Da li je zadržavanje vjetrova opasno: Savjeti stručnjaka

Radiosarajevo.ba
Da li je zadržavanje vjetrova opasno: Savjeti stručnjaka
Facebook / Situacija je neizbježna - šuti i trpi

Kada "ispustite vjetar" glasno i u društvu, neugodno je - nema tu ništa upitno. Isto kao što je podrigivanje neumjesno, tako je i ispuštanje plinova "s donje strane", ako ne i duplo neumjesnije, a uz to vas i posrami, piše Slobodna Dalmacija.

Jednostavno, tako društvo funkcionira. Zato trpite i čekate bolji trenutak; da sastanak završi, da se vratite kući ili da se barem osoba s kojom ste na večeri malo udalji. A i ostatak restorana jer, budimo realni, nitko to ne želi ni čuti ni osjetiti dok jede. Situacija je neizbježna - šuti i trpi.

No čekanje se pretvara u neugodu - napuhani ste, boli vas stomak, a znate i da će potrajati sve dok se ne pobrinete za to. Svi znamo što to znači. No je li prakticiranje ove vrste zadržavanja plinova opasno?

Vjerojatno o tome nikada niste razmišljali, no sagledajte stvar iz svih kutova. Najprije, ako imate fizičke posljedice (bol, neugoda), mora da se događa nešto što se ne bi smjelo događati. Uz to, nekako vam dođe prirodno prepustiti se, a nakon što to učinite osjećate se bolje.

O zdravstvenom aspektu ove pojave koja je postala predmet šale u društvu, progovorila je Clare Collins, profesorica i nutricionistkinja na australskom Sveučilištu Newcastle. Za Vice je ispričala što se dogodi kada plinove predugo zadržavate, ali i kako se "ispuhati" prije važnih događaja.

Koliko je normalno?

Ako vas zabrinjava količina dnevnog "izvjetravanja", ovi će vam brojevi malo značiti. 705 ml plina na 24 sata bilo bi normalno, što bi značilo svakih nekoliko sati malo izmjene. No postoje situacije u kojima broj raste, naravno. U avionu će to biti češće, ali suprotno najvećoj zabludi, hrana bogata vlaknima nema veze s pojavom.

Dakle, osim ako vas potreba ne obuzima konstantno tokom dana, ne trebate paničariti.

Kako se "ispuhati"?

"Nemojte jesti dva sata prije nekog važnog događaja - ispuštanje plinova najčešće nastupa sat vremena nakon jedenja. Ne hodajte do odredišta, šetnja također povećava crijevne 'vjetrove'", savjetuje Collins.

Postoji li vremenska granica trpljenja?

Na ovo pitanje ni stručnjaci ne znaju odgovor. Ovisi o mnogim faktorima, poput snage analnog sfinktera i koliko su jaki mišići u gluteusu. Ako fizička bol postane neizdrživa, vrijeme je da se pobrinete i za ovaj neugodan problem.

Je li zadržavanje plinova opasno?

I ovdje su istraživanja podvojena. Ne zna se tačno utječe li zadržavanje plinova na "diverticulitis", stvaranje vrećica u crijevima zbog velike količine pritiska. Ta mjesta lakše nakupljaju bakterije i dolazi do upale, a stanje nipošto nije bezopasno.

Može doći i do još jedne, vrlo neugodne pojave. Naime, plinovi koji se nakupljaju u crijevima, a potisnuti su, mogu izaći u drugome smjeru - na vaša usta. Radi se o tome da se vraćaju u krvotok, a krv teče dalje u pluća gdje "ostavlja" ugljični dioksid da bi vi zatim plinove nakupljene u crijevu izdahnuli. I da, to poprilično smrdi, piše Slobodna Dalmacija.

Zato je zaključak stručnjaka da je svakako bolje vjetar ispustiti. Na vama je da odlučite kako, kada i gdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije