Muzika može pomoći u liječenju pojedinih kardiovaskularnih stanja

Radiosarajevo.ba
Muzika može pomoći u liječenju pojedinih kardiovaskularnih stanja
Foto: Pixabay / Slušanje muzike

Muzika može utjecati na otkucaje srca ljudi, a isto muzičko djelo mogu drugačije doživjeti različiti ljudi, pokazuje novo istraživanje.

Ova otkrića, mada zvuči pomalo nevjerovatno, mogla bi dovesti do novih metoda liječenja stanja kao što su visok krvni pritisak i poremećaji srčanog ritma, ili mogu jednostavno pomoći ljudima da se opuste ili ostanu budni, izjavili su istraživači.

Prethodne studije koje su proučavale fizičke reakcije na muziku mjerile su promjene u brzini otkucaja srca nakon što su učesnici preslušali snimke koje su jednostavno kategorizirane kao tužne, sretne, smirujuće ili agresivne.

Tokom klavirskog koncerta uživo, istraživači su koristili pacemakere pacijenata kako bi izmjerili električnu aktivnost srca tokom značajnih promjena tempa, volumena ili ritma.

"Koristili smo precizne metode za snimanje srčanog odgovora na muziku i otkrili smo da ono što smiruje jednu osobu može biti uzbudljivo za drugu", rekla je Elaine Chew, glavna autorica studije.

"Iako bi dvoje ljudi moglo imati statistički značajne promjene kroz istu muzičku tranziciju, njihovi odgovori mogu ići u suprotnim smjerovima. Dakle, za jednu osobu, muzički prijelaz je opuštajući, dok je za druge možda i stresan", rekla je Chew.

Naprimjer, neko ko ne očekuje naglo pojačavanje glasnoće muzike mogao bi to smatrati stresnim, dok bi drugu osobu ova promjena mogla opustiti.

Mala studija predstavljena je nedavno na online sastanku Evropskog društva kardiologa

"Razumijevajući kako srce pojedinca reagira na muzičke promjene, planiramo osmisliti prilagođene muzičke intervencije kojima bismo potakli željeni kardiovaskularni odgovor", dodala je Chew.

Pier Lambiase, profesor kardiologije na University College London u Velikoj Britaniji, bio je također uključen u ovo istraživanje.

Rekao je da se prilagođene intervencije mogu upotrijebiti za smanjenje krvnog pritiska ili za smanjenje rizika od poremećaja srčanog ritma bez korištenja lijekova.

Sada istraživači provode testove na osam pacijenata kako bi dodatno potvrdili svoje nalaze, piše Health 24.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije