju DNK, u razvoju živčanog sustava i općenito za pravilan razvoj fetusa. Adekvatna količina ovoga je obavezna, posebno u ranoj fazi trudnoće.

Nutricionisti dali odgovor: Šta će se desiti u našem tijelu ako često jedemo grejp?

Nutricionisti dali odgovor: Šta će se desiti u našem tijelu ako često jedemo grejp?

Snižavaju krvni pritisak

Visoki krvni pritisak jedan je od najvećih čimbenika rizika za srčane bolesti i srčani udar. Istraživanja pokazuju da adekvatan unos kalija pomaže u regulaciji krvnog pritiska jer se pod njegovim utjecajem opuštaju stijenke krvnih žila, a ujedno se zahvaljujući njemu višak soli izlučuje iz organizma mokraćom. Šparoge su dobar izvor kalija, 90 grama ovog povrća sadrži šest posto dnevne preporučene vrijednosti.

Također, zahvaljujući drugim tvarima prisutnim u njima, snižavaju krvni pritisak. U jednoj od studija provedenih na ovu temu pokazalo se da su miševi kod kojih su pet posto prehrane činile šparoge tokom deset sedmica imali 17 posto niži krvni pritisak od onih koji nisu jeli šparoge.

Pomažu u kontroli tjelesne težine

Zašto? Jer sadrže malo energije, puno vode i puno vlakana. Energetska vrijednost šparoga svakako je pogodna za vitku liniju.

Ovo je jedna od najboljih namirnica za zdravlje našeg srca, istraživanja pokazala poseban efekat

Ovo je jedna od najboljih namirnica za zdravlje našeg srca, istraživanja pokazala poseban efekat

Velika količina vode sprječava dehidraciju koja se često pogrešno tumači kao glad, a vlakna osiguravaju dugotrajnu sitost i tako sprječavaju prejedanje.

Ne treba pretjerivati

Iako su šparoge zdrave i imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje, pretjerivati ​​nije dobra ideja. Dnevna preporučena količina je 180 grama sirovih ili 90 grama kuhanih. Kada ih je previše na jelovniku, mogu uzrokovati neugodnosti poput osjećaja suhoće usta. Budući da su jaki diuretici, potiču izlučivanje tekućine iz organizma, odnosno učestalije mokrenje, što može dovesti do dehidracije, što se, između ostalog, očituje i nedostatkom sline u ustima.

Možete primijetiti i da vam je mokraća neugodnog mirisa. Ovo je uobičajena nuspojava jedenja šparoga. Oni sadrže 1,2-ditiolan-4-karboksilnu kiselinu koja sadrži sumpor.

Riskiramo demenciju: 10 svakodnevnih navika kojima uništavamo svoj mozak, a toga nismo ni svjesni

Riskiramo demenciju: 10 svakodnevnih navika kojima uništavamo svoj mozak, a toga nismo ni svjesni

Nakon konzumacije šparoga nusprodukti metabolizma spomenute kiseline oslobađaju se u mokraću koja u dodiru sa zrakom poprima karakterističan neugodan miris.

Ne preporučuju se bubrežnim bolesnicima

Ako imate problema s bubrezima ili srcem, budite oprezni sa šparogama. Istraživanja pokazuju da bi ovo inače hranjivo povrće moglo pogoršati simptome navedenih problema. Stoga se u takvim slučajevima preporuča konzultirati liječnika prije konzumacije.

Moguća je i alergija

Postoje slučajevi alergije na ovo povrće, koja se odražava na više načina: upalom očiju, curenjem nosa, začepljenim nosom, svrbežom u grlu, suhim kašljem, osipom na koži koji svrbi, otežanim disanjem, mučninom, glavoboljom.

Savjeti stručnjaka: Ovaj način prehrane znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti i demencije

Savjeti stručnjaka: Ovaj način prehrane znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti i demencije

Ne preporučuje se u kombinaciji s određenim lijekovima

Šparoge su poznate po svom pozitivnom djelovanju na krvni pritisak, a pretjerivanje može biti povezano s niskim krvnim pritiskom ili hipotenzijom. Također, budite oprezni s njima ako uzimate lijekove za visoki krvni tlak jer šparoge u kombinaciji s njima mogu izazvati njegov nagli pad.

Oprez se preporučuje i osobama kojima se propisuju diuretici, lijekovi za liječenje edema i bubrežnih tegoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije