Sedam restoranskih navika koje mnogi imaju, a zapravo su jako nepristojne

3
Radiosarajevo.ba
Sedam restoranskih navika koje mnogi imaju, a zapravo su jako nepristojne
Foto: Pexels / Ilustracija

Svi mi volimo biti pristojni, posebno kad je riječ o odlasku u restoranu i ponašanju za večerom.

Ali, ponekad ono što mnogi misle da je pristojno, zapravo uopšte nije. Neke pristojne navike na koje su mnogi navikli kod kuće, u restoranu zapravo ne vrijede.

Ovih sedam navika bi svi trebali što prije promijeniti, piše Miss7.

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

1. Sami pronalazite mjesto gdje ćete sjesti

Vidjeli ste prazno mjesto, a nemate rezervaciju? I umjesto da pričekate konobara, poželite mu olakšati i sjednete sami. Ali, zapravo, nikad ne znate kakav je raspored u restoranu kad je riječ o mjestima i za koji je stol zadužen koji konobar.

Zato, ako vam nije izričito rečeno da možete sjesti kamo god želite, radije pričekajte konobara da vas uputi.

2. Previše priče s konobarom

Uvijek je pozitivno kad je osoba dobre volje i želi razgovarati, odnosno razmijeniti nekoliko sitnih rečenica. Ali čak i ako restoran nije prepun, konobar ima i drugih stvari za raditi nego pričati s vama o sitnicama ili pak čekati dok vi odlučite koje piće želite i slično. Pokušajte skratiti komunikaciju što je više moguće - i budite ljubazni.

3. Ignorirate specijalnu ponudu

Kuhinja taj dan nudi posebne (i nerijetko jedinstvene) specijalitete koje je konobar zapamtio sa svim detaljima. A kad vam ponudu želi izložiti, odlučno ga prekinete (da se čovjek ne muči uzalud). Ali, to je pogrešno. Pustite ga da obavi svoj zadatak, a osim toga možda shvatite da vas je neko jelo doista i privuklo.

4. Naručujete od drugog konobara

Spremni ste naručiti, ali konobara koji vas poslužuje nema na vidiku. A ako mahnete drugome i poželite naručiti od njega samo ćete zakomplicirati situaciju. Ako ne vidite svoga konobara, recite njegovom kolegi ili kolegici da ga pozove, budući da ti je potreban. I to je to. Skratit ćeš si vrijeme čekanja i izbjeći zbunjujuću situaciju.

5. Pomažete pri pražnjenju poslužavnika

Ne, ne i ne. Nikada. Bez obzira je li konobaru u rukama ili na stolu, NIKADA ne dirate ono što je na poslužavniku. Konobar najbolje zna kako što složiti i kako će time balansirati. To što mislite da će mu pomoći dodatni par ruku - neće.

6. Sami pospremate iza sebe

Prolili ste piće, razbili tanjur ili pak srušili zdjelu s hranom i instinktivno odlučujete počistiti nered ubrusima ili skupljanjem ostataka? To je još jedno veliko "ne". Naravno, čašu možete podići ako je pala na stol, ali ako je riječ o većem neredu ili razbijenom staklu, pustite konobara da to uredi. On ima sve što je potrebno da to počisti, a sve što vi možeš napraviti je skloniti se ako treba - i naručiti novo piće.

7. Sami pospremate tanjure sa stola

Nemojte. Nakon što završite s jelom, kao i ostatak društva za stolom, pozovi(te) konobara koji će sam pokupiti tanjure redoslijedom koji njemu odgovara. To što ćete ih sve skupiti na hrpu neće mu pomoći pri balansiranju i nošenju svega odjednom u kuhinju. Ako može, učinit će to sam ili će doći u više navrata. Tako će mu biti puno lakše nego da mu vi određujete što i kako teba nositi. I da još jednom ponovimo - budite ljubazni!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije