Otvorene zavjese dok spavate? Evo zašto to može biti loše za vas

0
Radiosarajevo.ba
Otvorene zavjese dok spavate? Evo zašto to može biti loše za vas
Pixabay / Ilustracija

Nova studija iz Kine otkrila je da spavanje u svijetloj sobi može povećati rizik od moždanog udara i otežati kvalitetu odmora.

Prema istraživanju provedenom na više od 28.000 ljudi, ostavljanje otvorenih zavjesa dok spavate može povećati rizik od moždanog udara za 43 posto, jer svjetlosno onečišćenje otežava kvalitetan odmor i opterećuje tjelesne organe.

Naučnici su pratili ljude bez historije cerebrovaskularnih bolesti tokom šest godina te su otkrili jasnu povezanost između svjetlosnog onečišćenja noću i zdravstvenih problema. Dr. Jain-Bing Wang, stručnjak za javno zdravstvo, istaknuo je da veće razine izloženosti vanjskom umjetnom svjetlu noću mogu biti faktor rizika za cerebrovaskularne bolesti te savjetovao smanjenje izloženosti svjetlu kako bi se zaštitili od potencijalno štetnog utjecaja.

Ovo je Melinina želja koju je Haris godinama odbijao da ispuni

Ovo je Melinina želja koju je Haris godinama odbijao da ispuni

Analiza podataka pokazala je da izlaganje jakom svjetlu noću može suzbiti lučenje melatonina te povećati razine triglicerida, krvnog pritiska i glukoze u krvi, izazivajući vaskularna stanja. Nedostatak sna već je povezan s različitim zdravstvenim problemima, od oslabljenog imunološkog sistema do debljanja, a nova studija naglašava da je važno ne samo koliko spavate, već i kvaliteta sna.

Najbolje okruženje za kvalitetan san: Kako biste poboljšali uvjete spavanja za optimalan odmor, trebali biste svoju sobu držati što tamnijom ili nositi masku za spavanje. "Tama je ključna za san. Čak i male količine svjetla mogu ometati san, a što je spavaća soba svjetlija, problem je veći", kaže dr. Neil Stanley.

Doktor upozorava: Ovo su četiri najčešća simptoma smrtonosnog virusa - nema terapije

Doktor upozorava: Ovo su četiri najčešća simptoma smrtonosnog virusa - nema terapije

Također preporučuje da vaša soba ima pravu temperaturu (oko 16-18°C) i da vam nije previše toplo ispod pokrivača. To je zato što vaše tijelo mora gubiti toplinu tokom noći, pa vam previše topline može ometati san.

Izbjegavanje kofeina i teških obroka prije spavanja može također pridonijeti boljem snu, uz uvjet da se osjećate opuštenije u svom prostoru za spavanje tako što ćete ga koristiti samo za odmor (što znači da nema noćnog pregledavanja društvenih mreža ili rada iz kreveta).

Sve je u tome što vama odgovara, ali ključni su davanje prioriteta učinkovitoj rutini opuštanja i opuštajućem okruženju. Dr. Neil dodaje: "Vaš san je od vitalne važnosti za vaše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje; stoga morate odvojiti vrijeme u svom životu da biste se naspavali", piše Metro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije