Dva pića koja nikako ne biste smjeli piti ujutro: Jedno od njih mnogi konzumiraju uz doručak

1
Radiosarajevo.ba
Dva pića koja nikako ne biste smjeli piti ujutro: Jedno od njih mnogi konzumiraju uz doručak
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Mnogi od nas svakodnevno započinju dan uz omiljeni napitak - bilo da je to voda, kafa, čaj, sok ili nešto drugo što pijemo dok se pripremamo za izazove koji nas očekuju.

Važno je zapamtiti da izbor pića može značajno utjecati na tok ostatka dana, što ističe medicinska sestra Lauren Thayer.

Ona posebno upozorava na dva jutarnja napitka - proteinske šejkove i voćne sokove, koji mogu nehotice pridonijeti stvaranju gasova i nadimanju tokom dana.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Proteinski šejkovi

Iako popularan izbor za one koji žele povećati unos proteina i potaknuti rast mišića, mogu imati potencijalne nuspojave, uključujući gasove, nadimanje i upalu. "Proteinski šejkovi mogu biti teški za vaš želudac iz mnogo razloga", upozorava Thayer, ističući sastojke poput sirutke ili zamjena za šećer koji se često koriste u tim napicima. Brza konzumacija velike količine proteina u prahu može opteretiti probavni sistem, rezultirajući stvaranjem plinova.

Proteinski šejk

Savjetuje se odabir proteinskih praškova s jednostavnijim sastojcima, razmatranje biljnih alternativa ili prilagodba veličine porcije prema vlastitoj probavnoj toleranciji.

Voćno sokovi

Iako se često percipiraju kao zdravi, trebalo bi ih izbjegavati zbog potencijalnih negativnih utjecaja na probavni sistem. Kupovni voćni sokovi često se sastoje od voćnih koncentrata, dodanog šećera i aroma, a ne stvarnog voća. Ovi sastojci mogu uzrokovati višak plinova, nadimanje i upalu.

Dodatni problem može biti visok postotak fruktoze, prirodnog šećera koji se nalazi u voću. Za neke ljude, konzumiranje velikih količina fruktoze može izazvati izazove za probavni sistem, uključujući fermentaciju u crijevima, što dovodi do stvaranja plinova i nadimanja.

Slamka / Ilustracija

Thayer naglašava da je važno razmotriti ove faktore i obratiti se zdravstvenom stručnjaku ili nutricionistu kako biste pronašli najbolje opcije koje odgovaraju individualnim potrebama i probavnoj osjetljivosti, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije