Nedoumice iz kuhinje: Treba li izgrebanu posudu od teflona odmah baciti u smeće ili?

0
Radiosarajevo.ba
Nedoumice iz kuhinje: Treba li izgrebanu posudu od teflona odmah baciti u smeće ili?
Foto: Pexels / Ilustracija / Posuđe

Prije desetak godina u europskim zemljama se digla hajka oko teflona zbog štetnosti njegova hemijskog sastava koji se obično opisuje kao postojani organski zagađivač ili "vječna hemikalija".

Zapravo je teflon robna marka za vrstu sintetskog fluorpolimera koji se zove politetrafluoretilen (PTFE).

To je neljepljivi premaz koji se obično koristi na posudama za kuhanje, kao i u raznim drugim primjenama, kod električnih instalacija, medicinske opreme, u nekim komponentama u zrakoplovstvu... ali najviše nas zabrinjava u kuhinji.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

U kuhinji teflon ima mnoge prednosti, hrana u posudama s takvim premazom neće zagorjeti niti će se "uhvatiti" za dno, a zagovarači će reći kako je otporan na toplinu čak do 260 stepeni, no ne i na pribor za jelo. Lako se ošteti metalnim priborom, a onda je upitno daljnje korištenje takvog posuđa. I nije samo u tome problem, jer smatra se da teflon zbog vječnih hemikalija u sebi može biti štetan i za okoliš.

Ne, teflon (PTFE) nije zabranjen u Europi. Aluminijsko posuđe koje sadrži PFOA ili PFAS zabranjeno je u Europi. Da bude jasno, teflon je dopušten, ali su PFOA i PFOS zabranjeni u Europi.

Zašto se stvaraju bijele tačkice na dnu šerpe kad prokuhamo vodu - i kako ih ukloniti?

Zašto se stvaraju bijele tačkice na dnu šerpe kad prokuhamo vodu - i kako ih ukloniti?

Politetrafluoretilen (PTFE) slučajno je otkrio 1938. Roy J. Plunkett dok je radio u New Jerseyu za kompaniju "DuPont". Nakon tog otkrića, sljedećih desetak godina, do 1948. "DuPont", koji je u partnerstvu s "General Motorsom" osnovao kompaniju "Kinetic Chemicals" i proizveo teflona marke Polytetrafluoroethylene više od 900 tona godišnje.

Teflon u kuhinju ulazi 1954. kad je francuska domaćica Colette Grégoire nagovorila supruga inženjera Marca Grégoirea, da isproba taj materijal na njezinim tavama. Naknadno je stvorio prve tave s PTFE premazom, neljepljive pod markom Tefal (kombinirajući "Tef" od "teflona" i "al" od aluminija). Tek poslije su u SAD-u, 1961. godine na tržište plasirane prve američke tave presvučene PTFE-om i nazvane "The Happy Pan".

Neprijanjajuće posuđe od tada je postalo uobičajeni kućanski proizvod, a tek od početka 21. vijeka temeljito je proučavan utjecaj PTFE-a na okoliš i toksičnost za život ljudi i sisavaca. Vijekovima je "DuPont" koristio perfluorooktansku kiselinu (PFOA, ili C8) tijekom proizvodnje PTFE-a, kasnije je prekinuo njezinu upotrebu zbog ekotoksikoloških i zdravstvenih problema koji su doveli do pravnih postupaka. "DuPontov" danas proizvodi PTFE koristeći alternativnu kemikaliju koju naziva GenX, što je još jedan PFAS.

Došlo se do saznanja da PTFE uzrokuje zdravstvene probleme. Utvrđeno je i da teflon pri zagrijavanju na visokim temperaturama oslobađa otrovne pare koje uzrokuju simptome gripe.

Da li pravilno slažete posuđe u mašini? Ovo je najefikasniji način

Da li pravilno slažete posuđe u mašini? Ovo je najefikasniji način

Danas se smatra da izloženost perfluoroalkilnim i polifluoroalkilnim tvarima — ili PFAS - poput PFOA može smanjiti djelotvornost cjepiva kod djece, povećati holesterol u krvi, uzrokovati promjene jetrenih enzima, te potencijalno rak, navodno i izazvati reproduktivne i razvojne problema kao i oštećenja imunološkog sistema. Stoga je važno ogrebanu posudu od teflona odmah baciti, ne koristiti je ni u kojem slučaju, jer čestice mogu završiti u hrani.

Postoji nekoliko načina da saznate ima li vaše posuđe PFAS premaz. Jedan od načina je potražiti oznaku na kojoj piše "bez PFOA" ili "bez PFOS".

Drugi način je tražiti posuđe za kuhanje koje se reklamira kao izrađeno od sigurnih materijala koji se ne lijepe. Ako vaše posuđe ima PFAS, razmislite o njegovoj zamjeni sigurnijim alternativama kao što je posuđe od nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza ili posuđe s keramičkim premazom.

Premaz u današnjim tavama s neprijanjajućim premazom mnogo je izdržljiviji nego što je bio, zbog čega su tave dugotrajnije. a tome se i teži, jer teflon je već od početka imao upotrebnu vrijednost do pet godina, ali samo ako nije izgreban, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije