Pet načina kako namirnicama 'produžiti' rok trajanja

0
Radiosarajevo.ba
Pet načina kako namirnicama 'produžiti' rok trajanja
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svake se godine u svijetu proizvede i više nego dovoljno hrane za sve stanovnike Zemlje, no unatoč tomu i dalje je oko 690 miliiona ljudi gladno, a njih 1,9 milijardi ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Još potresniji je podatak UN-a prema kojem se gotovo trećina sve proizvedene hrane baci, što je etički i ekonomski problem te pridonosi porastu štetnih stakleničkih plinova.

Postoje mnogi načini na koje možete smanjiti količinu hrane koju nepotrebno bacate. Donosimo vam nekoliko savjeta uz koje ćete stati na kraj ovom problemu, ali i uštedjeti novac, piše 24sata.hr.

Planirajte kupovinu

Većina ljudi kupuje više hrane nego što im je potrebno. Iako se čini kako je kupnja mnogo hrane odjednom dobra ideja, jedno istraživanje pokazalo je da tako zapravo trošimo više. Kako tome stati na kraj? Prije odlaska u kupovinu napravite popis namirnica za koje ste sigurni da ih trebate, što će možda značiti i da u nabavku idete češće.

Pravilno pohranite namirnice

Izbjegavajte zajedno pohranjivati namirnice koje tokom sazrijevanja proizvode veće količine etilena. Etilen mogu ispuštati banane, avokado, rajčice, breskve, kruške, dinje i mladi luk. Zato ove namirnice ne treba stavljati blizu krompira, jabuka, lisnatog povrća, bobičastog voća i paprike. Također nemojte zaboraviti na mogućnost zamrzavanja hrane. Zamrznuti možete ostatke povrća ili voća, ali i cijele obroke, kao što su supe.

Redovno čistite frižider

Ako vam je frižider pretrpan namirnicama, neke od njih nećete ni vidjeti dok im ne istekne rok trajanja. Zato se poslužite jednostavnom metodom - sve nove namirnice stavljajte iza starijih. Tako ćete prvo iskoristiti namirnice kojima brže istječe rok trajanja.

Pripazite na veličinu porcija

Prejedanje je postalo globalni problem, posebno u razvijenim zemljama, te još jedan uzrok nepotrebnog bacanja hrane. Hranu koja ostane višak na tanjiru iz kojeg smo jeli najčešće bacamo u smeće. Kako biste riješili dva problema odjedanput, poslužite se jednostavnim trikom i ograničite veličinu tanjira iz kojeg jedete. Vodite se idejom da je jednostavnije grabiti manje i u više navrata nego nepotrebno natrpati tanjur.

Odvajajte biootpad

Ako već dođete u situaciju da morate baciti hranu, učinite to ispravno. Biootpad se odvaja u posebne vrećice, a u njega se ne baca skuhana ili pokvarena hrana, kao ni meso, kosti, mliječni proizvodi, ulja i masti. U smeđe vrećice bacajte ostatke voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave te vrtni i zeleni otpad. U manjim količinama i papirnate maramice, piljevinu ili kosu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije