Devet jasnih simptoma da vašem tijelu nedostaje važan nutritivni sastojak
Postoji niz oblika anemije, a to stanje može biti privremeno ili dugotrajno, te varirati u intenzitetu od blagog do teškog.
Anemija često predstavlja upozorenje na ozbiljne bolesti i nastaje kada tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica. Gubitak krvi, uništavanje crvenih krvnih stanica ili nedostatak proizvodnje tih stanica u tijelu mogu biti uzroci anemije.
Najčešći tip anemije je onaj uzrokovan nedostatkom željeza. Crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin, protein bogat željezom, a nedostatak željeza ograničava proizvodnju hemoglobina. Također, nedostatak folata i vitamina B-12 može utjecati na sposobnost tijela da stvara crvena krvna zrnca. Nedostatak željeza može izazvati umor, slabost i nedostatak daha zbog smanjene opskrbe tkiva kisikom.
Heroji.ba: Online mapa i registar šehida i poginulih branitelja dostupni javnosti
Simptomi anemije
U početku, anemija uzrokovana nedostatkom željeza može biti toliko blaga da prođe nezapaženo, međutim, s vremenom kako stanje napreduje i simptomi se pojačavaju. Oni mogu uključivati:
Ovo je najpopularniji začin na svijetu: Pomaže kod bolesti srca, čisti jetru te snižava holesterol
- Ekstremni umor
- Slabost
- Blijedu kožu
- Bol u prsima, ubrzan rad srca ili otežano disanje
- Glavobolju, vrtoglavicu ili ošamućenost
- Hladne ruke i noge
- Upale ili bol jezika
- Lomljive nokte
- Neuobičajenu žudnju za nehranjivim tvarima, kao što su led, prljavština ili škrob
Osobe izložene većem riziku od anemije uzrokovane nedostatkom željeza uključuju žene zbog gubitka krvi tokom menstruacije, dojenčad i djecu, vegetarijance te česte darivatelje krvi.
Liječenje anemije često uključuje promjene u prehrani. Plan prehrane trebao bi uključivati hranu bogatu željezom, folatom, vitaminom B-12 te vitaminom C koji poboljšava apsorpciju željeza, piše Živim.
Preporučeni dnevni unos željeza varira prema dobi i spolu, a hrana bogata željezom uključuje meso, grah, leću, tamnozeleno lisnato povrće, sušeno voće te obogaćene proizvode.
Važno je naglasiti da se tek oko 10 posto željeza iz hrane apsorbira, stoga je važno pratiti unos ovih nutrijenata kako bi se održala optimalna razina željeza u organizmu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.