Čajevi su poznati kao zdravo piće: Ipak postoje slučajevi kad ih nije dobro konzumirati

0
Radiosarajevo.ba
Čajevi su poznati kao zdravo piće: Ipak postoje slučajevi kad ih nije dobro konzumirati
Foto: Pexels / Ilustracija

Čaj se najčešće spominje u pozitivnom kontekstu - jedan umirujuć i zdrav napitak koji pijemo radi njegovih koristi, ali i radi ugođaja koji nam stvara - bilo da je zelen, crni ili biljni, obično se smatra dobrim pićem za nas.

Ali što ako utješna šolja čaja za kojom često posežemo zapravo može ometati hranu koju jedemo? Ispada da neke naizgled nevine kombinacije čaja i određene hrane mogu dovesti do neočekivanih učinaka na naše zdravlje. Prije nego što napravite sljedeću vruću šolju, evo kako se to čaj može pretvoriti iz zdrave u nezdravu naviku, ovisno o tome šta vam je na tanjuru.

Utjecaj na apsorpciju željeza 

Farmaceutkinja i nutricionistička terapeutkinja Deborah Grayson upozorava da bi vas ispijanje čaja ili kafe uz namirnice poput crvenog mesa ili lisnatog povrća moglo izložiti riziku od nedostatka hranjivih tvari, posebno željeza.

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

Željezo je neophodno za održavanje razine energije i snažnog imunološkog sistema jer pomaže u transportu kisika kroz tijelo, a ako se čaj ili kafa dosljedno konzumiraju uz obroke, to može blokirati tijelo da ga apsorbira dovoljno, što bi na kraju moglo dovesti do anemije, stanja obilježenog ozbiljnim nedostatkom željeza u krvi.

Žene, posebno one koje imaju redovite menstrualne cikluse, izložene su većem riziku od razvoja anemije zbog nedostatka željeza zbog povećane potrebe tijela za njime. Namirnice poput crvenog mesa, špinata i brokule, koje su bogate željezom, ne bismo trebali jesti uz čaj, prenosi Daily Mail.

Uloga hemikalija u blokiranju željeza

Vjeruje se da su određene hemikalije koje se nalaze u čaju i kafi, poput polifenola i tanina, odgovorne za blokiranje apsorpcije željeza. Polifenoli, koji se također nalaze u voću, povrću i začinima, mogu pomoći u zaštiti od upala, ali i ometati unos željeza. Tanini, koji su također prisutni u vinu, i oksalati dodatno pridonose ovom učinku.

Ostale uobičajene pogreške

Za ljude koji se žele udebljati ili izgraditi mišiće, pijenje previše tekućine tokom obroka može biti kontraproduktivno. Previše tekućine može napuniti želudac, što otežava konzumiranje potrebne količine hrane. Bolji pristup je pijuckati vodu samo kada je potrebno, što omogućuje uravnoteženiji unos obroka.

Za one koji se bore s probavnim problemima nakon jela, jednostavna promjena sastojaka salate mogla bi pomoći. Gorko zelje, poput rukole i cikorije, može pomoći u poticanju probave, pripremajući tijelo za učinkovitiju razgradnju hrane.

Savjeti za bolju probavu

Grayson također daje neke praktične savjete za podršku probavi. Na primjer, jedenje najmanje tri sata prije spavanja i izbjegavanje ležanja odmah nakon obroka može pomoći u sprječavanju refluksa. Osim toga, sjedenje za stolom umjesto na kauču može vašem tijelu olakšati probavu hrane, smanjujući šanse za probavne smetnje, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije