Istopite kilograme i salo: Kako treba vježbati s 20, 30 i 40 godina

Radiosarajevo.ba
Istopite kilograme i salo: Kako treba vježbati s 20, 30 i 40 godina
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kasne večere s prijateljima ili s partnerom, spor metabolizam, trudnoća, "zabetonirani" kilogrami...

Bez obzira koliko imaš godina uvijek te nešto spriječi u ostvarenju idealne težine. Ali uz pravu strategiju, možeš prevladati bilo koji izazov što ga život stavlja pred tebe.

Doznaj kako u svakoj dekadi svog života gubiti kilograme.

U dvadesetima probaj sve što možeš

Kad nemaju djecu i supruga većina žena u svojim dvadesetima jede vani s prijateljima kad želi i što želi. Zapamti da jedući vani unosiš više kalorija nego da si sama kuhaš. Međutim, vjerovatno se radi pokojeg kilograma viška nisi spremna odreći društvenog života, ali postoji rješenje. U gotovo svakom restoranu postoji bar jedno zdravije jelo, pa se odluči za njega ili pojedi samo pola porcije onog manje zdravog.

Jedeš ispred ekrana, to jednostavno nije dobro jer ne kontroliraš unos kalorija i nisi svjesna koliko si pojela. Još jedan problem specifičan za dvadesete godine života je preskakanje obroka, a to jednostavno vodi u prejedanje navečer. Zapamti, tijelo je pametno i ako nisi unijela dovoljno kalorija, bit ćeš gladna navečer kada je najmanje poželjno jesti, piše portal miss7zdrava.

U dvadesetim trebaš iskušati što više treninga kako bi za sebe našla onaj koji ti najviše odgovara. Preporučuju se 4 kardio treninga sedmično u trajanju 30 do 45 minuta. Uvijek je na kraju takvog treninga potrebno odraditi vježbe za jačanje mišića trupa, koje se sastoje od nekoliko vježbi koje možeš odraditi u 15 do 20 minuta.

U tridesetima najbolji izbor su intervalni treninzi

Žene koje su tek postale majke smatraju uspjehom, ako se naspavaju ili uspiju oprati kosu, a pogotovo vježbati. Ali u većim gradovima postoje centri u kojima se može vježbati s djecom. Ako nemaš tu mogućnosti ostaju ti video vježbe dok beba spava.

Također se preporučuje da se nakon poroda odlazi u duge šetnje s bebom u kolicima, to jamči brz povratak u formu. Drugi čest problem žena u tridesetim je prazan frižider, kojeg ne stignu napuniti uz djecu i posao. Ali, ako želiš imati dobru liniju jednostavno u kući moraš imati namirnice poput zdravih gotovih jela, zobenih pahuljica i voća, mliječnih proizvoda s niskim postotkom masti.

U tridesetim godinama preporučuju se intervalni treninzi u kojima se izmjenjuju teže i lakše vježbe, poput kružnog treninga jer se tako brže reducira potkožno masno tkivo i održava mišićni tonus. Posebnu pažnju treba obratiti na stomak, bicepse, leđa i stražnjicu.

U četrdesetima gubiš mišićnu masu i zato ne izbjegavaj vježbanje

Sa starenjem se metabolizam usporava, smanjuje se udio mišićne mase, a sve to pogoduje skupljanju kilograma. Ali unosom dovoljne količine proteina i redovitom tjelovježbom možeš usporiti taj proces. Također izbjegavaj smrznutu hranu i onu iz dostave. Planiraj što možeš brzo spremiti za večeru i sjeti se da je bolji izbor sendvič s tunjevinom ili piletinom, nego smrznuta pizza ili dostava iz kineskog restorana.

U četrdesetim godinama metabolizam je usporeniji za oko deset posto u odnosu na metabolizam dvadesetogodišnjakinje, a mišići brže gube na masi, masti se počinju skupljati oko struka. Sve je to direktna ili indirektna posljedica pada razine estrogena. Ovo su ključne godine koje će te održati fizički aktivnom i neovisnom u trećoj dobi.

Izdvoji tri do pet dana u sedmici za aerobne aktivnosti u trajanju od 45 do 60 minuta, biraj brzo hodanje ili lagano trčanje te dva do tri puta radi trening snage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije