Često vam se dešava da vam je nešto na 'vrhu jezika'? Stručnjak objasnio zašto se ne možete sjetiti

0
Radiosarajevo.ba
Često vam se dešava da vam je nešto na 'vrhu jezika'? Stručnjak objasnio zašto se ne možete sjetiti
Foto: Pixabay / Ilustracija

Koliko puta vam se dogodilo da nešto trebate pronaći poput ključa od kuće, mobitela i slično, a ne možete se sjetiti gdje ste ih stavili ili ste ušli u sobu po nešto, ali se ne možete sjetiti zašto?

Nekima se takve stvari često događaju, a kako je u jednom podcastu otkrio naučnik s Cambridgea, postoji jednostavan način na koji se možete sjetiti takvih stvari.

Prema profesoru Jonu Simonsu s Cambridge University Memory Laba, problem se ponekad nalazi u činjenici što se aktivno pokušavate sjetiti nekih stvari i upravo zbog toga dolazi do blokade stvari o kojima razmišljate pa ne možete vratiti neko sjećanje ili se ne možete sjetiti gdje ste ostavili ključ.

Pronađena djevojčica (14) iz Konjica: Jedan muškarac uhapšen

Pronađena djevojčica (14) iz Konjica: Jedan muškarac uhapšen

Kada do toga dođe, odnosno kada zbog intenzivnog razmišljanja o nečemu sami blokirate svoje sjećanje, Simons kaže kako postoji jednostavno rješenje - nemojte razmišljati o tome, već svoje misli zaokupite s drugim stvarima.

Razmišljate o totalno nevezanim stvarima od onog čega se pokušavate sjetiti ili se pokušajte opustiti i, tvrdi Simons, sjetit ćete se stvari o kojoj ste prije razmišljali, ali se niste mogli sjetiti.

Stručnjaci preporučuju: Najbolji trikovi za pamćenje budućih obaveza

Stručnjaci preporučuju: Najbolji trikovi za pamćenje budućih obaveza

Tokom razgovora s voditeljem podcasta Gylesom Brandrethom, spomenuo je i osjećaj kada vam je nešto na vrhu jezika, kao da želite nešto reći, no jednostavno se toga ne možete sjetiti u datom trenutku. 

I tako se to događa i onda je zanimljivo kako često morate razmišljati i razmišljati oko nečega i zaista se pokušavate toga sjetiti i borite se s tim, a onda samo u jednom trenutku, kada pomislite na nešto drugo, odjednom vam to padne napamet i to je potpuno uobičajeno iskustvo, objasnio je.

Brandreth mu je spomenuo kako se nedavno sjetio imena osobe na koju nije mislio posljednjih čak 55 godina. Prema Simonsu, to je jedno od onih sjećanja koja su iz nekog razloga prkosila vremenu i to je nešto što se ljudima urezalo u pamćenje. Simons nije išao u detalje, ali ta sjećanja vjerovatno imaju neku važnost i vrijednost koju ponekad ne možemo shvatiti, niti objasniti, piše Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije