Novo istraživanje pokazalo kako često objavljivanje selfieja utječe na žene

0
Radiosarajevo.ba
Novo istraživanje pokazalo kako često objavljivanje selfieja utječe na žene
FOTO: Pixabay / Kako selfie djeluje na žene?

Depresija, anksioznost, loše raspoloženje, manjak samopouzdanja, stanja su to koja su povezana s pretjeranim korištenjem društvenih mreža. Neki ih koriste upravo zato što se javilo neko od ovih stanja, pa traže utjehu, potvrdu okoline da su vrijedni ili bijeg od stvarnosti, dok se kod nekih javljaju tek nakon korištenja mreža, (ne)prikupljanja komentara i takozvanih lajkova na objavama.

Nedavno istraživanje objavljeno u Research Gateu, ustanovilo je da društvene mreže loše utječu na mentalno zdravlje pojedinca, a češće pogađa žene. Ovo istraživanje bavilo se poveznicom između niskog samopouzdanja i čestog objavljivanja vlastitih fotografija, odnosno selfieja, koji se često koriste kako bi se upravljalo dojmom okoline o nama.

Stavljanjem svoje fotografije pojedinac privlači pažnju, pokušava stvoriti određenu sliku kod drugih ljudi i pridobiti komplimente i pozitivne komentare. Istraživanje je posmatralo grupu od 113 kanadskih žena u dobi od 16 do 29 godina.

Naučnici su im dali iPad i odveli ih u privatni prostor. Učesnice su ispunile nekoliko upitnika u vezi njihovog raspoloženja i o tome kako one doživljavaju same sebe. Svaka je žena nasumično raspoređena u jedan od tri različita stanja. U prvom, „netaknuti selfie“, morale su objaviti neretuširanu fotografiju na Facebook ili Instagram, u drugom „uređeni selfie“, mogle su odabrati nekoliko fotografija, urediti ih i tek onda objaviti, a u trećem, „kontrolirano stanje“, nisu se fotografisale već su čitale članke o putovanjima.

Rezultati su pokazali da nije važno je li ženama bilo dopušteno urediti sliku ili ne. Obje grupe žena koje su objavile selfije pokazale su povećanje anksioznosti i smanjenje samopouzdanja u odnosu na one koje su se bavile potpuno drugom temom, odnosno putovanjima.

Nijedna djevojka koja se fotografisala nije pokazivala ni najmanje znakove pozitivnog učinka nakon objavljivanja. Mnoge žene razvijaju poremećaje u prehrani, depresiju, nezadovoljstvo vlastitim izgledom upravo zbog društvenih mreža jer društvo vrši pritisak na njih da moraju u svakom trenutku izgledati savršeno iako je taj pojam doista subjektivan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije