Deset savjeta koji olakšavaju život mladim mamama

Radiosarajevo.ba
Deset savjeta koji olakšavaju život mladim mamama
Arhiv / Ilustracija
Dolaskom bebe sve se mijenja.

Kako biste se bolje pripremili za promjene, usvojite neka nova pravila i navike

1. Spavajte kad god možete 

Iskoristite vrijeme tijekom dana kad vaša beba spava kako biste i vi odspavali. Bebe su sklone češćem hranjenju tokom noći, jer razina hormona koji potiče vaše tijelo na proizvodnju mlijeka raste kada ste opušteni, a vaša beba će to namirisati. Preko dana beba je smirenija, pa ne oklijevajte iskoristiti svaki trenutak da se i vi malo odmorite. 

2. Ne budite opsesivni kad je riječ o higijeni 

Možda ste navikli na uredan dom, ali to se u potpunosti mijenja kad stigne dijete.Najvažnije je da bebina oprema za hranjenje bude čista, jer mlijeko sadrži šećer koji privlači bakterije. 

3. Pažljivo s bebinom glavicom 

Dječja glavica toliko je nježna da vam se čini da će se razdvojiti. Ne brinite se, kada se beba rodi, kosti lubanje su odvojene, a srastanje se odvija postupno kako bi se mozak mogao širiti i rasti. 

4. Hranjenje ne ide tako lako 

Iako početak može biti težak i za mamu i za bebu, dojenje je u osnovi ipak instinktivno. Sastav majčina mlijeka prilagođava se potrebama dojenčeta, ovisno o njegovoj dobi, temperaturi i tako dalje. Nije kraj svijeta ako ne možete dojiti i ne plašite da ćete biti osuđivani od strane okoline. 

5. Ne bojte se nositi bebu 

Mnoge mame se boje uzimati bebu u ruke dok je jako mala, ali će se ona osjećati sigurnije ako to učinite. Stavite jednu ruku ispod bebine glave, a drugu ispod tijela. Smjestite joj glavu na unutarnji pregib lakta i pridržavajte tijelo podlakticom, a drugom rukom obgrlite bebu za dodatnu podršku. 

6. Odmarajte se 

I vama je potrebno malo nježnosti, ljubavi i brige. Zamolite prijatelje i obitelj da preuzmu brigu nad djetetom makar na sat vremena, i posvetite se sebi. Na taj način ćete se odmoriti i lakše nositi s emocijama. 

7. Za neke lekcije treba vremena 

Previjanje bebe ćete najvjerojatnije odmah naučiti, ali za neke druge lekcije o njezi i brizi oko djeteta trebat će vam malo više vremena. Ali, ne trebate biti zabrinuti, i to ćete savladati s vremenom i praksom.

8. Naučite razlikovati vrste plača

Najčešći uzrok bebinog plača je glad, kao i premorenost. Preduhitrite plač tako što ćete bebu staviti na spavanje čim primijetite da počinje trljati oči ili da zijeva. Beba će zaplakati i kada je vrijeme za promjenu pelene, kada ima grčeve, ako joj je vruće ili hladno ili ako joj je jednostavno potrebno malo pažnje i ljubavi. Ako vaš mališan plače neutješno bez pravog razloga, pokazuje znakove bolesti poput osipa ili diše s naporom, posjetite pedijatra. Tajni jezik beba - prepoznajte značenje plača

9. Za ljubav treba vremena

Nije ništa strašno ako ne osjećate odmah povezanost i bliskost s djetetom. Za to je potrebno vrijeme, ali i dosta nježnosti. Uzrok može biti i postporođajna depresija, ako ste loše raspoloženi i mnogo plačete. U tom slučaju, obratite se liječniku.

10. Sve će to proći

Iako osjećate da ste konstantno umorni, iscrpljeni i da nemate vremena za sebe i za brojne druge aktivnosti, budite svjesni toga da takvo stanje neće trajati vječno. Vrlo brzo ćete uhvatiti ritam i sve te promjene bit će vam mnogo lakše prihvatiti i savladati. Miris bebe pomaže mami nakon poroda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije