Svakodnevna meditacija je odlična za kardiovaskularno zdravlje

Radiosarajevo.ba
Svakodnevna meditacija je odlična za kardiovaskularno zdravlje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Meditacija je preporučeni dio procesa oporavka kardiovaskularnog sistema još od 2017. godine, kada su američki internisti objavili istraživanje u kojem se navodi kako bi ova praksa mogla pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Ne samo da smanjuje stres, što zauzvrat smanjuje opterećenje srca, već također potiče i druge zdrave navike koje na svojstven način smanjuju rizik od srčanih oštećenja, poput prestanka pušenja i pridržavanja zdravije prehrane.

Iako je praksa besplatna i nema nuspojava, ljekari su primijetili da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila teorija da meditacija ima blagotvorne fiziološke učinke na srce.

Grupa istraživača provela je ogromnu studiju s preko 60.000 sudionika kako bi pokušala otkriti definitivnu poveznicu između meditacije i zdravlja srca, objavivši svoja otkrića u The American Journal of Cardiology.

"Meditacija može potencijalno povećati fizičku i mentalnu opuštenost, što dovodi do poboljšanja ishoda nakon velikog kardiovaskularnog stresa", hipoteza je istraživača.

Također se navodi da meditacija može sniziti krvni pritisak i razinu holesterola.

Oni su analizirali već provedena slična istraživanja iz 2012. i 2017. godine, posmatrajući zdravstveno stanje ljudi s dijagnozom visokog holesterola, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, moždanog udara i bolesti koronarnih arterija. Podaci su uključivali i ljude koji meditiraju.

Od 61.267 sudionika, samo 9,6 posto odgovorilo je da je meditiralo. Među praktičarima meditacije postojala je puno niža prevalencija u odnosu na ljude s kardiovaskularnim bolestima koji nisu meditirali, piše Health 24.

Koronarna bolest arterija pokazala je najveću razliku. Oni koji su meditirali imali su upola nižu vjerovatnoću da će im biti dijagnosticirana bolest od onih koji nisu meditirali. Prevalencija ostalih kardiovaskularnih rizika u grupi za meditaciju u usporedbi s grupom koja nije meditirala bila je 65 posto za visoki holesterol, 70 posto za dijabetes, 76 posto za moždani udar i 86 posto za visoki krvni pritisak.

Čak i nakon prilagođavanja dobi, spolu, indeksu tjelesne mase, rasi, bračnom statusu, pušenju, dužini spavanja i depresiji, istraživači i dalje smatraju da je meditacija značajan faktor koji pridonosi boljem općem stanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije