DW o Zakonima o pobačajima u Evropi: Od liberalih do nazadnih

0
Radiosarajevo.ba
DW o Zakonima o pobačajima u Evropi: Od liberalih do nazadnih
FOTO: EPA / DW o Zakonima o pobačajima u Evropi: Od liberalih do nazadnih

Od Irske do Španije mnoge evropske zemlje preradile su svoje zakone o pobačaju, ukinuvši mjere koje su otežavale siguran ili čak dovodile do nezakonitih pobačaja.

"Trend u Evropi kreće se u pravcu legalizacije abortusa i uklanjanja pravnih i političkih prepreka", kaže Leah Hoctor iz Centra za reproduktivna prava (Center for Reproductive Rights), nevladine organizacije koja se, između ostalog, zalaže za prava na pobačaj širom svijeta.

Međutim, pobačaj nije omogućen svakoj ženi. Na Malti je, primjerice, pobačaj zabranjen, a u Poljskoj se trenutno uspostavljaju vrlo stroga pravila.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Prema navodima Caroline Hickson, regionalne direktorice International Planned Parenthood Federation European Network - Evropske međunarodne mreže za planiranje roditeljstva, sve osim 5 od ukupno 52 evropske zemlje, koje je ova organizacija ispitala 2021., nalažu medicinski nepotrebne mjere, poput obaveznog razdoblja čekanja pred prekid trudnoće. Hickson govori o vrlo različitim trendovima: neke zemlje su ukinule zabrane koje postoje jako dugo. No, posebno u istočnoj Europi, "nazadak u pogledu prava žena, a posebno njihovih reproduktivnih prava, ide ruku pod ruku s nazadovanjem u pogledu vladavine prava i demokratije."

Više sloboda u Španiji

U Španiji je Vijeće ministara prošle sedmice odobrilo nacrt zakona koji više neće zahtijevati saglasnost roditelja za prekid trudnoće 16- i 17-godišnjakinja.

Ako zakon bude donesen, biće ukinuto i trodnevno "razmišljanje" prije pobačaja. Uz to, uvele bi se i zdravstvene mjere, poput zajamčenih slobodnih dana nakon pobačaja. Ovim zakonom, Španija bi također bila prva zemlja u Evropi koja bi uvela dopust za žene koje pate od teških menstrualnih bolova.

"Sve ovo ukazuje na trend u regiji koji se odnosi na poboljšanje i moderniziranje zakona o pobačaju", komentariše Leah Hoctor. Nadamo se da će zakon zaista i stupiti na snagu u Španiji.

No liječnici, koji ne žele raditi pobačaje, mogu se upisati u poseban registar. Mogućnost da doktor odbije izvršenje abortusa postoji u mnogim drugim evropskim zemljama, kaže Caroline Hickson.

16 ili 17 godina može nekome izgledati kao izuzetno mlada dob za odluku o pobačaju bez pristanka roditelja. No Hickson kaže da "mlade žene trebaju pristup povjerljivom savjetovanju sa doktorom", posebno ako imaju komplikovane porodične priče.

Novi zakon u Španiji, prema mišljenju Caroline Hickson , ima puno veze s činjenicom da se sve više žena politički aktivira, te da Španijom trenutno vlada ljevičarski savez. Prava na pobačaj, objašnjava ona, "obično prate političko raspoloženje u zemlji o kojoj je riječ".

Poljska: Gotovo potpuna zabrana

To možete vidjeti i u Poljskoj. Za razliku od evropskih zemalja, koje su posljednjih desetljeća olakšale pobačaje, poljski ustavni sud - čiji je legitimitet osporila EU - u januaru 2021. , donio je zakon koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj. Prekinuti trudnoću je moguće samo kada ona prijeti životu ili zdravlju majke ili u slučajevima silovanja ili incesta.

Ova nova uredba dovela je do masovnih demonstracija. Više od hiljadu žena demonstriralo je ispred Evropskog suda za ljudska prava. Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava i brojne organizacije za ljudska prava oštro su kritizirali zakon.

"Poljska je autsajder u evropskoj regiji i jedina članica EU, koja je ukinula pravnu osnovu za legalan pobačaj u posljednjih nekoliko desetljeća", kaže Hoctor. On dodaje kako "Poljska ne slijedi opšti trend."

Hoctor i Hicksonova su zabrinuti, jer se ova zabrana odnosi i na ukrajinske izbjeglice u Poljskoj. Neke od njih su preživjele seksualno nasilje. "Žene izbjeglice iz Ukrajine, koje prelaze granice EU-a i dolaze u Poljsku, Slovačku ili Mađarsku na taj način završavaju u područjima s najrestriktivnijim pravilima o pobačaju", kaže Hoctor.

Mađarska: Mnoge prepreke

Abortusi su u Mađarskoj legalni, kaže Leah Hoctor. Ali zakoni su vrlo restriktivni. Postoji obavezno razdoblje čekanja, zahtjevi za savjetovanjem žena po tom pitanju - puni predrasuda - i niz drugih prepreka, uključujući činjenicu da medicinska skrb u slučaju pobačaja nije pokrivena opštim zdravstvenim osiguranjem.

Hickson opisuje Mađarsku kao jednu od brojnih evropskih zemalja s "mnogim međusobno povezanim preprekama kada je u pitanju prekid trudnoće, koje abortus čine teško izvodljivim u praksi". On dodaje kako su u Mađarskoj ograničenja u pogledu pobačaja snažno povezana s desnim populistom Viktorom Orbanom.

Irska: Referendum je donio reforme

Irska je revidirala svoju regulativu o zabrani pobačaja iz 1983. godine. Na referendumu 2018. Irci su velikom većinom glasali protiv zabrane. "Irski narod i irska država priznali su da se pobačaj mora smatrati dijelom univerzalne zdravstvene skrbi”, kaže Hoctor.

"Promjena u Irskoj bila je ogromna i vrlo važna, ali još uvijek postoje neke zapreke u zakonodavstvu", dodaje ona, ali vjeruje da bi preispitivanje sadašnjeg stanja, koje je u toku, moglo poboljšati situaciju, piše DW.

Gledajući na situaciju u Evropi u cjelini, posebno s obzirom na nedavna ograničenja prava na pobačaj u SAD-u, Hickson kaže: "Napredak je krhak i nikada se ne bismo smjeli opustiti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije